• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescătorii de animale – convocați la discuții pentru un nou ordin de ministru!

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de animale sunt convocați săptămâna acesta la discuții cu conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și cu cea a Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ). Întâlnirile – care se vor desfășura în format online, au loc după ce Asociația Forța Fermierilor a transmis MADR, ANZ și Cabinetului Prim-ministru o adresă în care semnala că un proiect de ordin elaborat de ANZ și pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii nu ține cont de propunerile exprimate de viitorii beneficiari, dar nici de legislația în vigoare la nivel național și european.

    Discuțiile au loc după ce Asociația Forța Fermierilor a cerut formarea unui grup de lucru

    Întâlnirile vor avea loc marți și miercuri, atât cu crescătorii de bovine cât și cu oierii, după ce Asociația Forța Fermierilor (AFF) a cerut oficial Guvernului formarea unui grup de lucru pentru dezbaterea cu asociațiile de profil a Ordinul pentru recunoașterea societăților și exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, autorizarea părților terțe pentru testarea performanțelor sau evaluarea genetică, controalele oficiale zootehnice și alte activități de ameliorare – publicat pe site-ul MADR în dezbatere publică la data de 29 septembrie 2021.

    Asociațiile crescătorilor de bovine au fost convocate marți la discuții

    Crescătorii de bovine au fost convocați la discuțiile cu oficialii din zootehnie, marți – 26 octombrie, ora 12.00, iar dezbaterile se vor desfășura în regim online din cauza regulilor de distanțare impuse de autorități pe fondul pandemiei de COVID-19.

    ”Urmare solicitării reprezentanților formelor asociative din sectorul bovinelor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vă invită marți, 26 octombrie, ora 12.00, să participați la o întâlnire de lucru în vederea analizării aspectelor reglementate de proiectul de Ordin pentru aprobarea procedurilor privind recunoașterea societăților și exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, precum și autorizarea părților terțe pentru testarea performanțelor sau evaluarea genetică, elaborat de Agenția Națională pentru Zootehnie ”Prof.Dr.G.K.Constantinescu”. Întâlnirea va avea loc online iar link-ul pentru conectare îl veți primi pe adresa de email”, se arată în invitația transmisă către crescătorii de bovine, și semnată de secretarul de stat care se ocupă în cadrul MADR de sectorul zootehnic, Antal Szabolcs Barabasi.

    De precizat că la discuții sunt convocate doar societățile de ameliorare, cele care conduc Registrele Genealogice, iar discuțiile vor fi cel, mai probabil, undele tehnice și foarte punctuale.

    Oierii au fost convocați miercuri la discuții 

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a aflat că la consultări au fost chemate și asociațiile din sectorul ovin care vor purta discuțiile cu oficialii MADR miercuri, 27 octombrie.

    Reamintim că pe data de 29 septembrie, Ministerul Agriculturii a postat pe site-ul instituției proiectul Ordinului pentru recunoașterea societăților și exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, autorizarea părților terțe pentru testarea performanțelor sau evaluarea genetică, controalele oficiale zootehnice și alte activități de ameliorare.

    Actul normativ pus în dezbatere publică nu ține cont de niciuna dintre propunerile și obiecțiile exprimate de către asociațiile de fermieri și încalcă prevederi ale Regulamentului european nr. 1012/2016, motiv pentru care Asociația Forța Fermierilor, la care sunt afiliate la acest moment cinci organizații care coordonează activitatea de ameliorare pentru șase Registre Genealogice pentru speciile bovine și ovine, a solicitat la nivel guvernamental oprirea de la promovare a acestui act normativ și formarea unui grup de lucru care, împreună cu fermierii, să identifice o formă legislativă care să răspundă nevoilor fermierilor, nu să fie dictată din birouri de anumite interese aflate acum în sfera de influență de la MADR.

    Pentru a semnala că există un precedent la ANZ, solicitarea Asociației Forța Fermierilor a fost însoțită inclusiv de decizii obținute în instanță de către asociații care au contestat un alt ordin ministerial care nu ține cont de realitățile sectorului.

    Adresa Asociației Forța Fermierilor a fost înregistrată în mod oficial la Cabinetul Prim-ministrului României (număr de înregistrare 22432/5.10.2021), la Secretariatul General al Guvernului (număr de înregistrare 22433/5.10.2021), la Ministerul Agriculturii (69175/5.10.2021) și la Agenția Națională pentru Zootehnie (număr de înregistrare 11851/5.10.2021). Pentru procesare mai ușoară, documentul a fost transmis instituțiilor menționate și în format digital.

    Prima instituție care a răspuns adresei Asociației Forța Fermierilor este Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) care a transmis un punct de vedere semnat de directorul Vaida Bela și în care se resping toate propunerile și obiecțiile fermierilor, fără nicio deschidere pentru dialog și dezbatere publică reală.

    ”Ne reiterăm susținerea adoptării proiectului de Ordin în forma propusă de către subscrisa și adusă la cunoștința publicului, prin afișarea pe site-ul Ministerului, în data de 29 septembrie 2021„, arată directorul ANZ în punctul de vedere ce vine ca răspuns la ”memoriul” primit din partea Asociației Forța Fermierilor.

    Pe larg despre acest subiect aici: E oficial! Directorul ANZ, Bela Vaida, este dușmanul declarat al crescătorilor de animale din România!

    Despre conținutul ordinului, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Ordin MADR pentru crescătorii de animale și societățile de ameliorare din zootehnie


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!