• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul terenurilor agricole în 2021. Cu cât s-a vândut hectarul de teren în județe agricole

    Roxana Dobre -

    Prețuri terenuri agricole 2021. Cu cât s-a vândut un hectar de teren arabil în județele țării, o informație care reiese din analiza tranzacțiilor importante încheiate în ultimele luni și în care prețul mediu a sărit de 10.000 de euro, influențat de o vânzare-record. În restul prețul mediu al unui hectar de teren în România a fost de 4.700 de euro.

    Cel mai ieftin teren din România

    Cel mai ieftin teren agricol din România în 2021

    Terenurile arabile cu suprafețe de peste 30 de hectare au fost vândute anul acesta cu prețuri între 1.400 de lei (285 de euro) – în Suceava și 28,5 milioane de lei (5,8 milioane de euro) în municipiu Iași, potrivit unei analize realizate de Economica pe baza datelor Ministerului Agriculturii, care este obligat să publice tranzacțiile cu terenuri arabile mai mari de 30 de hectare.

    Având în vedere cele 22 de tranzacții efectuate de la începutul anului, hectarul de teren arabil din loturi de peste 30 de hectare s-a vândut în medie cu aproximativ 10.000 de euro.

    Media scade însă la aproximativ 4.700 de euro, dacă scoatem din calcul valoarea celui mai scump teren tranzacționat anul acesta – de 570.720 de lei hectarul sau 28,5 milioane de lei în total (aproximativ 116.470 de euro ha). Valoarea acestui teren agricol se explică prin faptul că este amplasat în extravilanul municipiului Iași, fiind format din parcele cu viță de vie, teren arabil, fâneață și drum. Cumpărătorul, care a acceptat oferta lansată de o persoană fizică în luna aprilie, este Crossland Agroind SRL, un business de 577.200 de lei în 2020 controlat, potrivit termene.ro, de către familia Cosmin și Alina Roșu din Râmnicu Sărat, județul Buzău.

    Preț hectar teren arabil Timiș

    Lăsând la o parte terenul din extravilanul Iașului, datele MADR indică că printre cele mai scumpe terenuri au fost tranzacționate în Timiș, unde MADR a raportat două tranzacții în aceeași localitate, la prețul de 34.000 de lei hectarul, adică aproximativ 7.000 de euro hectarul. Fiecare dintre cele două terenuri are 45 de hectare.

    Preț hectar terenul agricol Dolj

    În Dolj, s-au raportat trei tranzacții cu terenuri mai mari de 30 de hectare. Cel mai scump – situat în localitatea Segarcea- are 65 de hectare și a costat 2,4 milioane de lei în total sau 7.655 de euro hectarul. Al doilea ca valoare din județ a costat aproximativ 1 milion de lei în total, fiind vorba despre 40 de hectare comercializate cu 27.000 de lei hectarul (5.500 de euro), iar al treilea din punct de vedere valoric a fost 292.000 de lei pentru 50 de hectare, adică în jur de 1.200 de euro hectarul.

    Preț hectar teren arabil Teleorman

    Peste 30.000 de lei (aproximativ 6.1000 de euro) hectarul costă în medie și terenurile mari din Teleorman. Anul acesta au avut loc trei tranzacții în județ, pornind de la 5.000 de euro hectarul și până la 7.000 de euro hectarul.

    Preț teren agricol Suceava

    La polul opus, cel mai ieftin teren mare s-a vândut cu 1.420 de lei hectarul – aproximativ 290 de euro hectarul – în Suceava.

    Prețul mediu pentru un hectar de teren în România

    Statistica europeană a lansat recent un studiu cu privire la prețurile terenurilor arabile din UE, potrivit căruia preţul mediu al unui hectar de teren arabil din România era anul trecut de 7.163 de euro, în timp ce Franţa era de 6.000 de euro iar în Ungaria era de 4.893 de euro.

    În rândul statelor membre UE, cele mai mari preţuri la terenuri arabile erau în Ţările de Jos (cu o medie de 69.632 de euro pentru un hectar în 2019), la polul opus fiind Croaţia unde un hectar de tern arabil costa, în medie, 3.440 de euro în 2020.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție