• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Răspunsul Ministerului Agriculturii pentru tinerii fermieri cu proiecte eligibile, dar fără finanțare!

    agrointeligenta.ro -

    Răspuns negativ la solicitarea Asociației Forța Fermierilor cu privire la majorarea sumelor alocate submăsurii 6.1 Instalarea Tinerilor Fermieri. Organizația a semnalat Ministerului Agriculturii că plafonul alocat s-a dovedit complet insuficient în raport cu numărul tinerilor interesați să intre în agricultură și care a depășit 4.300 de posibili beneficiari. Mulți dintre aceștia vor avea proiecte eligibile, dar fără finanțare. Adică îndeplinesc toate condiții, dar nu mai sunt bani și pentru ei.

    Alocări din birou, realitatea din agricultură e alta

    Ministerul Agriculturii, prin Direcţia Generală Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (DGDR-AM PNDR), dovedește încă o dată că face alocările de bani pentru submăsuri fără o minimă cunoaștere a sectorului și a nevoilor sale.

    Deși una dintre direcțiile principale ale alocărilor de fonduri europene ar trebui să fie tinerii care vor să facă agricultură, să preia afacerile părinților sau să pornească o fermă chiar ei,  de la zero, în realitate, sumele alocate pentru această direcție de finanțare sunt infime. Astfel, din totalul de 2,569 MILIARDE de euro, numai 100 de milioane de euro s-au găsit pentru Instalarea tinerilor fermieri. Iar suma nu va fi majorată, în ciuda solicitării făcute de Asociația Forța Fermierilor printr-o adresă transmisă MADR și AFIR înregistrată cu nr. 213.266/27.10.2021.

    Dana Rebega (mijloc) este directoarea AM PNDR și o colaboratoare apropiată a ministrului demis al Agriculturii Adrian Oros. În MADR, Rebega colaborează și cu secretarul de stat Marius Micu (dreapta)

    ”Referitor la  ultima sesiune lansată aferentă perioadei de tranziție 2021-2022, MADR a continuat planul de reîntinerire a generațiilor, astfel pentru SM 6.1 ,,Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” a fost alocat un buget de 100.000.000 euro din fondurile Instrumentului de Redresare al Uniunii Europene (EURI), din care 70.000.000 euro pentru teritoriul național și 30.000.000 euro pentru zona montană”, se arată în răspunsul primit de AFF din partea MADR și semnat de Elena-Daniela Rebega, Director General AM PNDR.

    Instalarea tinerilor nu va primi mai mulți bani

    Directoarea din cadrul Ministerului Agriculturii spune că suma pentru instalarea tinerilor fermieri nu va fi majorată: ”Menţionăm faptul că în momentul de față nu mai este posibilă suplimentarea acestei submăsuri însă, pentru a veni în sprijinul tinerilor fermieri, există posibilitatea accesării pachetului( P) 4.1.4 – Tineri fermieri -achiziție utilaje din cadrul sub-măsurii 4.1 Investiții în exploataţii agricole”, mai arată ministerul.”

    Tinerii fermieri, trimiși să depună alt proiect, pe altă submăsură

    Tinerii fermieri sunt direcționați către altă submăsură – sM 4.1 Investiții în exploatații agricole unde tinerii pot depune proiecte în pachetul P 4.1.4 – Tineri fermieri – achiziție de utilaje. Pentru acest pachet, alocarea este de 75 de milioane de euro, iar depunerea proiectelor a început deja din 25 octombrie și are termen de depunere 25 ianuarie 2022.

    Cu alte cuvinte, după ce au cheltuit mii de euro cu realizarea și depunerea unui proiect ELIGIBIL, acum tinerii fermieri trebuie să plătească ALȚI BANI pentru alt proiect. Mai mult, nici nu mai au timp să realizeze noul proiect pentru că sesiunea de depunere din cadrul submăsurii 4.1 a fost deja lansată și în cadrul ei deja proiectele depuse depășesc cu peste o treime suma alocată.

