• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Daniel Radu și-a găsit terenul proaspăt arat plin de gunoaie!

    Angelica Lefter -

    Semnal de alarmă tras de un fermier: terenurile agricole, poluate si sufocate de gunoiul aruncat la întâmplare! De ani buni, agricultorul Daniel Radu, vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, duce o adevărată luptă cu cei care aruncă gunoaie pe drumurile agricole și terenurile arabile din localitatea Gruiu, județul Ilfov.

    Agricultorul, care lucrează 800 de hectare de teren pe raza localității, a postat pe pagina sa de Facebook imagini cu deșeuri din construcții aduse și lăsate efectiv pe terenul său proaspăt arat, chiar lângă drumul agricol.

    Mai mult, Daniel Radu a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că, după ce anul trecut un hectar de rapiță i-a fost distrus de gunoaie și beton aruncate direct în cultură, autoritățile locale continuă să lase lucrurile la voia întâmplării, iar situația devine din ce în ce mai deranjantă și este nevoit să strângă singur ce aruncă alții pe câmp.

    ”Făceam o plimbare cu bicicleta ieri – 28 noiembrie, când, pe terenul meu, arat proaspăt, am văzut gunoaie, resturi din construcții, polistiren. Probabil că provin de undeva de la o fațadă, am strâns 2 mașini de gunoaie. Gunoaiele, am aflat de la fratele meu care a arat terenul că erau acolo de săptămâna trecută”, a menționat agricultorul ilfovean.

    Comuna Gruiu sufocată de gunoaie, canalele de irigații și terenurile agricole sunt pline de resturi

    Fermierul ilfovean nu are bănuieli cine ar fi putut arunca gunoaiele din construcții, pentru că în zonă se realizează multe lucrări, însă este convins că sunt persoane angajate care vin să colecteze gunoiul de la cei care construiesc și pentru a nu plăti ducerea lui la un centru special, îl abandonează pe câmp. Tragedia este cu atât mai mare cu cât zona este una protejată.

    ”Pe acolo trece situl Natura 2000, este zonă protejată. Amenzi nu are cine să dea, noi nu avem nici măcar Poliție Locală. Le duceau și în altă parte, dar le-am făcut un șanț și le-am blocat accesul, sunt într-un continuu război. Toamna trecută am găsit cu ajutorul Poliției Locale de la Moara Vlăsiei, care a căutat pe camere și au identificat transportatori care au anunțuri pe internet că se oferă să evacueze deșeurile de la construcții. Dar ei nu merg cu deșeurile la groapă, probabil costă sau trebuie să le selecteze. Respectivul de atunci, care aruncase pe câmpul meu cultivat cu grâu, a fost amendat și a adunat gunoaiele, dar el le-a adunat și au dus alții. Comuna Gruiu sufocată de gunoaie, toate canalele de irigații sunt aproape pline, gunoaiele cresc de la săptămână la săptămână și nimeni nu ia nicio măsură, nimeni nu se implică cu nimic”, a spus vădit deranjat agricultorul Daniel Radu.

    Interesele mărunte ale unor autorități locale, mai presus de moralitate și normalitate

    Soluțiile, chiar dacă ar exista sunt greu de pus în practică din cauza intereselor mărunte, a adăugat fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Soluțiile ar fi instalarea de mai multe camere pe zone, să se vizualizeze. Era bună și o Poliție Locală, era bine ca și cei de la urbanism să verifice ca oamenii să aibă nu doar dovada, dar și containerele în care se aruncă deșeurile, dar de multe ori se întâmplă ca astfel de deșeuri să vină și de la 15 – 20 de kilometri distanță. La noi, la comuna Gruiu nu se dorește înființarea Poliției Locale pentru că ar deranja votanții care se ocupă cu asemenea lucruri, la alte comune am înțeles că Poliția Locală își face datoria. Nu contează că se construiește, important este ca gunoaiele să nu se mai arunce pe câmp. În loc ca totul să fie curat, vezi mormane de gunoi. E o problemă națională, de percepție, de educație!”, a încheiat agricultorul.

    La postarea sa de pe Facebook, însoțită de mesajul: ”Ce mai poți face? Cui să te adresezi? Cine să ia măsuri? De plâns… și ne dăm mari patrioți cu stegulețe tricolore…”, oamenii au reacționat divers. Unii sunt de părere că trebuie găsit vinovatul și deșeurile luate și aruncate în curtea respectivului, alții militează pentru înființarea unui serviciu de pază, iar cei mai mulți s-au resemnat cu ideea că, în general, românii nu au simțul civic și respectul care i-ar opri să facă asemenea gesturi.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!