• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ora de iarnă 2021. Când se schimbă ora în 2021

    agrointeligenta.ro -

    Ora de iarnă în 2021. Trecerea la ora de iarnă în 2021 se face și anul acesta în luna octombrie. Ziua când se schimbă ora devine și cea mai lungă zi din an.

    Când se schimbă ora în 2021

    Trecerea la ora de iarnă are loc în ultimul weekend din octombrie, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică. În acest an, schimbarea orei la ora de iarnă are loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, între 30 și 31 octombrie. Schimbarea orei se face dând ceasul înapoi cu o oră pentru a trece ora de iarnă, iar ora 4:00 devine 3:00.

    Cea mai lungă zi din an este ziua în care am trecut la ora de iarnă și care are 25 de ore în loc de 24 de ore. Cea mai lungă zi din 2021 este 30 octombrie.

    Trecerea la ora de iarnă înseamnă, așadar, că vom dormi mai mult cu o oră, deoarece ceasul este dat înapoi cu o oră. Trecerea de la ora de iarnă 2021 se face după echinocțiul de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică are loc echinocțiu de toamnă. Pe data de 22 septembrie, echinocțiul de toamnă reprezintă în mod oficial sfârșitul verii. Echinocțiul reprezintă acel moment rar din an (sunt doar două astfel de momente) în care ziua este egală cu noaptea.

    Trecerea la ora de iarnă în Republica Moldova

    Trecerea la ora de iarnă 2021 în Republica Moldova se face la fel ca și în România. Schimbarea orei are loc la Chișinău în același timp cu schimbarea orei la București: în noaptea de sâmbătă spre duminică, la trecerea de la 30 la 31 octombrie, la ora 4:00, când ceasul se dă înapoi cu o oră și devine ora 3:00.

    Ora la telefon se schimbă automat

    La trecerea la ora de iarnă 2021, ora la telefoanele mobile se schimbă automat dacă aveți bifată opțiunea ca ora din telefon să se sincronizeze cu cea a rețelei. La cele mai multe telefoane cu sistem Android sau iOS, schimbarea orei este activată.

    Dacă telefonul nu a trecut automat la ora de iarnă, puteți face schimbarea manual. Cel mai simplu este să activați sincronizarea orei cu cea din rețea. Astfel, la iPhone se accesează în meniu Setările – Settings, General, Date & Time și se bifează opțiunea Set Automatically, iar în cazul smartphone-urilor cu Android se intră la setări – Settings, Date & Time și se activează funcția Automatic date&time.

    De ce se schimbă ora

    De ce se schimbă ora

    Trecerea la ora de iarnă și de vară a început la noi în țară din anul 1932, când România a aderat ca țară la acest mecanism.

    Neo-zeelandezul Hudson este cel care a gândit pentru prima dată posibilă introducerea acestui tip de orar. Înainte de schimbarea orei, în luna septembrie se întâmplă și echinocțiul de toamnă. Atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică are loc echinocțiu de toamnă. Pe data de 23 septembrie, echinocțiul reprezintă în mod oficial sfârșitul verii.

    În prezent sunt 70 de țări care își schimbă ora și nu toate au aceleași perioade stabilite pentru schimbarea orelor.

    Cum ne afectează schimbarea orei

    Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă

    Trecerea la ora de iarnă ne afectează direct pentru că avem nevoie de o perioadă de acomodare. Cea mai mare problemă este legată de orele de somn pentru că ele trebuie schimbate ca să adormim cu o oră mai devreme.

    Trecerea la ora de iarnă poate afecta ceasul biologic și pot apărea dereglări hormonale din cauza fluxului schimbat de melatonină (hormonul somnului).

    Când se trece la ora de iarnă, este posibil ca o perioadă de câteva zile să apară oboseală, stres mai ridicat, tulburări de somn și astenia de toamnă.

    Pentru a resimți cât mai puțin trecerea la ora de iarnă se recomandă culcarea și trezirea la ore fixe. O rutină înainte de somn vă ajută să vă păstrați sincronizarea ceasului biologic. Înainte de a merge la culcare nu beți cafea și nu mâncați ciocolată cu cel puțin 6 ore înainte.

    Legislație pentru trecerea la ora de iarnă

    Până când mai trecem la ora de iarnă

    Trecerea la ora de iarnă sau la ora de vară nu mai este obligatorie la nivelul Uniunii Europene. În 2019, Parlamentul European a votat ca fiecare țară să poate alege dacă mai schimbă ora sau nu. Măsura se aplică din acest an, 2021.

    Țările care vor să mențină ora de vară și ora de iarnă au făcut o ultimă schimbare în ultima duminică din martie 2021. Țările care vor să rămână la ora de iarnă vor face trecerea la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie 2021.

    România încă nu a luat o decizie, dacă va păstra ora de vară sau ora de iarnă. Țările din Uniunea Europeană trebuie să hotărască și să anunțe Comisia Europeană dacă aleg să facă pentru ultima oară trecerea la ora de iarnă sau la cea de vară.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!