Subvenție de 3.000 euro/fermă, fără plafon de plată pentru fermieri!
Roxana Dobre -Subvenție nouă de 3.000 de euro, fără plafon de plată pentru fermieri! Producătorii agricoli vor primi din nou subvenția de 3.000 de euro, începând cu 2022. Anunțul a fost făcut de Florin Ciobanu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri Olt, organizație afiliată Asociației Forța Fermierilor (AFF), în urma unei discuții pe care a avut-o cu ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu.
Așa cum ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat în cadrul unui interviu acordat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Programul Tomata va continua în 2022 dar după modelul pe care fermierii îl știau din anii trecuți, înainte să fie schimbat de ministrul Adrian Oros. Astfel, legumicultorii vor primi din nou 3.000 euro/fermă și nu 2.210 euro cât a fost stabilit cuantumul pentru 2021.
”Sfântul Nicolae vine cu un cadou frumos pentru legumicultorii români. Veștile bune anunțate de domnul ministru, Adrian Ionuț Chesnoiu, se confirmă. Programul Tomata 2022 ciclu I, va continua pe varianta veche, fără buget plafonat, cu 3.000 euro/fermă/ 1.000 mp solarii/tomate. Nu se va condiționa cu declarația APIA (fermierul să aibă depusă o cerere unică n.r)”, a anunțat Florin Ciobanu în spațiul online, pe pagina personală de Facebook.
Conform acestuia, în paralel se lucrează și la programul de ajutor de minimis legume pentru ciclu 2, care va fi substanțial modificat.
Reamintim că despre continuarea Programului Tomata a anunțat în premieră chiar ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. Acesta a precizat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că producătorii de legume vor avea din timp toate informațiile necesare pentru a-și face un plan de culturi care să le permite să acceseze schema dedicată.
„În ceea ce priveşte Programul „Tomata”, lucrăm la el. Va fi reluat în 2022 pe modelul celui anterior. Evident va fi îmbuntăţit. Fermierii vor avea la dispoziţie actul normativ, scos în timp util, ca să ştie exact cum să-şi gestioneze producţia, plantarea şi cam când să vină cu roşiile scoase din producţia timpurie”, a declarat Adrian Chesnoiu în cadrul unui interviu acordat Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Programul de ajutor de minimis pentru cultura de roșii în spații protejate a fost lansat în anul 2017, iar ulterior, în 2020, măsura a fost lăsată fără ciclul al II-lea de producție și, mai apoi, înlocuită cu totul cu un alt program care a inclus și alte legume.