• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Valeriu Tabără a câștigat cu un scor zdrobitor de 75% votul pentru al doilea mandat de președinte al ASAS!

    Daniel Befu -

    Valeriu Tabără – un nou mandat câștigat pentru funcția de președinte al ASAS! Proaspăt reales astăzi,  joi – 16 decembrie, în funcția de președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Șișești (ASAS), Valeriu Tabără, a făcut pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO primele declarații.

    Valeriu Tabără (72 ani) a câștigat astăzi alegerile pentru un al doilea mandat la șefia ASAS. Din totalul celor 147 de voturi exprimate de membrii titulari, de onoare și corespondenți ai Academiei, către Valeriu Tabără au mers 113 voturi. Contracandidat i-a fost Petru Niculiță, un contestatar al direcției pe care președintele ales al ASAS o vrea în materie de introducere în Academie a unor practicieni de înaltă excelență în domeniul agronomiei, pentru a anima dezbaterea științifică, fermentul creativ și ambițiile instituției.

    E vorba, într-o primă fază, de reputatul Lucian Buzdugan, cel care a redresat și condus exemplar timp de 20 de ani cea mai mare fermă din Uniunea Europeană, actualmente consultant tehnic la nivel internațional al grupului Al Dahra, de binecunoscutul Dimitrie Muscă – inginerul care a demonstrat că ”se poate” prin salvarea de la disoluție a unui CAP și transformarea lui într-un combinat agroindustrial complex, care deține cultură mare, zootehnie, procesare în domeniul panificației, lactatelor și mezelurilor, precum și o rețea de magazine de desfacere proprii și de seniorul Dumitru Manole, practician cu peste 58 de ani de cultură mare în spate, care a demonstrat în propria fermă că schimbările climei impun adaptarea tehnologiilor agricole la noile realități.

    În cadrul alegerilor de astăzi, alte două funcții au fost confirmate din primul tur, cu peste două treimi din numărul de voturi. Este vorba de vicepreședintele executiv Ioan Jelev și de secretarul general Marian Iancu Bogoescu. Va urma și un al doilea scrutin la nivel de Academie, pentru o funcție de vicepreședinte executiv și două funcții de vicepreședinte neexecutiv.

    Pentru funcția de vicepreședinte executiv candidează Aurel Florentin Badiu, secretar științific și Mihai Nicolescu, fostul secretar general al ASAS. Pentru funcțiile de vicepreședinți neexecutivi candidează Nastasia Belc, directoarea generală a Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare București, proferul Dumitru Militaru, președintele secției de medicină veterinară a ASAS și dr. Mihai Coman, șeful stațiunii pomicole de la Mărăcineni. Surse din cadrul ASAS ne-au confirmat că în garnitura ideală de conducere, Valeriu Tabără i-ar prefera pe Dumitru Militaru și Aurel Badiu. Contactat de Agrointeligența, președintele ASAS a refuzat să confirme/infirme dacă are preferințe în rândul candidaților rămași în competiție, rezumându-se a declara că ”toți sunt excelenți profesioniști”.

    Valeriu Tabără: Nu stau aici nici pentru înălțimea funcției, nici pentru salariu, ci fiindcă vreau să las în urmă ceva

    Prima reacție după realegere a președintelui Valeriu Tabără a fost una de reverență în fața încrederii pe care membrii ASAS i-au acordat-o, dar și de așteptări împlinite privitor la exigența pe care membrii Academiei ar trebui să o aibă privitor la direcția în care trebuie să se îndrepte instituția.

    ”Sunt extrem de onorat pentru încredere și de încântat. Nu e vorba de mine, de persoană, ci de faptul că ideile noastre de continuitate și de dezvoltare a Academiei au convins, pentru că ăsta a fost rolul meu aici, nu personal. Ce satisfacții personale să am eu acum? Nu stau aici nici pentru înălțimea funcției, nici pentru salariu, ci fiindcă vreau să las în urmă ceva. În clipa de față cu cercetarea suntem la un nivel la care funcționează stațiunile. Nu la nivelul de superperformanță, cum am vrea și mergem acum spre performanță. În viitorul imediat, foarte important este procesul de acreditare, pentru că aceste unități să poată pătrunde în competiția internațională. Acreditarea a fost amânată din cauză că n-au îndeplinit condițiile. Aveau datorii, nu era HG dat, patrimoniul nu le era clar, etc. Acum ele nu mai au datorii care să le afecteze funcționarea, le facem și cadastru și prin acreditare li se deschide calea de a intra în competiție liberă cu suratele lor de la nivel internațional. O altă chestiune pe care o avem în discuție de ceva timp cu Ministerul Cercetării e că cercetarea agricolă are particularitățile ei”, a punctat Valeriu Tabără.

    Ce planuri are pentru ASAS președintele proaspăt reales

    Acesta spune că nu poți confunda cercetarea din agricultură cu cea din domeniul istoriei sau fizicii. ”Cercetătorii noștri nu își derulează proiectele în laborator, ci ei experimentează în câmp. De aceea problema duratei ciclului experimental este un factor limitativ. De aceea cercetarea doctorală din agricultură nu poate avea aceeași durată cu alte discipline. Tu lucrezi sub cerul liber și în 3 ani trebuie să termini o teză de doctorat în agricultură, ca și doctoranzii altor discipline, care își fac documentarea în bibliotecă. De aceea noi încercăm să convingem Ministerul Cercetării să crească numărul anilor pentru ciclul de cercetare în acest subdomeniu al biologiei aplicate. Eu propun creșterea de la 3 la 5 ani”, spicuim câteva din planurile pentru noul mandat ale lui Valeriu Tabără, rostite la cald, imediat după vot.

    Președintele ASAS speră ca la finalul celui de-al doilea mandat, ASAS să își recapete strălucirea de odinioară. ”Peste 4 ani sper ca Academia să fie respectată, împreună cu oamenii din ea, ca una din instituțiile de forță ale societății românești. E o academie de științe agricole, dar e o academie științifică așa cum a gândit-o și lăsat-o înaintașul meu de acum 60 de ani, Gheorghe Ionescu Șișești. Îmi doresc ca peste patru ani, dacă Șișești ar vedea-o, să fie mulțumit de ea. Și vă spun un lucru în premieră. Mausoleul familiei Șișești este începând din acest an în grija ASAS, care l-a preluat de la Academia Română. În prezent lucrăm la un memorial și un muzeu în cinstea sa. Am început deja amenajarea spațiului”, sunt cuvintele de încheiere a dialogului cu actualul și viitorul președinte al ASAS.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a publicat pe 14 decembrie un interviu-document acordat în exclusivitate de Valeriu Tabără, privitor la ”job description-ul” funcției de președinte al ASAS, al provocărilor de care s-a lovit, dar și de cele care stau înaintea oricui va obține următorul mandat de președinte. Franc, Tabără avertizează că ASAS e o pălărie prea mare pentru mulți și că, până și pentru el, versat în câteva dintre cele mai însemnate poziții publice, Academia nu e un dragon deloc ușor de îmblânzit. Ca și concluzie de încheiere, Valeriu Tabără crede că avându-l pe el la cârmă, ASAS poate deveni mai puternic.

    Interviul aici: INTERVIU. Valeriu Tabără candidează pentru un al doilea mandat la șefia ASAS. Profesionistul nu se ferește să abordeze teme sensibile din Academie, pe care și-o dorește să devină ”mai puternică”!


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă