• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fonduri europene pentru irigații în noua PAC: condiții, sume, beneficiari, alocări propuse de MADR

    Roxana Dobre -

    Fonduri europene pentru sistemele de irigații în noua Politică Agricolă Comună (PAC). Fermierii vor putea accesa finanțări nerambursabile  pentru componenta de irigații, fiind vorba despre infrastructura secundară de irigații, cea din ferme. Bugetul și condițiile se află în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Agriculturii și pot suferi modificări până la elaborarea draftului de Plan Național Strategic (PNS) și ulterior.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat un proiect de fișă cu sumele propuse și condițiile în care fermierii vor putea accesa fonduri europene pentru irigații în perioada 2023-2027. Propunerea de buget pentru această perioadă este de 400 de milioane de euro, conform primelor variante ale fișelor de măsuri din Planul Național Strategic (PNS) publicate de Ministerul Agriculturii pe site-ul propriu.

    Intervenția a fost numită ”Modernizarea infrastructurii secundare de irigații” cu art. 73 – Investiții și art. 74 – Investiții în irigații.

    Fonduri europene pentru irigații în noua PAC. Beneficiari

    Beneficiarii fondurilor europene pentru irigații în noua PAC vor fi organizații ale utilizatorilor de apă înființate în conformitate cu legislația în vigoare.

    Măsura se va derula prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

    Fonduri europene pentru irigații în noua PAC. Condiții pentru accesarea măsurii

    MADR a propus o serie de condiții de eligibilitate pentru beneficiarii fondurilor europene destinate investițiilor în sisteme de irigații. Astfel, condițiile de eligibilitate specifice legate de beneficiari și aria de aplicabilitate sunt:

    Fonduri europene pentru irigații în noua PAC. Condiții suplimentare de eligibilitate

    Organizațiile ale utilizatorilor de apă trebuie să respecte și o serie de condiții suplimentare. Acestea sunt:

    A. Investiții care vizează îmbunătățirea unei instalații de irigații existente sau a unui element al infrastructurii de irigații

    (a) investiția asigură posibile economii de apă, în urma evaluării ex ante de minimum 2 la sută;
    (b) dacă investiția afectează corpuri de apă subterană sau de suprafață care au fost identificate ca nesatisfăcătoare în planul corespunzător de management al bazinului hidrografic din motive legate de cantitatea de apă, este realizată o reducere efectivă a utilizării apei de minimum 2 la sută sau în conformitate cu procentul stabilit de autoritatea competentă (după caz), care să contribuie la obținerea stării bune a respectivelor corpuri de apă;

    Niciuna din condițiile menționate la punctele (a și (b indicate anterior, nu se aplică unei investiții într o instalație existentă care afectează numai eficiența energetică, unei investiții în vederea creării unui rezervor sau unei investiții în vederea utilizării apei recuperate care nu afectează corpuri de apă subterană sau de suprafață

    B. Investiții care au ca rezultat o mărire netă a suprafeței irigate care afectează un corp anume de apă subterană sau de suprafață

    (a) starea corpului de apă nu a fost identificată ca nesatisfăcătoare în planul corespunzător de management al bazinului hidrografic din motive legate de cantitatea de apă și
    (b) o analiză de impact asupra mediului arată că investiția nu va avea niciun impact negativ semnificativ asupra mediului Analiza impactului asupra mediului va fi realizată sau aprobată de către autoritatea competentă și se poate referi și la grupuri de exploatații.

    Fonduri europene pentru irigații în noua PAC. Principii și criterii de selecție

    Fondurile europene pentru irigații, cu alocare financiară din noua PAC, prin Planul Național Strategic, presupun respectarea unor principii și a unor criterii de selecție clare. Astfel, vor fi prioritizate la finanțare sistemele care fac economie la consumul de apă și suprafețele care nu au beneficiat până acum finanțare pentru o investiție similară. De asemenea, dacă infrastructura în amonte a fost modernizată, proiectul este punctat, la fel ca și includerea suprafețelor în zone cu potențial irigabil.

    Iată care sunt principiile și criteriile pentru finanțarea investițiilor în irigații:

    Principiul economiei de apă
    1. Proiecte de modernizare în care se prevede economie de apă cât mai mare

    Principiul suprafețelor deservite:
    1. Suprafața irigabilă prin proiect
    2. Suprafețe care nu au mai primit anterior sprijin comunitar pentru o investiție similară

    Principiul alimentării direct de la sursă sau în sistem gravitațional
    1. Proiecte în care alimentarea cu apă este în sistem gravitațional sau direct de la sursă

    Principiul complementarității cu sisteme de irigații modernizate în amonte
    1. Proiecte pentru care infrastructura de irigații din amonte a fost modernizată

    Principiul prioritizării investițiilor realizate în zonele cu potențial
    1. Proiecte care sunt implementate în zone cu potențial irigabil

    Fonduri europene pentru irigații în noua PAC. Bugetul alocat în perioada 2023-2027

    Pentru finanțarea investițiilor în irigații, suma alocată pentru perioada 2023-2027 este de 400 de milioane de euro. Plafonul este mai mic comparativ cu intervalul 2014 – 2020, când Măsura 4.3 – componenta infrastructura de irigații a avut o alocare de 441 milioane euro.

    Fonduri europene pentru irigații în noua PAC. Suma maximă pentru un proiect

    Valoare medie a sprijinului public/proiect este de 985.000 euro iar intensitatea sprijinului nerambursabil este de 100%.

    Fonduri europene pentru irigații în noua PAC. Cheltuieli neeligibile

    Cheltuielile neeligibile pentru investițiile în irigații sunt:

    -Investițiile unde starea corpului de apă a fost identificată ca nesatisfăcătoare în planul corespunzător de management al bazinului hidrografic din motive legate de cantitatea de apă
    -Investițiile unde starea corpului de apă nu a fost identificată ca nesatisfăcătoare în planul corespunzător de management al bazinului hidrografic din motive legate de cantitatea de apă, dar analiza de impact asupra mediului arată că investiția va avea un impact negativ semnificativ asupra mediului.

    Draftul pentru fișa măsurii poate fi descărcat aici: Prezentare draft interventie irigatii_v1_09.11.2021

    De precizat că informațiile publicate de MADR se află în consultare publică și reprezintă doar fișe propuse, condițiile și finanțările putând suferi modificări în funcție de solicitările venite din partea fermierilor sau de recomandările ulterioare din partea Comisiei Europene.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!