• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noul Guvern – calendar. Mircea Fechet, audiat marți seară. Miercuri – votul în plen!

    Roxana Dobre -

    Calendar pentru învestirea noului guvern cu premierul desemnat Nicolae Ciucă și Mircea Fechet propus ministru al Agriculturii. Audierea deputatului PNL Mircea Fechet în comisiile de specialitate pentru agricultură va avea loc mâine, marți – 2 noiembrie, de la 18:30, iar votul final pentru învestitură va avea loc în plenul reunit al celor două Camere miercuri, de la ora 12:00.

    Guvernul propus Nicolae Ciucă trece în această săptămână prin Parlament, de la comisiile de specialitate unde miniștrii desemnați vor fi rând pe rând audiați, la votul din plenul reunit unde se decide dacă Legislativul aprobă acest nou cabinet și programul său de guvernare. Astfel, dacă Guvernul va trece, fermierii ar putea avea chiar până la sfârșitul săptămânii un nou ministru la agricultură, în persoana lui Mircea Fechet, deputat de Bacău.

    Premierul desemnat Nicolae Ciucă este a doua propunere făcută de Klaus Iohannis, după ce prima opțiune, Dacian Cioloș, a fost respinsă în Parlament. Necesitatea unui nou Guvern vine după ce cabinetul condus de Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură.

    Calendarul votului pentru Guvernul Nicolae Ciucă 

    Cronologic calendarul pentru votul privind Guvernul Nicolae Ciucă este următorul:

    Miniştrii propuşi de premierul desemnat Nicolae Ciucă vor fi audiați marţi, 2 noiembrie, în comisiile parlamentare de specialitate. Miniștrii vor fi audiați în comisiile parlamentare marți, de la ora 10.00 și până la 20.30. Timpul alocat este de o oră, însă pentru Nelu Tătaru, ministrul propus la Sănătate, audierea este programată să dureze două ore, iar pentru Sorin Cîmpeanu, o oră și jumătate. Astfel, pentru portofoliul agriculturii, Mircea Fechet va răspunde întrebărilor adresate de parlamentarii din Comisiile reunite pentru agricultură, din Senat și Camera Deputaților, și își va prezenta programul de guvernare pentru sectorul agricol, în intervalul 18.30 – 19.30 la Camera Deputaților, Corp B4, Etaj 1, Sala 29.

    Votul din Comisii este pur consultativ astfel că și în cazul unui vot negativ ministrul merge împreună cu tot Cabinetul în fața plenului reunit al Parlamentului pentru a cere votul de încredere dar nominalizarea sa poate totodată fi retrasă de premierul desemnat. ”Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată conform alineatelor precedente, iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz”, prevede Constituția României.

    Votul în Parlament va avea loc miercuri, 3 noiembrie

    Programul de guvernare și lista cabinetului lui Nicolae Ciucă vor fi dezbătute și votate miercuri, 3 noiembrie, de la ora 12:00, într-o ședință plenară comună a Senatului și a Camerei Deputaților. Se va vota, practic, pentru acordarea votului de încredere unui nou Executiv.

    Lista miniștrilor Guvernului Nicolae Ciucă este următoarea:

    Câte voturi trebuie să obțină Guvernul propus

    PNL are în Parlament 125 de mandate după plecarea deputaților și senatorilor PNL (9 parlamentari) susținători ai lui Ludovic Orban, UDMR – 29, iar Minoritățile 18. Totodată, conducerea PNL stie că mai urmează alte plecări – în total, 15 parlamentari vor merge alături de Ludovic Orban. Astfel, la un calcul simplu, PNL împreună cu UDMR și Minorități s-ar putea baza pe 166 de voturi din 234 câte are nevoie pentru ca Guvernul să fie învestit de Parlament. Liberalii ar mai avea nevoie de cel puțin 68 de voturi să-și treacă Guvernul, potrivit www.hotnews.ro.

    Atât PSD, cât și USR au anunțat că nu vor vota Guvernul. Constituția prevede că preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

    Cu alte cuvinte, constituțional președintele Klaus Iohannis și PNL mai pot juca politic și pot menține un guvern interimar cel puțin alte 30 de zile. Practic, în cazul în care premierul desemnat Nicoale Ciucă nu primește votul de încredere al Parlamentului, președintele Klaus Iohannis poate face o a treia nominalizare de premier fără a fi obligat să declanșeze alegerile anticipate atâta timp cât se încadrează în cele 60 de zile prevăzute în Constituție.

    Însă dacă noul Guvern va trece de Parlament miniștrii propuși vor merge la Palatul Cotroceni pentru depunerea jurământului, după ce decretele privind numirea lor vor fi publicate în Monitorul Oficial. Ulterior după ”recepția” de la Cotroceni miniștrii își pot prelua portofoliile și implicit atribuțiile de la ministerele pe care le reprezintă.

    Ce își propune Guvernul Nicolae Ciucă pentru agricultură

    Este prioritară definitivarea Planului Național Strategic (PNS) 2023-2027 al României, se arată în Programul de guvernare al cabinetului propus. ”Schemele de plăți directe și măsurile de piață, cu finanțare din FEGA – Fondul European de Garantare Agricolă, vor contribui împreună cu intervențiile de dezvoltare rurală din FEADR – Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, la atingerea obiectivelor specifice PNS”. arată sursa citată.

    Planul Național Strategic 2023-2027:
    ● Finalizarea elaborării draft-ului PNS 2023-2027 (decembrie 2021);
    ● Procesul de negociere cu CE și rectificarea PNS în funcție de rezultatele dezbaterilor publice și observațiilor CE (ianuarie-iulie 2022);
    ● Aprobarea PNS de către CE și pregătirea cadrului legislativ de implementare (august-decembrie 2022).

    Măsuri de sprijin prin ajutor de stat

    Continuarea derulării programelor deja existente pentru susținerea producătorilor agricoli în vederea asigurării predictibilității.

    Măsuri:

    ● Încurajarea consumului de produse autohtone prin lansarea unui nou program;
    ● Sprijin pentru sectorul agricol care vizează ambalare, sortare, și etichetare, destinat formelor asociative cu rol economic (cooperative și grupuri de producători);
    ● Sprijin pentru asigurarea necesarului de material genetic pentru sectorul zootehnic și vegetal aflat în dificultate.

    Pe larg despre Programul de guvernare AICI: Ce le pregătește fermierilor noul Guvern. Măsurile au fost anunțate!


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării