• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier executat silit de banca de la care a luat credit: ”Ei nu vor banii mei, vor să-mi ia combina!”

    Angelica Lefter -

    Fermier executat silit de banca la care avea credit pentru achiziționarea de utilaje agricole. Agricultorul ar putea rămâne fără combina cu care-și desfășoară activitatea agricolă. Deși ar fi vrut să achite în acest an o parte din suma datorată – un total de 127.000 de euro, nu a găsit înțelegere din partea instituției bancare, motiv pentru care cazul a ajuns în instanță unde urmează să fie luată o decizie.

    Fermierul nu și-a mai putut plăti ratele la bancă din cauza secetei de anul trecut

    Din cauza secetei din anul 2020, tânărul fermier Alexandru Eugen Radu, membru al Asociației Forța Fermierilor, a avut pierderi imense, pe cele 76 de hectare de teren cultivate cu rapiță și cereale. Nu și-a mai putut achita ratele la bancă făcute pentru a-și achiziționa utilajele agricole, iar instituția vrea acum să-l execute silit și să-i pună sechestru pe combina agricolă care valorează 126.000 de euro.

    Fermierul, care activează pe raza comunei Reviga, județul Ialomița, sat Mircea cel Bătrân, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că a achiziționat prin leasing de la BNP Paribas România încă din 2018, o combină agricolă.

    Și-a achitat la timp toate ratele până când a venit seceta care l-a lăsat fără venituri

    Atât avansul cât și ratele au fost achitate la timp doi ani la rând, până în anul 2020, când seceta i-a distrus întreaga producție și practic nu a mai avut bani.

    ”Toate au fost bune, în 2018 a fost avansul, 2019 am plătit la termen cum am stabilit în contract. În 2020 a venit seceta, nu am mai avut de unde să plătesc. În baza proceselor verbale pe care le-am primit de la primărie și de la APIA, m-am dus și eu al ei și le-am cerut o amânare și nu au vrut să mi-o accepte. Am ajuns la judecată, am avut înfățișare pe 21 octombrie unde au fost chemate și părțile. Din partea lor nu a venit nimeni, am fost doar eu cu avocata. A rămas ca pe 3 noiembrie să-mi dea răspunsul și mi l-a amânat până în data de 17 noiembrie”, ne-a spus tânărul fermier.

    Banca l-a notificat că îi va pune sechestru pe combina agricolă

    Fermierul Alexandru Eugen Radu spune că doar cu această bancă a întâmpinat asemenea probleme.

    ”Am mai avut și pe un proiect european un leasing pe un teren, dar mi-au amânat ratele. Eu anul trecut nu am recoltat absolut nimic din cauza secetei. Rapiță, grâu, porumb, din toate acestea nu am recoltat nimic după 76 de hectare. Anul acesta am 91 de hectare cultivate. Toate băncile au fost înțelegătoare. În momentul de față am achitat ratele la toate băncile la care am avut credite. M-au amânat, am avut bănci la care în acest an, dacă a fost bun, am achitat în avans”, a explicat agricultorul.

    Toate încercările de mediere cu instituția bancară au fost în zadar

    Tânărul ialomițean a încercat să ajungă la sediul central al băncii, la București, pentru a explica situația, dar nu a fost ascultat și nici nu a putut intra în instituție, ca atare a hotărât să își trimită oferta de mediere prin avocat.

    Agricultorul voia să achite în rate o parte considerabilă din sumă, fără a i se pune, însă, sechestru pe combina cu care își desfășoară activitățile agricole. Încercarea a fost în zadar.

    ”Am fost de 2 ori la ei, nici măcar nu am putut intra în instituție. Am încercat prin e-mail, am primit doar un răspuns că nu se poate și atât. La telefon i-am găsit foarte greu, deci ei cu mine nu au vrut să comunice absolut deloc. Am încercat în vară, prin intermediul avocatului să iau legătura cu ei , mi-au răspuns foarte greu la propunerea pe care le-am făcut-o. Le-am spus că pot să le dau 20.000 de euro la 20 septembrie și încă 20.000 de euro la 30 noiembrie. Executarea silită începuse de anul trecut din iarnă, deci din decembrie 2020”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierul Alexandru Eugen Radu .

    Suma datorată inițial, de 85.000 de euro, s-a transformat în 127.000 de euro

    Fermierul avea o datorie față de BNP Paribas de 85.000 de euro, însă la aceasta s-au adăugat penalitățile. Banca ar fi vrut banii promiși de fermier, însă și combina agricolă. Alexandru Eugen Radu spune că ar fi dorit o reevaluare a contractului de creditare.

    ”Acum mai am să le dau 127.000 de euro, cu tot cu penalități, cu executorul judecătoresc. Din momentul în care mi-au trimis acea notificare că vor să-mi ia și combina, eu n-am reușit să mai dau de ei. M-au mai sunat ei o dată, pe 28-30 septembrie să mă întrebe de ce nu au banii în cont pe care eu i-am promis la 20 septembrie. Le-am spus că eu le dau banii, am scris și în notificare, dar în momentul în care semnăm un alt contract sau un act adițional. Eram dispus să renunț și la proces, la tot. Plăteam toți 127.000 de euro, dar să pot să-mi salvez și eu utilajul și firma. Le-am mai cerut să mă scoată din Biroul de Credite să pot să mai iau și eu un proiect european sau cel puțin să îmi trimită o hârtie cu tot ce s-a întâmplat, dar nu au vrut să mă înțeleagă. Au spus că revin asupra deciziei, dar nu m-au mai căutat nici până în ziua de astăzi”, a menționat Alexandru Eugen Radu.

    Ultimul cuvânt îl vor avea judecătorii – pe 17 noiembrie fermierul speră la o decizie în favoarea sa

    Cazul fermierului ialomițean se află pe rol la Judecătoria Slobozia, iar la data de 17 noiembrie, tânărul fermier ar trebui să aibă o decizie finală.

    ”Acum vedem dacă instanța va fi în favoarea mea, să accepte cu 30.000 de euro pe an până la finalizarea ratelor, să se anuleze dobânzi, dacă nu, și va fi în favoarea lor, mă vor executa silit și îmi vor lua utilajul. Eu nu am cum să scot 127.000 de euro să plătesc deodată. Combina valorează 126.000 de euro, eu am să le dau lor 127.000 de euro, cam aceia sunt banii, dar cred că ei nu vor banii mei, vor doar combina!”, a conchis fermierul Alexandru Eugen Radu, care așteaptă cu nerăbdare decizia instanței.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA