Vânarea ciorilor de semănătură și a graurilor – interzisă printr-o decizie a instanței!
Roxana Dobre -Fermierii care s-au confruntat cu atacurile asupra culturilor a unor păsări sălbatice primesc o lovitură din partea judecătorilor. O decizie a instanței blochează vânătoarea de păsări la nivel național, astfel anulând un ordin emis de Ministerul Mediului. Este al doilea an consecutiv în care Curtea de Apel Târgu Mureș dispune de urgență suspendarea Ordinului ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, care reglementează stabilirea cotelor de vânătoare pentru unele specii de păsări admise la vânătoare.
Decizia vine de la Curtea de Apel Târgu Mureş care a comunicat pe 26 noiembrie că vânătoarea a 25 de specii de păsări se suspendă pentru sezonul 2021-2022. Potrivit unui anunț postat pe pagina Societății Ornitologice Române (SOR), decizia survine unei acțiuni în instanță deschise de Asociația OTUS dar aceasta nu este definitivă, dar este executorie și se aplică de la momentul pronunțării. Demersul asociației a fost susținut de Federația Coaliția Natura 2000 și Asociația Declic.
Judecătorii au dispus suspendarea Ordinului nr. 1460/2021 privind aprobarea cotelor de recoltă
Potrivit sursei citate, Curtea de Apel Târgu Mureș a admis cererea formulată de Asociaţia OTUS, în contradictoriu cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. În consecinţă, judecătorii au dispus suspendarea Ordinului nr. 1460/2021 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru 25 de specii de păsări admise la vânătoare pentru sezonul 2021-2022, până la pronunţarea instanţei de fond.
„Din păcate, statul român a eșuat încă o dată în a se asigura că vânătoarea nu devine un pericol pentru menținerea și conservarea populațiilor de păsări, atât a speciilor de interes cinegetic, cât și a celor în cazul cărora vânătoarea este interzisă, cu luarea în considerare a ariei de distribuție a speciei”, a declarat avocata Andreea Szabo, reprezentant al Asociației OTUS.
Două specii de ciori, pe lista păsărilor care nu mai pot fi vânate
Hotărârea Curții de Apel Târgu Mureș este executorie de la momentul pronunțării, adică din data de 26 noiembrie 2021. Prin urmare, nu mai poate fi vânată niciuna din cele 25 de specii (din 40 dintre care se pot împușca n.r) la care face referire decizia judecătorească: cioară grivă, cioară de semănătură, ciocârlie de câmp, cocoşar, coţofană, gaiţă, găinuşă de baltă, gâscă de vară, gârliţă mare, graur, guguștiuc, ieruncă, lișiță, porumbel gulerat, porumbel de scorbură, prepeliță, rață mare, rață mică, rață moțată, rață sunătoare, sitar de pădure, stăncuță, sturz de vâsc, sturz cântător, turturică.
„Societatea Ornitologică Română (SOR) a atras atenția de nenumărate ori că procedura prin care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor stabilește cotele de vânătoare nu are o bază științifică. Potrivit legii, statul român are obligația să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare prin care să stabilească numărul de indivizi care pot fi împușcați fără ca populația speciei respective să fie afectată. SOR a solicitat în repetate rânduri o metodă de calcul transparentă și bazată pe date științifice pentru stabilirea cotelor de recoltă anuale, care să aibă în vedere productivitatea și mortalitatea ca indicatori ai ratei de supraviețuire a acestor specii astfel încât să fie asigurată capacitatea de refacere a populațiilor speciilor admise la vânătoare”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.
Reamintim că fermierii s-au plâns de nenumărate ori de invazia ciorilor care distrug culturile agricole, mai ales primăvară când porumbul răsare dar și a graurilor care atacă livezile de cireși.