• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Casa Verde Fotovoltaice 2021. AFM relansează programul cu bani pentru instalarea panourilor solare

    Roxana Dobre -

    Programul Casa Verde Fotovoltaice 2021. O nouă etapă pentru înscrierea în Programul Casa Verde Fotovoltaice, prin care se acordă persoanelor fizice până la 20.000 lei pentru instalarea de panouri solare, va fi relansat luna viitoare, în decembrie.

    După ce programul a fost blocat din cauza unor suspiciuni de fraudă la dosare, aceasta va fi disponibil din nou urmând să aibă un buget de 280 de milioane de lei iar înscrierile vor demara în luna decembrie.

    Anunț despre lansarea programului Casa Verde Fotovoltaice 2021

    Ministrul interimar al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczo a anunţat  în cadrul unei conferințe care a avut loc joi, 4 noiembrie, că în acest an, vor mai fi lansate trei programe, respectiv unul pentru construcţia de staţii de încărcare a maşinilor electrice, un altul pentru instalarea de panouri fotovoltaice şi, nu în ultimul rând, o sesiune dedicată pistelor de biciclete.

    ”Anul acesta, în câteva zile, vom mai lansa noul program de staţii de încărcare a maşinilor electrice pentru instituţiile publice. Vom finanţa peste 2.300 de astfel de staţii şi anul viitor acestea vor fi completate, prin Ministerul Dezvoltării, cu lansarea programului pentru 15.000 de staţii, prin PNRR. În decembrie vor mai fi lansate două programe. La programul de fotovoltaice pentru persoane fizice vom păstra acelaşi sistem de depuneri de proiecte prin instalatori, prin firme specializate care iniţial se înregistrează în sistem. De asemenea, vom lansa un program pentru piste de biciclete pe structura ghidului care a mai fost lansat în trecut”, a susţinut acesta.

    Programul Casa Verde Fotovoltaice 2021 – relansat din luna decembrie

    Prezent la conferință, Lorand Arpad Fulop, președinte Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) , a precizat că programul va fi relansat în decembrie cu un buget de 280 de milioane de lei, fonduri rămase nedistribuite, după ce multe din dosarele depuse inițial au fost respinse.

    „Din luna decembrie relansăm programul. Bugetul este ce a rămas de atunci, din 2019. În 2019 aveam 537 de milioane de lei pentru fotovoltaice și am oprit programul după ce solicitările au ajuns la 540 de milioane. De aceea avem acum 280 de milioane lei, atât ne-au rămas, pentru că nu fiecare dosar a fost aprobat”, a spus Fulop.

    Șeful AFM a dat asigurări că de această dată programul „va merge total diferit”. „Nu e posibil să stea persoana fizică 2 ani până dosarul va fi evaluat. Ceea ce am promis e că fotovoltaicele care se depun în decembrie în cel mai rău caz până în iunie le contractăm”, a spus el.

    Finanțare pentru Casa Verde Fotovoltaice – până la 20.000 de lei

    Prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM) acordă facilităţi de finanţare de panouri solare în limita sumei de 20.000 lei şi respectiv de 25.000 de lei în cazul locuinţelor izolate.

    Cheltuielile care pot fi acoperite cu aceşti bani sunt: cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric); cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice); TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

    Suma reprezintă 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului. De exemplu, în situaţia unei investiţii cu valoarea totală de 22.230 lei, finanţarea acordată este de 20.000 lei, iar contribuţia proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei.

    Despre cum s-a derulat programul până a fi blocat, Agrointeligența-AGROINTEL a scris aici: Programul Casa Verde – Panouri Fotovoltaice: condiții, acte necesare, termene de încriere


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA