• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Vicepremierul Daniel Constantin despre posibila unificare a ANSVSA cu ANPC și ANF: Poate fi o soluție. Ar rezolva problemele de comunicare

  agrointeligenta.ro -

  Informația prezentată în EXCLUSIVITATE de către Agrointeligența potrivit căreia unificarea celor trei instituții  – Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) și Agenţia Naţională Fitosanitară (ANF din cadrul MADR) în cadrul Departamentului Veterinar pentru Siguranţa Alimentelor şi Protecţia Consumatorului (DVSAPC) ar putea reprezenta, în opinia ministrului agricultuii Daniel Constantin, o soluție.

  ”Cred că este o soluție pe care putem să o luăm în calcul pe termen mediu și lung”, a declarat presei ministrul Daniel Constantin, menționând că a citit știrea, dar despre care a spus că nu are informații suplimentare. Vicepremierul a adăugat că, în opinia sa, o unificare a celor trei instituții ar putea fi o soluție pentru problemele de comunicare din ultima perioadă, în special cele legate de prezentarea informațiilor în cazul scandalurilor alimentare cu care s-a confruntat industria autohtonă de profil.

  Vă reamintim că Agrointeligența a anunțat, în EXCLUSIVITATE, că pe masa de lucru a prim-ministrului României Victor Ponta se află un proiect pe tema înființării unui Departament Veterinar pentru Siguranţa Alimentelor şi Protecţia Consumatorului (DVSAPC), așa cum există și în alte state europene. Solicitarea a venit din partea reprezentanților din industria alimentară, a organizațiilor profesionale și a sindicatelor, iar argumentația depusă de aceștia la Palatul Victoria este încă în analiză și are la bază deviza Directoratului General Sănătate şi Protecţia Consumatorului- DG SANCO de la Bruxelles: ”smarter rules for safter food” (reguli mai deștepte pentru alimente mai sigure – trad.).

  Conform unui document obținut în EXCLUSIVITATE de Agrointeligența, ”unificarea” ANSVSA, ANPC și ANF, ar însemna că va exista o singură instituție, reducându-se, astfel, birocrația și numărul de entităţi de control pe întregul lanţ alimentar şi controale unice de piaţă.

  Numărul de posturi din noua structură formată va fi cu cel puțin 10% mai mic decât cel existent acum în cele trei entități, cumulat. O altă economie la bugetul de stat va fi reprezentată de reducerea numărului de sedii teritoriale, cu cheltuielile aferente funcționării lor, se mai arată în document.

  La nivelul Comisiei Europene, problematica siguranţei alimentare este abordată integrat în cadrul unui concept mai larg care are în centru consumatorul. ”Structura administrativă unică, responsabilă este Directoratul General Sănătate şi Protecţia Consumatorului- DG SANCO, condus de comisarul Tonio Borg (foto jos). În cadrul conceptului de siguranţă alimentară, Directoratul gestionează 3 domenii principale: animale, plante și consumatori”, se arată în documentul obținut de jurnaliștii Agrointeligența.

  Tonio BorgÎn România, atribuțiile DG SANCO sunt în portofoliul a trei entităţi administrative care interferează atât în mediul de reglementare cât şi în zonele de implementare, testare şi control: ANSVSA, ANPC  și ANF – Agenţia Naţională Fitosanitară (MADR). Astfel, înființarea Departamentului Veterinar pentru Siguranţa Alimentelor şi Protecţia Consumatorului ar însemna o corelare a situației naționale cu cea de la nivel european, mai ales având în vedere că, în prezent, relația cu DG SANCO și cu comisarul Tonio Borg este menținută prin ministrul agriculturii Daniel Constantin, deși DG Agri este omologul MADR.

  Astfel, înființarea noului departament ar însemna că și România va avea ”o structură nou pregătită pentru aplicarea strategiei de reorganizare administrativă, o organizaţie omolog identică structural şi funcţional cu DG SANCO cu drept de reprezentare la nivel de ministru”, se mai arată în document.

  Citiți mai multe despre posibilitatea înființării Departamentului Veterinar pentru Siguranţa Alimentelor şi Protecţia Consumatorului (DVSAPC) AICI.


  Te-ar mai putea interesa

  Gerul și poleiul pun stăpânire pe țară! Elena Mateescu, ANM: De marți revin ninsorile! Dan Negru: Zăpada care cade acum face ca România să fie pe primele locuri la producția de cereale Plăți integrale la APIA. Data de la care se virează în conturi a doua tranșă din subvenție

  Ultimele știri

  Agritel, estimări: România va recolta între 10,09 și 11,15 milioane de tone de grâu în sezonul 2024/2025 Stelian Fuia, STINE: Există un beneficiu de 300 euro/ha pentru fermier, după ce scădem costurile cu sămânța și nutriția suplimentară Preț pe litrul de lapte la procesator. Dorin Cojocaru, APRIL: România nu mai e codașa UE