• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Opt mituri despre creșterea bovinelor

    Mircea Olteanu -

    Mituri despre creșterea bovinelor – care sunt ideile preconcepute – adesea eronate despre creșterea vacilor. Expertul în hrănirea și sănătatea animale Ievhen Zaitsev de la producătorul de furaje ABM-TRADE din Ucraina a abordat subiectul creșterii bovinelor și ”legendele” aferente într-un material pentru portalul de știri agrobusiness Latifundist.com.

    Compania ABM-TRADE produce aditivi pentru furaje, produse speciale și dezinfectanți pentru animale de peste de 13 ani.

    Aditivii furajeri schimbă gustul cărnii de vită. Fals. Excepție fac aditivii cu antibiotice

    Mituri despre creșterea vacilor. Aditivii furajeri schimbă gustul cărnii de vită

    Modul în care aditivii furajeri pot schimba gustul cărnii de vită depinde în primul rând de tipul aditivilor incluși în dieta animalelor. Dacă vorbim despre premixuri de vitamine și minerale, atunci gustul cărnii nu va fi modificat.

    Singura situația în care gustul cărnii este afectat este dacă aditivii furajeri conțin și antibiotice. Atunci mirosul și gustul cărnii pot suferi modificări. Cu toate acestea, consumatorul nu simte aproape niciodată modificare întrucât, înainte de sacrificare, majoritatea producătorilor încetează să mai adauge antibiotice în hrana animalelor, ceea ce duce la dispariția mirosului și gustului specific cărnii.

    Suplimentele sunt benefice în hrana vacilor dacă sunt administrate cu măsură

    Mituri despre creșterea vacilor. Consumul laptelui și a cărnii de bovine crescute cu aditivi furajeri și premixuri are un efect negativ asupra sănătății umane

    Din nou, este vorba despre un mit ce nu are legătură cu realitatea decât dacă vorbim despre furaje sau premixuri cu conținut de antibiotice, consideră Zaitsev. În ceea ce privește creșterea bovinelor, antibioticele sunt în general absente din dieta animalelor. Singura dată când animalelor li se administrează antibiotice este în cadrul unei scheme de tratament, iar laptele vacilor aflate sub medicamentație trebuie aruncat pentru a nu se amesteca cu laptele de la vacile sănătoase.

    Mituri despre creșterea vacilor. Cu cât mai multe suplimente, cu atât mai bine

    Mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine. Există recomandări clare privind introducerea fiecărui supliment individual în dieta animalelor. Depășirea normelor poate duce, de exemplu, la apariția unor probleme, precum dezechilibre de micro și macronutrienți și alte boli ale animalelor.

    Aport echilibrat de concentrate în furajarea vacilor

    Mituri despre creșterea vacilor. Produsele naturale sunt mai bune decât hrana concentrată

    Când creșteți bovine, este bine ca furajele concentrate să nu reprezinte mai mult de 50% din dietă.

    Dacă hrănim vacile doar cu furaje grosiere, fân, siloz, fâneață, atunci nu vom atinge niciodată randamentul de lapte specific potențialului genetic al animalelor.

    Efectele creșterii vacilor asupra mediului

    Mituri despre creșterea vacilor. Creșterea animalelor este dăunătoare mediului

    Într-o oarecare măsură, această afirmație este adevărată: animalele  afectează mediul, la fel ca multe activități desfășurate de om. Dar omul nu folosește întotdeauna corect resursele naturale. În plus, populația în creștere a planetei duce inevitabil la o cerere sporită de produse de origine animală: lapte, carne, ouă și multe altele.

    Muzică în adăpostul vacilor – beneficii

    Mituri despre creșterea vacilor. Muzica din adăpostul vacilor  crește producția de lapte

    Muzica ajută vacile să dea mai mult lapte – nu există un răspuns clar la această întrebare. Într-adevăr, această practică este folosită de mulți crescători, dar este dificil de cuantificat efectul muzicii din grajdul vacilor asupra producției de lapte. Singurul element pozitiv al folosirii muzicii, bazat pe practica mea, este acela că îmbunătățește atmosfera generală în grajd și reduce stresul resimțit de animale, afirmă Zaitsev.

    Vacile au o memorie bună

    Mituri despre creșterea vacilor. Vacile au o memorie bună și își amintesc de oamenii care le tratează bine sau rău

    Este adevărat. Vacile chiar au o memorie bună. De exemplu, dacă un străin intră într-un adăpost, vacile se vor arăta interesate de el: se vor uita, vor adulmeca etc. Iar dacă un medic veterinar vine în grajd, adică o persoană care este asociată cu injecții și durere, animalele vor fi neliniștite.

    Mituri despre creșterea vacilor. Vacile sunt animale foarte sensibile  – nu se vor hrăni dintr-un vas murdar

    Din nou adevărat. Vacile sunt foarte sensibile la mirosuri, la murdăria din vasul de apă sau din recipientul de hrănire. Acești factori pot duce la o scădere bruscă a consumului de hrană, lucru care va afecta negativ bovinele.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Secretar de stat stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar Insecticidul Los Ovados 200 SE, acum autorizat pentru utilizare în cultura grâului! De ce nu investesc fermierii români mai mult în procesare