• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Parlamentul European a adoptat noua PAC cu subvenții mai mari pentru micii fermieri și tineri!

    agrointeligenta.ro -

    Politica Agricolă Comună, PAC, a fost adoptată în plenul Parlamentului European. Europarlamentarii au aprobat astăzi, marți – 23 noiembrie, pachetul de reforme ale noii Politici Agricole Comune care va intra în vigoare din 2023 și va acoperi perioada până în 2027.

    În cadrul negocierilor privind pachetul de reforme legislative, consolidarea biodiversității și respectarea legislației și angajamentelor UE în domeniul mediului și climei au fost considerate ca fiind cheia pentru implementarea politicii agricole comune reformate (PAC), care va intra în vigoare în 2023. Comisia va evalua dacă planurile strategice naționale ale PAC sunt în conformitate cu aceste angajamente.

    Cu toate acestea, fermierii sunt cei care trebuie să aplice practicile climatice și de mediu. Statele membre vor fi obligate să se asigure că cel puțin 35% din bugetul de dezvoltare rurală și cel puțin 25% din plățile directe sunt destinate măsurilor de mediu și climat.

    Sprijin mai mare pentru fermele mici și tinerii fermieri

    Deputații s-au asigurat că cel puțin 10% din plățile directe vor fi utilizate pentru a sprijini fermele mici și mijlocii și că cel puțin 3% din bugetul PAC va fi alocat tinerilor fermieri. De asemenea, au cerut ca o rezervă de criză cu un buget anual de 450 de milioane de euro (la prețurile curente) să fie pusă permanent la dispoziție fermierilor și să îi ajute cu volatilitatea prețurilor sau a pieței.

    O mai mare transparență și o mai bună conformitate cu legislația muncii

    La insistențele Parlamentului, normele de muncă din agricultura europeană vor fi mai bine monitorizate, iar încălcările vor fi sancționate printr-o cooperare între inspectorii naționali de muncă și agențiile de plăți pentru PAC.

    Informațiile despre beneficiarii finali ai sprijinului UE vor fi mai transparente datorită instrumentului UE de extragere a datelor, la care statele membre vor avea acces. Acest instrument va ajuta la identificarea riscului de fraudă prin compararea acestuia cu informațiile din bazele de date publice.

    Regulamentul privind planurile strategice a fost adoptat cu 452 voturi împotrivă, 178 împotrivă, cu 57 abţineri, regulamentul orizontal cu 485 voturi împotrivă 142, cu 61 abţineri, iar Regulamentul de organizare comună a pieţei cu 487 voturi împotrivă, 130 împotrivă, cu 71 abţineri.

    „Prin susținerea reformei PAC, asigurăm securitatea planificării nu numai pentru statele membre, ci mai ales pentru fermierii noștri europeni. Ne-am asigurat că această PAC este mai durabilă, mai transparentă și mai previzibilă. Noul model de implementare va reduce povara birocratică a politicii agricole asupra fermierilor. Votul de astăzi a arătat că vrem să protejăm și să promovăm fermele familiale, oamenii care întrețin și conservă peisajul nostru cultural”, a declarat raportorul pentru planurile strategice, europarlamentarul Peter Jarr (PPE, Germania).

    „Astăzi este o zi istorică pentru noua PAC – o zi în care ne îndreptăm către o politică agricolă mai ecologică, mai conștientă din punct de vedere social și mai orientată spre rezultate. Noul model de implementare va asigura că PAC se va concentra mai mult pe atingerea obiectivelor sale și mai puțin pe simpla respectare a regulilor. De asemenea, ne-am asigurat că plățile PAC sunt mai transparente și că interesele financiare ale UE sunt mai bine protejate. Acest CAP va avea cu adevărat succes”, a spus și raportorul pentru regulamentul orizontal, Ulrike Müller (Renew, Germania).

    „Pentru prima dată în mai bine de 30 de ani, datorită organizării comune a pieței ca parte a reformei PAC, reformele aprobate astăzi va însemna mai multă reglementare a pieței decât dereglementare. Putem fi mândri de calea de urmat, deoarece progresul înregistrat este important pentru fermieri, sector și consumatori. Organizarea comună a pieței este cu siguranță primul pas în direcția corectă”, a precizat și raportorul pentru organizarea comună a pieței, Eric Andriyo (S&D, Franța), a declarat:

    Ce urmează?

    Normele actuale ale PAC au fost prelungite după 31 decembrie 2020 și înlocuite cu norme tranzitorii până la sfârșitul anului 2022. Odată aprobate de Consiliu, noile reguli se vor aplica de la 1 ianuarie 2023.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till