• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rusia, jucător-cheie pe piața mondială a porumbului. Exporturile – în creștere cu 42% față de 2020

    Mircea Olteanu -

    Rusia a exportat porumb în valoare de 759 milioane de dolari în intervalul ianuarie-octombrie 2021, în creștere cu 42% față de ​​aceeași perioadă a anului trecut. Din punct de vedere cantitativ, exporturile rusești de porumb s-au ridicat în perioada menționată la 3,2 milioane de tone de porumb, adică o creștere de 6,8%, potrivit datelor publicate de Departamentul de Comunicații Externe al Centrului Federal „Agroexport” din cadrul Ministerului Agriculturii din Rusia.

    Rusia, în top 10 exportatori de porumb la nivel mondial

    În 2009, Rusia a trecut de la un importator la un exportator de porumb, iar acum, potrivit agenției interguvernamentale International Trade Centre (ITC), Rusia este unul dintre primii zece exportatori de porumb din lume, relatează portalul de știri din domeniul agroindustrial agroxxi.ru.

    Livrările de porumb s-au intensificat în a doua jumătate a sezonului trecut, când exportatorii au început să treacă de la achizițiile de grâu la alte produse, inclusiv porumb, a declarat Igor Pavensky, șeful centrului de analiză din cadrul operatorului feroviar Rusagrotrans JSC.

    „În primăvara, înaintea introducerii taxei la export, au fost observate rate deosebit de active, însă, și după aceea, pe fondul creșterii prețurilor pe piața mondială, exporturile au rămas destul de atractive. În același timp, cerealele au fost expediate nu numai din sud, ci și din centrul țării, unde a fost o recoltă bună de porumb”, a declarat Pavensky pentru Agroexport.

    Turcia, cel mai mare client pentru porumbul rusesc

    Anul acesta, Turcia a ocupat primul loc între importatorii de porumb rusesc. Pe parcursul primelor zece luni ale anului au fost exportate 951.000 de tone în această țară, adică cu 93% mai mult decât în ​​2020 pentru aceeași perioadă. Valoarea exporturilor a crescut de 2,8 ori, până la 231 milioane dolari.

    De asemenea, Coreea de Sud și-a crescut importurile de porumb rusesc de 4,3 ori, până la 411.000 de tone în ceea ce privește cantitatea și de 5,7 ori, până la 106 milioane dolari în ceea ce privește valoarea.

    Și exporturile rusești de porumb către Uniunea Europeană au înregistrat o creștere puternică: în total 463.000 de tone de cereale fiind exportatet în țările UE în ianuarie-octombrie 2021 (de 3,3 ori mai mult decât în ​​ianuarie-octombrie 2020), în valoare de 113 milioane dolari (4,9 ori mai mult). Cei mai importanți importatori de porumb rusesc din Europa sunt Letonia (119.000 de tone de porumb), Grecia (111.000 de tone) și Italia (99.000).

    Pe de altă parte, exporturile spre Vietnam au scăzut de 4,5 ori, ajungând la 111.000 de tone, iar din punct de vedere valoric au scăzut la 28 de milioane de dolari (de 3,2 ori mai puțin).

    Rusia a reușit în acest an să înlocuiască furnizorii tradiționali de porumb din mai multe piețe, explică Eduard Zernin, președintele Consiliului de administrație al Uniunii Exportatorilor de Cereale. „De exemplu, Ucraina, un mare producător de porumb, și-a redus exporturile cu un sfert, în ​​ianuarie-august, acordând prioritate Chinei. Drept urmare, Coreea de Sud și Turcia au fost forțate să caute furnizori alternativi de cereale”, a explicat Zernin.

    Porumbul este liderul mondial în categoria cereale

    Potrivit organizației interguvernamentale International Grains Council (IGC), recolta globală de porumb a depășit 1,1 miliarde de tone, în perioada de comercializare 2020/21, în timp ce cantitatea de grâu recoltat s-a ridicat la 773 milioane de tone, de orez la 507 milioane de tone. Mai mult de jumătate din recolta globală – 58% în 2018-2020 – a fost folosită pentru hrănirea animalelor.

    SUA – cel mai mare producător de porumb

    Cel mai mare producător de porumb este în mod tradițional Statele Unite, iar sezonul trecut, conform IGC, aproape 32% din recolta mondială de cereale a provenit din această țară.

    Pe următoarele locuri în topul producătorilor de cereale sunt China (23%) și Brazilia (7,7%). Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) producția mondială de porumb a crescut în medie cu 2,6% pe an în perioada 2011-2020. De asemenea, se estimează că, în următorul deceniu, creșterea anuală va fi de 1,1%, iar până în 2030 recolta va depăși 1,3 miliarde de tone.

    În ceea ce privește consumul, se preconizează că va crește în următorul deceniu ca urmare a creșterii veniturilor consumatorilor, lucru ce va stimula cererea, în primul rând pentru culturile furajere.

    Comerțul cu porumb este în creștere

    Comerțul global cu porumb în ultimii cinci ani a crescut cu 38%, iar în sezonul 2020/21, conform datelor preliminare de la IGC, a depășit 188 de milioane de tone. Datele ITC Trade Map arată că, în anul calendaristic 2020, a fost exportat porumb în valoare de 37 de miliarde de dolari. Cei mai mari exportatori au fost Statele Unite (9,6 miliarde de dolari), Argentina (6,1 miliarde de dolari), Brazilia (5,9 miliarde de dolari), Ucraina (4,9 miliarde de dolari) și Franța (1,7 miliarde de dolari).

    Japonia este țara care importă cel mai mult porumb

    În ceea ce privește importatorii de porumb, pe primul loc se clasează Japonia, care cumpără anual peste 15 milioane de tone. În 2020, valoarea importurilor de porumb ale Japoniei s-a ridicat la 3,3 miliarde dolari. De asemenea, printre principalii cumpărători de porumb se numără Mexic (3,1 miliarde dolari), China (2,5 miliarde dolari), Vietnam (2,4 miliarde dolari) și Coreea de Sud (2,4 miliarde de dolari).

    În sezonul 2020/21, piața globală a fost afectată semnificativ de seceta din Brazilia, care a dus la o scădere a recoltei cu 16%, până la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Pe de altă parte, pentru sezonul 2021/22 se așteaptă o recoltă brută record de 118 milioane de tone, adică cu 37% mai mult decât în sezonul anterior. Potrivit Departamentului Agriculturii de la Washington, producția de porumb se estimează că va crește cu 23 de milioane de tone în Statele Unite și cu 12 milioane de tone în China. Se estimează că exporturile globale de porumb în sezonul 2021/22 vor ajunge la 191 milioane de tone.

    Conform prognozei OCDE, cantitatea de porumb tranzacționată la nivel mondial va crește cu 29 de milioane de tone până în 2030, până la 207 milioane de tone. De asemenea se preconizează că Rusia va ajunge la o cotă de piață de 4%, lucru ce ar însemna că va intra în primii cinci expiratori din lume.

    Potențial Rusiei pe piața porumbului în sezonul 2021/22

    Pentru anul 2021, se estimează că recolta de porumb în Rusia va crește semnificativ față de anul trecut. Serviciul Agricol Extern al Departamentului Agriculturii din SUA se așteaptă la o recoltă brută în Rusia de 15 milioane de tone, din care vor fi exportate 4,5 milioane de tone. Cifre similare au fost anunțate și de International Grains Council – 15 milioane de tone, respectiv exporturi de 3,9 milioane de tone.

    Centrul analitic din cadrul Rusagrotrans estimează o recoltă brută de 14,8 milioane tone, iar potențialul de export la 3,2 milioane tone. „La începutul actualului sezon, ratele de export sunt încă în urmă. Cu toate acestea, acum există o nouă creștere a prețurilor pe piața mondială, care poate duce la creșterea exporturilor”, a declarat Pavensky. Cu toate acestea, potențialul de export este puțin mai mic decât în ​​sezonul precedent din cauza stocurilor mai scăzute și a concurenței crescute din partea Ucrainei. „În primul rând, porumbul va merge pentru consumul intern”, a adăugat oficialul rus.

    În mod tradițional, Rusia exportă în principal cereale către țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, datorită proximității geografice față de aceste zone, afirmă Zernin. Cu toate acestea, cerea crescută din alte țări, precum Coreea de Sud, încurajează exportatorii ruși să acorde o atenție deosebită și altor piețe.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!