• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noua subvenție APIA pentru bunăstarea animalelor. Plată de maxim 200,60 euro/UVM!

    Roxana Dobre -

    Subvenția pentru animale, care se pregătește pentru crescătorii din țara noastră. Fermierii vor beneficia de o alocare de 736,25 milioane euro în noua Politică Agricolă Comună (PAC) pentru măsura de bunăstare la porcine și sectorul de creștere a păsărilor. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat și care sunt propunerile de cuantumuri pentru intervalul 2023-2027.

    Bunăstarea animalelor vizează stimularea aplicării unor standarde superioare de bunăstare a animalelor în fermele de porci şi păsări, care depăşesc standardele minime obligatorii, răspunzând nevoilor privind siguranţa alimentară şi asigurarea calităţii produselor alimentare prin îmbunătăţirea sănătăţii animalelor în urma adaptării condiţiilor de hrănire, adăpare şi adăpostire a acestora.

    Plata pentru bunăstarea animalelor se menține și în noul PAC iar sectoarele pentru care se acordă bani rămân cele deja cunoscute: creșterea porcinelor și a păsărilor. Un document al Ministerului Agriculturii, lansat în dezbatere, arată cum s-ar putea plăti subvenția în noua sa formă, începând cu 2023. Intensitatea sprijinului nerambursabil este de 100%.

    Alocare pentru bunăstarea animalelor: 736,25 milioane euro pe cinci ani

    Subvențiile pentru bunăstarea animalelor vor beneficia de o alocare de 736,25 milioane euro în cei cinci ani de aplicare a noului PAC, adică 2023-2027.

    Pe an suma împărțită crescătorilor de animale ar urma să fie de circa 147,25 de milioane euro, plafon care se împarte între crescătorii de porci și cei de pasăre.

    Pachete de bunăstare animale în noua PAC

    În cadrul Intervenției Bunăstarea animalelor a PNS 2023 2027 România optează pentru încurajarea aplicării standardelor superioare de bunăstare a porcilor (Pachetul a) şi a păsărilor (Pachetul b).

    Vor fi implementate angajamente care vizează Pachetul a) Plăţi în favoarea bunăstării porcinelor (plățile se acordă pentru porci grași și animale de reproducție femele (scrofițe și scroafe) cu următoarele subpachete:

    -Subpachet 1a creşterea cu cel puţin 10% a spaţiului alocat disponibil fiecărui animal,
    -Subpachet 2a creşterea cu cel puţin 15% a spaţiului alocat disponibil fiecărui animal,
    -Subpachet 3a reducerea pulberilor cu 30% față de nivelul minim obligatoriu prin menținerea în limite optime a parametrilor de microclimat,
    -Subpachet 4a îmbunătățirea condițiilor zonei de odihnă.

    Pachetul b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor (plățile se acordă pentru pui de carne, găini ouătoare, găini de reproducție din rase grele și pui de curcă). În plus se poate opta pentru următoarele subpachete:

    -Subpachet 1b reducerea densităţii păsărilor cu 10% faţă de densitatea rezultată din aplicarea cerinţelor minime obligatorii privind suprafaţa minimă alocată pentru fiecare categorie de păsări,
    -Subpachet 2b reducerea densităţii păsărilor cu 15% faţă de densitatea rezultată din aplicarea cerinţelor minime obligatorii privind suprafaţa minimă alocată pentru fiecare categorie de păsări,
    -Subpachet 3b reducerea noxelor cu 30% față de nivelul minim obligatoriu prin menținerea în limite optime a parametrilor de microclimat.

    Intervenții suplimentare de bunăstare disponibile vor fi aplicate printr-o combinaţie de minim două subpachete. Beneficiarii intervenției trebuie să respecte standardele naționale obligatorii relevante prevăzute în legislația națională, acestea constituind nivelul de bază neremunerat, iar aplicarea angajamentelor de asigurare a condițiilor superioare de bunăstare a animalelor reprezintă nivelul superior pentru care beneficiarii primesc plata compensatorie.

    Cum se alocă banii pentru bunăstarea animalelor

    Rambursarea costurilor unitare care acoperă costurile suplimentare și pierderile de venit. Intensitatea sprijinului nerambursabil este de 100%.  Nu vor fi rambursate costurile tranzacţionale şi investiţionale. De asemenea nu sunt eligibile cheltuielile cu medicamentele, vaccinările și alte practici care conduc la creșterea beneficiului economic al fermierului.

    Subvenție bunăstare 2023-2027 în sectorul de creștere a porcilor

    Pachetul a) privind acordarea plăţilor în favoarea bunăstării porcinelor va primit următoarele cuantumuri, conform MADR:

    Subpachetul 1 a) Creșterea cu cel putin 10% a spațiului alocat disponibil fiecărui animal.

    Porci graşi: 18,35 euro/Unitate Vită Mare (UVM)/ciclu. Animale de reproducție-femele: 92,95 euro/UVM/ciclu;

    Subpachetul 2 a) Creşterea cu cel puţin 15% a spaţiului alocat disponibil fiecărui animal.

    Porci grași: 29,14 euro/Unitate Vită Mare (UVM)/ciclu. Animale de reproducție-femele: 149,50 euro/UVM/ciclu;

    Subpachetul 3 a) Reducerea pulberilor cu 30% față de nivelul minim obligatoriu prin menținerea în limite optime a parametrilor de microclimat:

    Subpachetul 4 a) Îmbunătățirea condițiilor zonei de odihnă.

