• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ștefan Muscă, Asociația Forța Fermierilor: ”Mi-a venit un pic de speranță avându-l pe domnul Chesnoiu la Ministerul Agriculturii”

    Angelica Lefter -

    Adrian Chesnoiu este un om care își iubește țara și care iubește agricultura, cu toate că el nu are afaceri în agricultură. Este impresia pe care fermierul Ștefan Muscă, prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor, o are despre noul ministru al Agriculturii. În exclusivitate, fermierul din județul Giurgiu, ne-a precizat care consideră să trebuie să fie prioritățile decizionale și de politici agricole în noul mandat început de Chesnoiu.

    Agricultorul, care se ocupă de creșterea animalelor și de cultura mare și a reușit de curând să pună pe picioare o fabrică de procesare a laptelui, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că în sfârșit vede ”luminița de la capătul tunelului”, adică un viitor mai bun pentru fermieri cu Adrian Chesnoiu la Ministerul Agriculturii.

    ”Eu fac agricultură de 35 de ani, este prima dată în viața mea când am mari speranțe și văd luminița de la capătul tunelului. Adrian Chesnoiu este un om care își iubește țara și care iubește agricultura, cu toate că el nu are afaceri în agricultură. Fiind la AFIR și lucrând cu mai mulți fermieri a văzut situația din această țară, în care noi am fost batjocoriți în toți acești ani, de 30 de ani de zile nu s-a făcut nimic în țara românească pentru fermierul român, noi și acum suntem îngenuncheați de comunitatea europeană, noi nu avem piață de desfacere, suntem ai nimănui!”, a spus fermierul giurgiuvean.

    Ștefan Muscă a realizat pe scurt o radiografie a problemelor din agricultură menționând, printre altele, că la ministerul Agriculturii a fost avizat un om de dialog. Agricultorul spuen că este convins că Adrian Chesnoiu îi va asculta pe fermieri și va lua decizii istorice într-o perioadă de grele încercări.

    ”Acum, când s-au mărit toate inputurile suntem într-o situație dezastruoasă, este singura noastră șansă pe care noi o vedem în acest om. Vechiul ministru al Agriculturii (n.r. Adrian Oros)… ați văzut că acum se retrag de la Ministerul Agriculturii 2,3 miliarde lei bani necheltuiți de acel ministru, și mie mi-a retras subvenția pe bovină, nu mi-a dat banii la calamitate la cultura mare și banii se iau astăzi din bugetul agriculturii. Iar acest om (n.r. Adrian Chesnoiu) este un om care este deschis la dialog și nu se dă prea important. El are nevoie de forurile asociative, noi trebuie să mergem cu propuneri, iar angajamentul lui în fața noastră, înainte de a fi ministrul Agriculturii, când era președintele Comisiei, a spus că tot ce ține de el, toate propunerile pe care le facem noi în litera și spiritul legii, va fi de acord să le ia în considerare, să rămână în istorie pentru salvarea agriculturii din România”, a declarat Ștefan Muscă.

    Acesta a enumerat câteva dintre problemele pe care și le-ar dori rezolvate, printre care scutirea fermierilor de impozitele pe salarii și bani pentru irigații.

    ”Prima mea durere și problemă este că nu mai vreau să stau cu mâna întinsă la nimeni, vreau să am o bancă românească, să meargă fermierul român să-și ia bani de acolo, capital de lucru. A doua problemă, pe care doresc să o rezolve foarte mult este scutirea de impozit pe salarii în agricultură, cum s-a făcut și în construcții și în IT, noi merităm mai mult pentru că noi suntem făuritori de hrană, noi dăm hrană acestui popor. Noi vrem să dăm mâncare sănătoasă copiilor și nepoților noștri și nu plasticul și otrava care vine din afară. Apoi avem nevoie de bani pentru irigații. Avem nevoie apoi de cineva care să intervină la firmele de asigurare care ne iau banii și ne întorc spatele. Eu am avut 150 de hectare de teren inundat, nici nu s-a prezentat la fața locului firma de asigurare. Calamitatea era din ploi torențiale”, a menționat agricultorul.

    Ștefan Muscă este ferm convins că experiența lui Adrian Chesnoiu în agricultură, atât ca șef al AFIR cât și ca Președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, îl va ajuta să înțeleagă mai bine cu ce se confruntă fermierii și va lua deciziile corecte și concrete.

    ”Avem mare nevoie de acest om care înțelege și de câte ori a fost în Comisia de Agricultură și tot ce am pus pe masă a fost un om de dialog. Avem nevoie de mărirea subvențiilor și nu de micșorare pentru că noi ca să putem să devenim competitivi cu fermierii din Europa trebuie să avem aceleași subvenții. Ne trebuie urgent linii de procesare, pe carne și pe celelalte produse de fermă. Ne trebuie urgent spații de depozitare și simplificarea proiectelor și dosarelor pe care le depunem. Suntem îngenuncheați și târâți, să plecăm de zeci de ori de acasă ca să depunem un proiect. Vrem ca proiectul să fie depus și numai după aceea să mă trimită să scot avizul de la medicul veterinar, de la DSP și toate cele. Adrian Chesnoiu sunt sunt sigur că va rezolva aceste lucruri cu susținerea noastră și cu aprobarea ministrului de Finanțe care este un om venit tot din ministerul Agriculturii. Știți bine că a fost director de cabinet la domnul Botănoiu, știe cu ce se mănâncă agricultura. Sunt sigur că agricultura din România va fi salvată, sunt sigur 100%. Până acum vă spuneam că mă consider sclav în societatea românească, acum parcă mi-a venit un pic de speranță avându-l pe domnul Chesnoiu la Ministerul Agriculturii și pe domnul Câciu la ministerul de Finanțe. Sunt dezamăgit de ministrul de la Fonduri Europene, simt că nu e locul lui acolo! Trebuie să lăsăm funcțiile si să mergem să știm să facem ce știm mai bine. O să fiu ca o suliță în coasta domnului Chesnoiu, am să merg acolo să văd ce consilieri pune, să terminăm cu nepotismele. Avem nevoie nevoie de oameni care știu ce pățim noi, cei cu țărâna în gură! Atunci vom salva agricultura românească, care este un domeniu de bază!”, a concluzionat fermierul giurgiuvean Ștefan Muscă.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!