• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Schimbare importantă la subvențiile APIA începând de anul viitor!

    Angelica Lefter -

    Schimbare importantă la subvențiile APIA începând de anul viitor. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea, a anunțat că începând cu campania de cereri APIA 2022, fermierii vor avea posibilitatea să își valideze cererea și cu semnătura electronică. Astfel, nu va mai fi nevoie de niciun drum până la APIA dacă beneficiarul transmite cererea online.

    Fermierii își vor putea semna cererile de finanțare depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și electronic, într-un viitor apropiat, a explicat Adrian Pintea, director general al instituției.

    Într-un interviu acordat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, șeful APIA a menționat și că, în situații de forță majoră, fermierii care nu au apucat să semneze cererile unice de plată, al căror termen limită de semnare era 1 octombrie, nu vor fi excluși de la plată.

    ”Categoric, să spunem, pentru așa numitele forțe-majore se va găsi o soluție, iar pentru asta cu siguranță nu va fi nimeni exclus de la plată, dar cel puțin mie nu mi s-a adus la cunoștință că ar fi o problemă, dar dacă tot ați deschis acest subiect aș vrea să fac, și am văzut multe comentarii, chiar bine-venite, dar cumva de reproș pentru Agenție și aici așa este, au dreptate, de ce? Pentru că chiar sublinia la un moment dat un fermier într-un mesaj, că nu-și poate semna cererea electronic”, a declarat Adrian Pintea.

    Foto: Directorul General al APIA, Adrian Pintea

    Directorul general al APIA a explicat de ce deocamdată cererile nu pot fi semnate de fermieri electronic și a subliniat că sunt efectuate foarte multe operațiuni pe respectivele cereri, iar un document trebuie semnat de la început la final cu același tip de semnătură pentru a fi în concordanță cu ordinele Ministerului de Finanțe.

    ”Astăzi la APIA nu poți să semnezi cererea electronic și spun și de ce. Pentru că prin toate ordinele Ministerului de Finanțe și este valabil strict chiar și pentru mine, un document de la cap la coadă trebuie să fie semnat fie totul electronic, fie totul semnat olograf pentru că aceste documente care sunt semnate electronic și și olograf, eu am foarte multe documente pe care le semnez strict electronic, pentru că acele documente nu se listează, se păstrează undeva într-un folder, iar oricând tu poți să verifici dacă acea semnătură este validă sau nu. Dar acum, și atunci, ajungând la faza de semnare cererilor de plată, deja foarte multe operațiuni au fost făcute pe cererea respectivului fermier, de la controlul vizual, de la un control administrativ, de la al doilea control administrativ…deci foarte multe operațiuni. Fie că au fost verificate animalele de la…sau importurile de la ANSVSA, au fost foarte multe semnături olograf și nu puteam veni peste cu semnătura electronică a fermierilor”, a adăugat șeful APIA.

    Adrian Pintea a declarat, însă, că începând cu campania din anul 2022 se are în vedere această posibilitate de a semna cererile de plată electronic. Mai mult, directorul general al APIA a menționat în exclusivitate pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că  există deja un protocol cu serviciul de telecomunicații speciale prin care se pun la dispoziția funcționarilor acele semnături electronice.

    ”Dar vă spun în exclusivitate că marea majoritate, am și impus făcând noi un protocol cu cei de la serviciul de telecomunicații speciale care pun la dispoziția funcționarilor acele semnături electronice și deja atât la nivel central cât și la nivelul centrelor locale, am făcut ca toată lumea și am și dispus să se facă, să meargă într-un ritm alert, să-și achiziționeze toți aceste semnături electronice, astfel încât începând cu campania viitoare, campania anului 2022 să se poată aceste cereri semna și electronic pentru că este păcat dacă un fermier are, nu știu că vor fi 2,5,10, astfel nu putem începe, ca și în anul 2010 când am început cu depunerea cererii IPA online, poate nu-i dădea nimeni nicio șansă, la fel și cu semnătura electronică, trebuie să fie un început și acei fermieri care au, le promit că începând cu 2022 vor putea semna aceste cereri. Și îmi cer scuze pentru 2021, dar aici chiar ne-au prins în offside să spun așa, chiar nu am fost pregătiți”, a concluzionat șeful APIA, Adrian Pintea.


    Te-ar mai putea interesa

    Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș

    Ultimele știri

    Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun”