• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenția APIA care devine mai mică și se va plăti numai pentru fermele până în 100 ha!

  Roxana Dobre -

  Subvenția APIA care devine mai mică și se va plăti numai pentru fermele până în 100 de hectare! Este vorba despre plata pentru tinerii fermieri în nou PAC: subvenție mai mică și cu plafon de plăți în funcție de suprafața fermei.

  Subvenția Tineri fermieri de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură devine, în noua Politică Agricolă Comună, Sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri (YF – young famers n.r).

  Un document al Ministerului Agriculturii, lansat în dezbatere, arată cum s-ar putea plăti subvenția în noua sa formă, începând cu 2023.

  Alocare pentru subvențiile tinerilor fermieri: 20 de milioane de euro pe an

  Fermierii care au până în 40 de ani beneficiază în continuare de o subvenție ”dedicată” și din 2023, noua plată fiind numită Sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri (YF -young famers n.r).

  Schema prevede, așa cum apar condițiile de acordare care în prezent sunt în dezbatere, o alocare de 100 de milioane de euro pentru perioada 2023-2027, adică 20 de milioane de euro pe an.

  Condiții: vârsta minimă de 40 de ani

  Condiția pentru YF – subvenția pentru tinerii fermieri, începând cu 2023, este cea a vârstei. Ca și în prezent vârsta fermierilor care pot cere plata APIA trebuie să nu depășească 40 de ani.

  ”Tânărul fermier care îndeplinește condițiile prevăzute în secțiunea specifică din PNS:  limita superioară de vârstă 40 ani, este instalat pentru prima data ca șef al exploatației și deține formarea sau competențele adecvate necesare”, se arată în fișa intervenției.

  Subvenția APIA Tineri Fermieri, numai pentru fermele până în 100 de hectare

  Subvenția YF – Tineri Fermieri va putea fi accesată pentru primele 100 de hectare ale exploatației unui fermier eligibil. Acesta este și plafonul pe care ferma trebuie să îl aibă pentru a se încadra.

  ”Sprijinul complementar pentru venit sub forma unei plăți per hectar eligibil se acordă tinerilor fermieri care au dreptul la o plată în temeiul sprijinului de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS) și se acordă fermierilor care exploatează suprafețe agricole cuprinse între 1-100 ha”, se arată în propunerea MADR

  Din prezentarea MADR rezultă că un fermier care îndeplinește condiția de vârstă, dar depășește numărul de 100 de hectare eligibile pe cerere, devine neeligibil pentru această plată dedicată.

  Subvenție mai mică pentru Tinerii Fermieri în 2023

  Cuantumul subvenției APIA Tineri Fermieri va scădea începând din 2023, după cum arată cuantumul estimat de MADR.

  Tinerii Fermieri ar urma să încaseze o plată de 38,36 de euro pe hectar în 2023, mai puțin cu circa 2 euro decât primesc în campania 2021 când APIA a anunțat un cuantum de 40,45 euro/ha.  Cuantumul pe hectar va fi stabilit ca și până acum prin împărțirea plafonului alocat la numărul de hectare eligibile. ”Plată anuală unitară pe suprafață rezultată ca raport între plafonul anual al intervenției YF și numărul de hectare eligibile determinate de APIA în fiecare an de plată după finalizarea controalelor administrative și pe teren”, se mai arată în fișa intervenției.

  Tinerii Fermieri, subvenție pe maxim 5 ani

  Plata pentru Tineri Fermieri se poate acorda pentru maximum 5 ani de la prima solicitare, prin depunerea cererii unice de plată.

  ”Din perioada pentru care se acordă acest sprijin se scade numărul de ani care au trecut de la prima depunere a cererii de plată la APIA. Fermierii care au beneficiat de această plată integral în perioada de programare PAC 2014-2020 nu mai pot solicita sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri în perioada 2023-2027”, se arată în documentul MADR.

  În concluzie, subvenția Tineri Fermieri vine cu restricții noi și, în raport cu PNDR 2014-2020, îi avantajează numai pe cei care au exploatații între 60 și 100 de hectare, cu condiția să își facă fermă nouă.

  Dacă fermierii până în 40 de ani au încasat deja acest tip de sprijin în actualul exercițiu timp de 5 ani, nu se mai încadrează deloc pentru subvenția APIA Tineri Fermieri din 2023 încolo. Cei mai dezavantajați sunt, astfel, cei care și-au făcut deja fermă în ultimii ani și care vor beneficia de subvenție numai în diferența de ani rămași până la ”plafonul” de 5 ani.


  Te-ar mai putea interesa

  Vin banii pentru crescătorii de animale! MADR suplimentează sumele pentru plățile prin APIA! Subvenție pentru tona de grâu procesată! Măsură pe termen scurt pentru fermieri și procesatori! APIA: Ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor. Listă documente. Termen cereri: 15 decembrie!

  Ultimele știri

  Ministrul Adrian Chesnoiu despre Legea porcului: ”Nu se va aproba! Nu o susțin!” În Germania, FrieslandCampina a crescut prețul laptelui până la nivelul de 43,72 eurocenți/litru Lizină în hrănirea porcilor. Probleme cu stocurile, crescătorii caută înlocuitori