• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Reţetă de mastic pentru pomi. Cum se prepară ceara de altoit și pentru tratarea pomilor

    agrointeligenta.ro -

    Rețetă de mastic pentru pomi, atât pentru masticul ”la cald”, cât și pentru masticul ”la rece”. Tratamentul pentru rănile pomilor se poate cumpăra de-a gata sau se poate prepara chiar înainte de aplicarea pentru sigilarea rănilor provocate de tăieri sau la altoiri.

    Ce este masticul

    Masticul pentru sigilarea rănilor la pomi este tratamentul cu care se ajută vindecarea rănilor la pomi sau cu care se asigură prinderea unui altoi. Astfel, pentru protejarea rănilor provocate pomilor cu ocazia altoirii, se utilizează masticul de altoire (ceara de altoit).

    Există doua tipuri de mastic: mastic la cald și mastic la rece, pentru ambele fiind prezentate rețete în cadrul cărții ”Altoirea pomilor” de Florea Lupescu. De precizat că

    Ceara de altoit sau masticul previne infectarea rănilor cauzate de operațiunile de altoire a pomilor fructiferi și favorizează vindecarea acestora.

    Rețetă pentru ceara de altoire sau masticul

    Rețeta de ceară de altoire sau masticul se obține cu câteva ingrediente de bază.

    Preparare mastic pentru altoit. Iată care sunt componente/substanțele de care aveți nevoie pentru a prepara masticul pentru pomi:

    Cum se prepară masticul

    Cum se prepară mastic ”la cald”

    Masticul la cald este un preparat care la temperatura ambiantă este în stare solidă, de aceea el trebuie încălzit înainte de utilizare. Încălzirea se face la locul altoirii, în “bain marin” , adică vasul cu mastic se introduce într-un căzănel cu apă fierbinte (în nici un caz nu se încălzește vasul cu mastic direct pe foc pentru că substanțele din compoziție sunt inflamabile). Masticul se aplică la temperatura de 40-45 grade când temperatura lui este suportabilă pentru pielea umană.

    Pentru rețeta de mastic la cald sunt propuse patru variante ale rețetei, fiecare pomicultor putând să își aleagă ce rețetă de mastic dorește. Ele diferă atât ca proporție a substanțelor folosite, cât și ca amestec de ingrediente.

    Rețete pentru mastic la cald

    – 750 g sacaz + 100 g ceară de albine + 140 g seu +10 g ocru;
    – 750 g rășină + 50 g smoală + 50 ceresin + 50 g ceară de albine + 70 g cenușă fin cernută + 30 g ocru roșu;
    – 1.250 g rășină + 250 g ceară + 250 g seu + 50 g ocru galben;
    – 750 g rășină + 250 g smoală sau parafină + 125 g seu + 125 g ocru.

    Cum se prepară masticul pentru altoit. La prepararea masticului se folosește un vas metalic potrivit că mărime cu cantitatea care urmează a fi pregătită. Prima dată se pun în vas substanțele grase care se topesc pe plită la foc domol, după ce acestea au devenit fluide de lasă puțin să se răcească și apoi se adaugă celelalte componente amestecând bine pentru omogenizare.

    Pentru masticul la cald, compoziția se lasă să se răcească apoi se taie în bucăți potrivite că mărime și se ambalează în hârtie. La utilizare masticul se va reîncălzi.

    Cum se prepară mastic ”la rece”

    Masticul la rece este un preparat care la temperatura ambiantă are consistența unei paste vâscoase care poate fi întinsă ușor pe rănile plantei. Prezintă avantajul că nu mai trebuie încălzit înainte de utilizare. Acest preparat conține alcool care se evaporă după aplicare și masticul se întărește. Masticul la rece se păstrează în vase închise emetic pentru ca alcoolul să nu se evapore.

    Masticul la rece are o rețetă ce include întotdeauna spirtul tehnic cu rol de solvent. La fel ca la primul tip de mastic, și masticul rece se poate prepara după mai multe rețete, în funcție se substanțele pe care le puteți procura.

    Rețete de mastic la rece

    – 750 g sacaz + 75 g seu + 75 g ceară de albine + 120 g spirt denaturat;
    – 830 g sacaz + 30 g seu + 15 g smoală + 25 g cenușă + 90 g spirt denaturat;
    – 400 g sacaz + 200 g ceară + 100 g seu + 90 g spirt denaturat;
    – 615 g rășină + 50 g smoală + 35 g seu + 40 g ceară + 35 g cenușă cernută fin + 35 g ocru + 170 g spirt denaturat.

    Cum se prepară masticul pentru altoit. La prepararea masticului la rece, la fel ca și la masticul la cald, se folosește un vas metalic în care se pun prima dată substanțele grase care se topesc pe plită la foc domol. După ce acestea au devenit fluide de lasă puțin să se răcească și apoi se adaugă celelalte componente amestecând bine pentru omogenizare.

    Dacă dorim  preparam mastic la rece, compoziția omogenizată se lasă  se răcească până la temperatura de 40-45 de grade Celsius, apoi se adaugă alcoolul. Se amestecă bine până se obține o masă omogenă care se pune recipiente care se închid ermetic.

    Atenție! Spirtul se adaugă doar după ce produsele au fost încălzite, omogenizate și masticul este în curs de răcire. Chiar înainte de-al ”îmbutelia”. Nu adăugați spirtul ÎNAINTE sau ÎN TIMP ce masticul este pus pe foc. Se adăuga DOAR DUPĂ ce a fost luat de pe foc și amestecul este în procesul de răcire. Se amestecă bine spirtul cu masticul și apoi se „îmbuteliază” etanș.

    Cum se folosește ceara horticolă

    Cum se folosește ceara horticolă sau masticul

    Ceara horticolă, ceara de altoire sau masticul  se utilizează atât pentru reușita altoirilor, dar și pentru tratarea rănilor ce pot apărea accidental la nivelul pomilor – crengi, trunchi.

    Ceara de altoire se poate folosi la altoirea tuturor speciilor de pomi fructiferi: măr, păr, cireș, prun etc.

    După răcire, ceara horticolă își păstrează consistența unei creme ce se poate întinde cu ajutorul unei spatule sau direct cu degetul.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an