• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Codul bunelor maniere pentru fermierii amatori: Ce să faci și ce să nu faci când îți amenajezi grădina

    agrointeligenta.ro -

    Venirea primăverii este momentul așteptat de fiecare fermier amator, adică de acei români care au posibilitatea de a-și amenaja lângă casă o grădină cu flori, verdețuri, legume, pomi fructiferi sau plante decorative. Pentru grădinarii din întreaga lume, deci și pentru cei de la noi, unul dintre cei mai renumiți horticultori din lume – britanicul Thomas Broom, a elaborat un scurt ”cod de bune maniere” în grădină ce a făcut înconjurul lumii după ce a fost publicat recent de revista Modern Farmer.

    Iată care sunt sfaturile specialistului internațional:

    Fii un bun vecin! Este primul sfat pe care specialistul îl oferă, în sensul în care el recomandă grădinarilor să poate o discuție cu vecinii înainte de a începe să planteze specii noi. Astfel, spre exemplu, un tufiș de trandafiri ar putea cauza neînțelegeri pe viitor dacă vecinii vor fi nevoiți să își protejeze copiii mici de spinii de ”trec” granița gardului. A conversa lejer despre planurile de amenajare ar putea chiar să vă dea idei și, de ce nu, un sprijin reciproc la lucrările de primăvară.

    Ai grijă cu umbra! Legat un pic și de sfatul anterior, Thomas Broom le recomandă grădinarilor să aleagă înțelept gardul ce poate, prin dimensiunile sale, să umbrească o porțiunea însemnată  de ambele sale părți. Același efect îl are și un arbore cu coroana bogată și care poate pune bețe în roate plantelor din apropierea sa, luându-le lumina.

    Lucrează…curat! Munca în grădină presupune folosirea multor unelte, răsadurile vin în cutii de plastic, fertilizatorii pentru flori sunt ambalați în pungi de plastic. Dacă la finalul lucrării, nu strângi, oricât efort ați pune, dezordinea va conferi o imagine dezolantă grădinii de vis pe care ți-o dorești. O atenție deosebită trebuie dată compostului care nu doar că nu este aspectuos, dar are și un miros pe măsură și care se poate răspândi prin vânt și în gospodăriile din jur.

    Gândește estetic! Înainte de a începe plantarea, mereu ia în calcul să existe o viziune unitară, adică să planifici de la început spațiul, dar și culorile plantelor decorative ce urmează să fie plantate. Specialiștii sunt de părere că grădinile cu aspect simetric nu mai sunt la modă, acum fiind apreciate cele cu aspect ”sălbatic”, în care plantele par să crească natural, iar legumele și verdețurile contribuie la aspectul de ansablu printr-o integrare firească între speciile de decor.

    Weeding A Corner of the Vegetable GardenFolosește specii și soiuri locale! În locul arborilor, florilor sau legumele exotice, este mai bine să alegi plante locale, cumpărate de la producători autohtoni. Acestea vor avea un randament mai bun, vor fi ușor de întreținut și, în plus, costă mai puțin. Pentru a întreține un lămâi, spre exemplu, este nevoie de fertilizatori speciali și tehnici care dau bătăi de cap în grădină, în timp ce un măr sau un prun românesc dă rod sigur și este mai rezistent.

    Nu planta specii enervante! Coniferele fac parte dintre arborii care împiedică alte plante să se dezvolte la umbra lor, iar bambusul – un alt exemplu, are marele defect că se extinde singur, fiind greu de controlat după primul an. Alte plante despre care horticultorul Thomas Broom spune că devin ușor enervante sunt yucca, unele plante agățătoare sau cele care se înmulțesc singure – pe plan orizontal. În loc să te bucuri de frumusețea lor, acestea vor ajunge rapid să fie o pacoste în grădină.

    Nu polua fonic! Grădinăritul ar trebui să fie o activitate relaxantă – pentru toată lumea, așa că este bine să eviti să devii un stress al cartierului cu o mașină de tuns iarbă care face un zgomot infernal.

    Nu exagera cu accesoriile! Fie că este vorba de o bancă, de un hamac, de ghivece colorate sau lampioane, Thomas Broom recomandă grădinarilor să păstreze aspectul antural și să apeleze cât pot de puțin de articole de grădină ce nu sunt neapărat necesare. Accesoriile se pot alege din materiale naturale și care să se integreze în conceptul gândit pentru grădina respectivă.

    eticheta in gradina

    Foto: shutterstock.com, modernfarmer.com


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă