• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Arătura de iarnă. De ce merită şi de ce nu merită făcută

    agrointeligenta.ro -

    Arătura se numără printre practicile agricole la care mulţi fermieri renunţă. Arătura de iarnă are specificul ei și prezintă atât avantaje, cât şi dezavantaje. Ambele perspective sunt în analiză în acest text.

    La începutul anului 2016, publicam un articol despre arătura de iarnă – Arătura de iarnă: mai bună decât cea de primăvară, net inferioară celei făcute la timp, în toamnă

    Din păcate, condițiile de vreme și calendarul lucrărilor din ferme fac tot mai des imposibilă misiunea fermierilor de a executa la timp lucrarea de arătură în toamnă. De aceea, arătura de iarnă este prezentă în multe exploatații care încă mai merg pe tehnologia clasică de prelucrarea a solului.

    Arătura de iarnă – de ce merită făcută

    Arătura de iarnă – avantaje

    Arătura de toamnă este o lucrare pe care merită să o faceți măcar o dată la câțiva ani. Un motiv pentru a nu renunța cu totul la plug. În mult ferme, aratul în iarnă rămâne o practică obișnuită dacă nu s-a reușit arătura de toamnă, din cauza condițiilor meteo.

    Arătura de iarnă este o lucrare de prelucrare a solului la o adâncime de 20-30 de cm. Se recomandă a fi făcută după primul îngheț, ceea ce face ca arătura de iarnă să fie chiar ultima lucrare agricolă din an.

    În trecut, arătura era practicată în toate fermele ca lucrare de bază pentru pregătirea solului pentru următoarea cultură.

    Funcționalitatea arăturii rămâne la fel de diversă și astăzi, începând cu încorporarea gunoiului de grajd, a amendamentelor de sol sau a îngrășămintelor cu fosfor și potasiu, potrivit unei analize făcute de farmer.pl.

    Arătura de toamnă ”rezolvă” resturile vegetale, pe care le încorporează în sol. De asemenea, cu arătura se desființează covorul verde.
    Prin arătură se reduce încărcătura de dăunători și se reduce și populația de rozătoare.

    Un beneficiu important al arăturii este că distruge porii sporii de putregai care atacă rapița.

    Arătura făcută între toamnă și iarnă, când apar primul ger și prima ninsoare, are un efect pozitiv prin faptul că sparge bulgării de pământ și crește capacitatea solului de înmagazina apa prin acumularea umidității la dezgheț.

    În plus, arătura de iarnă afânează foarte bine solul. Tratamentul aprofundat contribuie și la eliminarea efectului de tasare a solului.

    De precizat că cea mai mare amenințare la adresa solului prelucrat iarna este ca vremea să fie blândă, ploioasă, fără îngheț, iar în final să rezulte formarea unei cruste la suprafața solului.

    Arătura de iarnă – de ce nu merită

    Arătura de iarnă – dezavantaje

    La arătura de iarnă, un mare dezavantaj este costul lucrării care presupune un consum mare de motorină.

    Un alt minus al arăturii la intrarea în iarnă este că se agravează efectele eroziunii solului care este expus efectelor corozive ale vântului. Fenomenul este acutizat pe solurile ușoare, la care compușii valoroși ai solului sunt ușor de desprins la vânt din cauză că solul este descoperit.

    Arătura de iarnă este recomandată mai ales la solurile grele, în timp ce la solurile ușoare ar fi mai benefic un covor verde și apoi distrugerea lui.

    Prin aerarea solului, arătura contribuie la un proces care, în termeni simpli, poate fi numit arderea materiei organice, care în consecință reduce nivelul de humus din sol, conform bezpluga.pl. La arat, distrugem condițiile în care trăiesc atât bacteriile aerobe, cât și cele anaerobe – stratul superior al solului „cade” la fundul brazdei, unde predomină condițiile anaerobe, iar straturile mai adânci sunt aduse sus, unde nu există condiții anaerobe.

    Cât despre gradul de îmburuienare, nu este clar dacă aratul are un mare beneficiu pentru că pe de-o parte ducem în sol semințele de buruieni din acest an, dar le scoatem la suprafață pe cele din anul anterior. În acest caz, este bine să ținem cont de durata de viață a semințelor care, uneori, chiar și la fundul brazdei, pot rezista câțiva zeci de ani.

    Agricultură fără plug

    Se poate face agricultură fără plug și arătură

    Agricultura fără arătură este posibilă. Ne-o dovedesc fermele din vestul Europei unde sunt exploatații care nu au mai arată de 25-30 de ani.

    Exploatarea solului fără arătură are însă și dezavantaje. Dacă rotația culturilor se face cu doua două specii sau avem monocultură, atunci pot apărea probleme cauzate de o presiune mai mare din partea agenților patogeni în reziduurile de cultură. Cu toate acestea, să nu uităm că rotația corectă a culturilor este recomandată întotdeauna și oriunde.

    De asemenea, trebuie amintit că buruienile au adesea condiții mai bune de dezvoltare în sistemele libere. Mai mult, după abandonarea plugului pot apărea probleme cu acțiunea fitotoxică cauzată de produse de protecție a plantelor.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial