• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ANCPI: Cadastru gratuit și pentru terenurile care nu au încă titlu de proprietate!

  Roxana Dobre -

  Cadastru gratuit și pentru terenurile fără titlu de proprietate. Cadastrarea gratuită a terenurilor, derulată prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) va fi realizată și pentru suprafețele care nu au încă emise titluri de proprietate.

  Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a lansat miercuri, 8 decembrie, în dezbatere publică, un proiect de Ordin pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de plată destinată cofinanțării lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare în vederea înscrierii din oficiu a imobilelor cuprinse în aceste planuri.

  Proiectul de ordin urmărește introducerea și a imobilelor care nu au proprietar în programul de cadastrare gratuită. În lipsa acestei modificări, lucrările de realizare a planurilor parcelare sunt limitate doar la imobilele înscrise în titlurile de proprietate emise în baza legilor funciare.

  Concret, după ce va fi publicat în Monitorul Oficial, proiectul de ordin va da posibilitatea ca și imobilele restituite din fostele zone cooperativizate, indiferent dacă pentru acestea au fost emise sau nu titluri de proprietate, sau pentru imobilele din zonele necooperativizate pentru care a fost înscris provizoriu dreptul de proprietate să poată fi înscrise, din oficiu, în cartea funciară.

  ”Procedura se aplică lucrărilor de întocmire a planurilor parcelare, coordonate de către comisiile locale de restituire a proprietăţilor funciare în vederea înscrierii din oficiu în cartea funciară a imobilelor cuprinse în acestea, indiferent dacă pentru acestea au fost emise sau nu titluri de proprietate, iniţiate ca urmare a contractării acestora de către unităţile administrativ-teritoriale în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară”, precizează sursa citată.

  Același document mai prevede că, fac obiectul cofinanțării prin prezenta procedură lucrările de întocmire a planurilor parcelare contractate de către unitățile administrativ-teritoriale după data de 24 august 2020, data intrării în vigoare a Legii nr. 192/2020 pentru modificarea și completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996.  ”Pentru toate imobilele cuprinse în documentele planurilor parcelare recepționate (imobile înscrise anterior în cartea funciară, imobile cuprinse în titlurile de proprietate emise anterior recepționării planului parcelar, dar neînscrise în cartea funciară, imobile cuprinse în titlurile de proprietate emise ulterior recepționării planului parcelar, imobile reprezentând terenul aflat la dispoziţia comisiei locale de fond funciar etc.), directorul OCPI declanşează procedura de înscriere a dreptului de proprietate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară prin întocmirea cererii de înscriere din oficiu în cartea funciară, conform art. 40 alin. (12) din Lege”, se mai subliniază în proiect.

  Nu vor beneficia de cadastrare gratuită, potrivit proiectului de ordin:
  -imobilele pentru care au fost deschise cărțile funciare în baza lucrărilor de înregistrare sistematică realizate prin finanțarea din fonduri publice în cadrul altor proiecte;
  -imobilele pentru care sunt în derulare contracte care au ca obiect lucrări de înregistrare sistematică.

  De asemenea, și imobilele aflate pe parcelele de teren deja înscrise în cartea funciară vor beneficia de cadastrare gratuită dacă:
  -au fost înscrise anterior planurilor parcelare recepționate în cartea funciară;
  -sunt cuprinse în titlurile de proprietate emise înainte de recepționarea planului parcelar, dar neînscrise în cartea funciară;
  -sunt cuprinse în titlurile de proprietate emise după recepționarea planului parcelar;
  -sunt aflate la dispoziția comisiei locale de fond funciar etc.


  Te-ar mai putea interesa

  Garda de Mediu le răspunde celor deranjați de mirosul provenit de la fertilizările cu gunoi de grajd Pagubă de 80.000 de lei. Un fermier a rămas fără vacile care se aflau pe pășune! O firmă care asambla telefoane iPhone a trecut la producția de tractoare electrice

  Ultimele știri

  Emiratele Arabe Unite încep să-și producă propriile furaje în sere hidroponice Soiul de roșii Marmande: productivitate, rezistență la boli și dăunători Spania se confruntă cu cea mai gravă secetă din istoria recentă a țării