    Porci graşi: 4,00 euro/Unitate Vită Mare (UVM)/ciclu. Animale de reproducție-femele: 23,36 euro/UVM/ciclu.

    Bunăstare porcine APIA: Condiții, animale eligibile și neeligibile

    Conform MADR, sunt eligibile exploatațiile comerciale din sectorul de creștere a porcinelor și din sectorul avicol, autorizate sanitar veterinar. În plus, plăţile pentru bunăstarea porcilor pot fi acordate în cadrul intervenției/pachetului/ subpachetului dacă beneficiarul este înregistrat în Registrul Naţional al Exploataţiilor al ANSVSA şi deţine un cod de exploataţie și deţine autorizaţie sanitară veterinară pentru întreaga exploatație cu cod ANSVSA.

    Crescătorii trebuie de asemenea să se angajeze să respecte cerinţele de bază relevante și cerinţele specifice subpachetelor pentru care aplică pe întreaga perioadă a angajamentului.

    Numărul maxim de cicluri de producţie eligibile în cadrul Intervenției Bunăstarea animalelor pentru categoria porc gras (de la intrarea în categorie) este de 3,2 cicluri de producţie pe an pentru categoria animale de reproducție femele (scrofițe și scroafe) este eligibil efectivul mediu anual.

    MADR precizează și care este lista situațiilor în care animalele nu pot primi plata de la APIA. Astfel sunt neeligibile:

    -animalele care nu au intrat în categorie (exemplu: vieri),
    -porcii grași a căror populare/intrare în exploataţie s-a realizat după intrarea în categorie (la o greutate medie de peste 30 kg/cap rezultată din documenele de livrare),
    -porci grași livrați la o greutate medie de sub 96 de kg/cap (rezultată din documenele de livrare),
    -animalele reformă, cele sacrificate de necesitate și mortalitățile,
    -numărul de animale care depăşeşte capacitatea maximă anuală a exploataţiei.

    Subvenție bunăstare 2023-2027 în sectorul de creștere a păsărilor

    Pachetul b) privind acordarea plăţilor în favoarea bunăstării păsărilor va primit următoarele cuantumuri, conform MADR:

    Subpachetul 1b) reducerea densităţii păsărilor cu 10% faţă de densitatea rezultată din aplicarea cerinţelor minime obligatorii privind suprafaţa minimă alocată pentru fiecare categorie de păsări.

    Pui de carne: 3,19 euro/UVM/ciclu. Pui de curcă: 20,34 euro/UVM/ciclu. Găini ouătoare: 84,41 euro/UVM/ciclu. Găini de reproducție rase grele: 133,73 euro/UVM/ciclu.

    Subpachetul 2b) reducerea densităţii păsărilor cu 15% faţă de densitatea rezultată din aplicarea cerinţelor minime obligatorii privind suprafaţa minimă alocată pentru fiecare categorie de păsări.

    Pui de carne: 4,79 euro/UVM/ciclu. Pui de curcă: 30,51 euro/UVM/ciclu. Găini ouătoare: 126,62 euro/UVM/ciclu. Găini de reproducție rase grele: 200,60 euro/UVM/ciclu.

    Subpachetul 3b) reducerea noxelor cu 30% față de nivelul minim obligatoriu prin menținerea în limite optime a parametrilor de microclimat.

    3.1.b) cu reducerea densității efectivului de 10% (1b). Pui de carne: 1,46 euro/UVM/ciclu. Pui de curcă: 4,85 euro/UVM/ciclu. Găini ouătoare: 14,17 euro/UVM/ciclu. Găini de reproducție rase grele: 33,23 euro/UVM/ciclu.

    3.2.b) cu reducerea densității efectivului de 15% (2b). Pui de carne: 1,42 euro/UVM/ciclu. Pui de curcă: 4,73 euro/UVM/ciclu. Găini ouătoare: 13,80 euro/UVM/ciclu. Găini de reproducție rase grele: 32,36 euro/UVM/ciclu.

    Bunăstare păsări APIA: Condiții, efective eligibile și neeligibile

    Pe lângă condiția comună cu sectorul de creștere a porcilor, care prevede că exploatațiile trebuie autorizate sanitar veterinar, crescătorii de păsări trebuie să mai respecte următoarele condiții:

    -beneficiarul deţine autorizaţie sanitară veterinară pentru întreaga exploatație cu cod ANSVSA,
    -se angajează să respecte cerinţele de bază relevante și cerinţele specifice subpachetelor pentru care aplică pe întreaga perioadă a angajamentului

    Efectivele de păsări eligibile: numărul maxim de cicluri de producţie eligibile în cadrul Intervenției Bunăstarea animalelor pentru categoria pui de carne este de 6,5 cicluri de producţie pe an şi pentru categoria pui de curcă este de 3,7 cicluri de producţie pe an. Pentru categoriile găini ouătoare şi găini de reproducţie rase grele este eligibil efectivul mediu anual.

    Vor fi neeligibile exploatațiilor care:

    -au păsările care nu au intrat în categorie (exemplu: pui zburați, tineret de înlocuire, cocoși de reproducție, etc
    – au păsările care nu au stat în exploataţie perioada minimă de eligibilitate a ciclului de producţie
    – au păsări reformă, cele sacrificate de necesitate și mortalități,
    -numărul de păsări care depăşeşte capacitatea maximă anuală a exploataţiei inclusiv răririle (necesare pentru asigurarea densităţii pe întreaga perioadă a ciclului de producţie.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!