• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soluții urgente la criza îngrășămintelor: credite pe perioade scurte de timp sau reducerea accizelor!

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii din Uniunea Europeană se confruntă cu preţuri-record la îngrășăminte. Acesta a fost subiectul unei dezbateri în Parlamentul European unde a avut loc un schimb de opinii cu un reprezentant al Comisiei (DG AGRI), în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte este europarlamentarul român Daniel Buda.

    Prețul energiei a impactat puternic piața îngrășămintelor

    ”Prețul energiei, în special cel al gazelor naturale din Europa, a atins noi niveluri. Acest lucru are un impact puternic asupra prețurilor îngrășămintelor, care s-au dublat într-un an. În intervenția pe care am susținut-o, am tras un semnal de alarmă și am solicitat Comisiei Europene să identifice soluții de îndată pentru a sprijini fermierii să facă față acestor creșteri semnificative și să garantăm în continuare siguranța alimentară a UE”, a anunțat Daniel Buda.

    Fără măsuri, ne așteaptă o criză alimentară serioasă

    Europarlamentarul român a arătat că situația gravă cauzată de scumpirea fertilizanților este cunoscută tuturor celor care comunică direct cu fermierii. ”Aș putea spune că situația este mult mai gravă. Stimați colegi, cei care cunoașteți agronomie, știți că în această perioadă au loc însămânțările de toamnă pentru culturile de grâu. În același timp, în perioada următoarea, vin fertilizările pentru aceste culturi de grâu astfel încât creșterea prețurilor este de natură să afecteze siguranța alimentară și capacitatea UE să își asigure producția de grâu necesară pentru a-și hrăni cele peste 400 de milioane de persoane din UE. De aceea, domnule director, mi se pare o abordare ușor simplistă din partea UE. Iar această criză se datorează în principal faptului că de la nivelul Comisiei Europene, nu a existat capacitatea să se prevină această situație. Dacă nu vom lua măsuri urgente, în perioada imediat următoare, ne vom confrunta cu o criză alimentară serioasă. Astfel, rugămintea mea este să încercați să identificați soluții prin care să veniți în sprinul fermierilor, mai ales fermierilor mici și mijlocii pentru că aceștia nu vor avea capacitatea de a face față fluctuațiilor de prețuri. Fermierii mari probabil că vor reuși să se descurce anul acesta, dar vor avea și ei probleme grave anul următor”, a declarat Daniel Buda.

    E nevoie de mecanisme urgente

    Oficialul român a arătat că problema prețurilor la îngrășăminte este în strânsă legătură cu securitatea alimentară. ”Eu cred că putem găsi mecanisme, fie dacă ne referim la forme de creditare a fermierilor pe o perioadă scurtă de timp sau reducerea accizelor la importuri, dar soluțiile trebuie să apară de îndată, nu peste 3 luni de zile pentru că îngrășămintele chimice nu se pot aplica în mai, iunie, iulie, când trebuie să recoltăm cerealele”, a solicitat Daniel Buda.

    Oficial DG AGRI: ”Ridicarea accizei la import este o soluție care se discută”

    În cadrul discuțiilor, directorul DG AGRI a transmis următoarele mesaje: „Noi urmărim situația îndeaproape. O să fim foarte atenți primăvara următoare când vine însămânțatul de primăvara. Ridicarea accizei la import este o soluție care se discută.

    Îngrășămintele sunt un subiect de interes pentru noi, mai ales având în vedere costurile cu care se confruntă fermierii. Este vorba îndeosebi de îngrășămintele pe bază de azot, determinate de creșterea prețurilor la gaze, lucru care a dus în paralel la creșterea prețurilor celorlalte îngrășăminte.

    Principalele culturi, grâu, ovăz, semințe, prețurile la acestea au crescut, nu doar la nivel european, ci la nivel mondial. Impactul pe teren: trebuie să ținem cont și de ce se întâmplă pe piețele de export ale îngrășămintelor. Un număr important de exportatori de îngrășăminte au impus restricții în ce privește exporturile. Rusia și China au introdus restricții în ce privește exporturile de fosfați. Acestea au generat și mai mari creșteri, mai ales presiuni inflaționiste.

    Impactul asupra producătorilor noștri este scos în evidență de cota importantă pe care o ocupă în anumite sectoare. De pildă, o mare parte din costurile culturilor agricole derivă din costurile îngrășămintelor. În mare parte, prețurile au fost echilibrate de diferite subvenții, dar trebuie să avem grijă. Nu doar producătorii de cereale sunt expuși, ci și crescătorii de animale și nu numai. Costul furajelor a crescut de asemenea. Impactul este asupra tuturor sectoarelor.

    Problema este legată de prețul la energie. Pune sub semnul întrebării capacitatea noastră de a ne reveni în urma pandemiei. Depindem de importuri de gaz, de energie îndeosebi. Prețul la gaz este cel care a înregistrat cea mai mare creștere. Depindem enorm de importurile de gaz, depindem de Rusia foarte mult.

    Comisia a lucrat pe mai multe fronturi, Comisia a venit din octombrie cu o comunicare în ce privește gestionarea costurilor la energie, însoţită de un set de măsuri care pot fi luate. Trebuie să reducem această dependență, trebuie să îmbunătățim stocarea de energie și să ne orientăm spre stocarea comună de gaze.

    Inițiativele anti dumping referitoare la importurile de nitrat de amoniu. Am identificat nevoia de a îmbunătăți eficiența utilizării pesticidelor. Am încercat să reducem contaminarea solurilor și a pânzei freatice.”


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!