• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Adrian Chesnoiu: Tradiția creșterii porcilor în gospodărie trebuie protejată! Tot ce e românesc trebuie protejat!

  Roxana Dobre -

  Creșterea porcilor în gospodării nu va fi interzisă fiind o tradiție veche a românilor! Adrian Chesnoiu, ministrul propus pentru portofoliul agriculturii, a declarat la audierile care au avut loc miercuri, 24 noiembrie, în comisiile de specialitate reunite că Pesta Porcină Africană (PPA) este o mare problemă la nivel național dar măsurile care vor fi gândite pentru combaterea bolii trebuie ”cântărite foarte bine”.

  „Legat de legea de combatere a pestei porcine africane, pesta porcină reprezintă la nivel național o problemă extrem de importantă pentru întreg sectorul de creștere a suinelor, măsurile nu au fost suficiente, o spun cu responsabilitate. Avem de luat măsuri dar care trebuie să fie cuantificate și cântărite foarte bine, pentru că, la prima vedere, pot crea progres, dar pot afecta, pe de altă parte, structuri statale, și coexistența omului din comunitățile rurale. Trebuie să avem foarte bine în atenție aceste lucruri, pentru că sunt tradiții milenare, riscăm să ne pierdem identitatea de popor”, a punctat ministrul propus.

  Acesta a subliniat că măsurile ca vor fi luate trebuie să vină în sprijinul sectorului de creștere a suinelor, dar, în același timp, de sprijinire a populație de a avea acces la resurse și la hrană. ”Știți foarte bine care este situația atipică a României, cu numărul de exploatații, cu tradiția de creștere a suinelor în gospodărie. Toate aceste elemente trebuie să fie protejate. Susțin luarea unor măsuri în domeniul combaterii pestei porcine africane și voi particip la toate dezbaterile privind luarea acestor măsuri și vom contribui cu tot ce ține de noi pentru a diminuăm efectele acestui flagel care afectează nu doar România, ci întreaga lume. Știți foarte bine istoricul pestei porcine africane, de la prezența sa în Sardinia și Italia în anii 80 nu a fost eradicată nici până în prezent, pentru că nu există tratament”, a spus Chesnoiu la audieri.

  Viitorul ministru, aproape de fermieri și țărani

  Adrian Chesnoiu a mărturisit că este la curent cu prețurile produselor de bază și cunoaște foarte bine realitatea din sectorul agricol, dificultățile prin care trec fermierii.

  ”Realitatea în care trăiesc este una a omului de rând, pentru că, poate nu mă cunoașteți foarte bine, la fiecare sfârșit de săptămână sunt în județul Olt, stau de vorbă cu oamenii, fac piața, încercă să trăiesc aceleași elemente pe care le-am trăit de a lungul vieții mele, pentru că sunt fiu de țăran, am crescut la sat și cunosc foarte bine realitatea satului. Știu și cât costă uleiul, cât costă pâinea și carnea de porc. Știu, de asemenea, că foarte mulți dintre români nu își mai permit să le achiziționeze. Și asta nu se datorează unei politici pe care am avut-o eu sau colegii mei, ci a rezultatelor excepționale pe care colegii dumneavoastră le-au înregistrat când s-au aflat la guvernare. Este datoria dumneavoastră să le răspundeți românilor. Pâine pleacă de la poarta fabricii, franzela de 350 de grame, cu 1,1-1,2 lei, dacă nu mă credeți mergem împreună la fabrica din Caracal care are magazin de desfacere, de unde eu achiziționez pâine pentru mine și familia mea, uleiul se află undeva la 8 lei , iar carnea de porc de la 20-23 de lei, în funcție de calitate. Responsabilitatea noastră este să facem posibilă achiziția produselor de bază de către români. Nu să ne batem cât costă ceva. Tot ce este românesc trebuie protejat”, a adăugat Chesnoiu.

  În Comisiile reunite ale Parlamentului, Chesnoiu a primit 28 de voturi „pentru”, șase „împotrivă”  și nicio abținere, potrivit Agerpres. Ședința de învestire a noului Executiv va avea loc joi, 25 noiembrie.


  Te-ar mai putea interesa

  Tarife medici veterinari – actualizare. ANSVSA: Noile sume decontate pentru serviciile veterinare Crescătorii de animale nu au mini-vacanțe sau zile libere. Fermier: ”Ne cerem scuze de la bugetari că am umplut stațiunile turistice” Despăgubiri de 100.000 lei pentru un cioban desfigurat de urs. Câștig de cauză, în instanță!

  Ultimele știri

  Activitate neîntreruptă la construcția Autostrăzii Moldova, în minivacanța de Rusalii! Vești bune pentru fermieri! Prețul grâului și porumbului au crescut după escaladarea luptelor din Ucraina! Un nou produs va ajuta fermierii să își protejeze culturile de ciori, porumbei și mistreți