    De precizat și că în cadrul sM 4.1, condițiile de accesare a sumelor pentru investiții în ferme diferă de Instalarea tinerilor fermieri. În primul rând, fermierii nu sunt sprijiniți cu suma întreagă a investiției, ci cel mult pot spera să primească între 30% și maxim 70% din sumă dacă depun proiect pe cont propriu.

    50 de milioane de euro pe două submăsuri cu PATRU, respectiv ZERO proiecte depuse

    Sumele alocate tinerilor fermieri care se instalează ca șefi de exploatație se dovedesc mereu insuficiente și, cu toate acestea, alocările sunt mereu la nivelul unor submăsuri cu impact discutabil la nivelul agriculturii și mediului rural. Astfel, 40 de milioane de euro stau blocate din august pe o submăsură la care s-au depus, din 27 august și până acum, numai 4 proiecte. Este vorba despre submăsura 16.4 Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol. Sesiunea de proiecte se încheie pe 26 noiembrie, adică luna aceasta, și foarte probabil banii rămași necheltuiți se vor pierde.

    Alte 10 milioane de euro, pe 16.4a Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul pomicol, ”expiră” și ele tot luna aceasta, fără ca cineva să fi depus vreun proiect să acceseze această linie de sprijin.

    Avem, deci, din start, 50 de milioane de euro care ”se eliberează” din 26 noiembrie, dar pe care noi îi lăsăm să ne scape printre degete în loc să depunem toate eforturile pentru a direcționa banii europeni – la care și România contribuie, pentru sprijinirea tinerilor care vor să facă agricultură.

    Alte submăsuri, alte interese. Plusare imediată cu 50% pentru schema polițelor de asigurare

    Dacă despre suplimentarea banilor pentru tineri, AM PNDR nici nu vrea să stea la discuții, nu la fel s-a întâmplat în cazul altor măsuri unde banii ”au ieșit” imediat din sectorul agricol. Astfel, la început, submăsura sM17.1 Prime pentru asigurarea culturilor a animalelor si a plantelor avea o alocare de 20. 000.000 de euro. Fără prea multe discuții, aici s-a aplicat direct o majorare se peste 50% până la 31.200.000 de euro, deși la acest moment, cererile depuse abia au ajuns la 20.491.627 de euro!

    Ce opțiuni au tinerii fermieri? Să nu îmbătrânească și să aștepte noua PAC!

    Tinerii fermieri care au proiecte eligibile dar fără finanțare trebuie să fie optimiști: după 2023 vor putea depune din nou proiecte, anunță șefa de la AM PNDR. Doar că promisiunea este o amăgire: tinerii fermieri sunt eligibili pentru finanțare la instalare numai maxim doi ani după ce au fost instalați ca șefi de exploatație, iar această instalare se poate face o singură dată. Mai mult, până în 2023, mulți dintre cei care astăzi se încadrează după criteriul de vârstă, vor fi depășit pragul de 40 de ani până la lansarea sesiunilor din noua PAC.

    ”Pentru viitoarea perioadă de programare, în cadrul Planul Național Strategic 2023 2027- aflat în curs de elaborare, România va continua și amplifica eforturile pentru sprijinirea tinerilor fermieri, pentru întinerirea generaţiilor de fermieri, consolidarea mediului asociativ şi îmbunătăţirea poziției fermierilor în lanțul agroalimentar. Prin aceste acţiuni se urmăreşte creșterea atractivității zonelor rurale prin asigurarea unui nivel de trai decent, a veniturilor stabile și a posibilităţilor de investire pentru tineri”, conchide ministerul.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Viermele prunelor: caracteristici, semne, combatere Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile

    Ultimele știri

    Florin Dragomir, producător: Pentru un kilogram de telemea de Sibiu folosim 5 litri de lapte de oaie Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fermierii spun că războiul din Ucraina scumpește usturoiul românesc