• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Marele Alb – rasă de porci: caracteristici, creștere, randament

    agrointeligenta.ro -

    Marele Alb este una dintre cele mai cunoscute rase de porci. Ce caracteristici au porcii Marele Alb, cum trebuie crescuți și hrăniți, ce spor de îngrășare au purceii și câți purcei fată o scroafă Marele Alb.

    Marele Alb este o rasă de porci pentru carne cu rezultate foarte bune atât pe partea de producție, cât și pe partea de reproducție. Rasa de suine Marele Alb se pretează foarte bine atât la creşterea în sistem intensiv de tip fermă cât şi în sistem gospodăresc, valorificând bine atât furajele concentrate cât şi pe cele verzi şi suculente.

    Rasa de porci Marele Alb – origine

    Rasa de porci Marele Alb s-a format în Anglia ca rezultat al unor încrucișări între rase locale și rasele Micul alb, Essex, Chinezesc cu mască şi Napolitană.

    Primii porci Marele Alb au fost prezentați în 1851, la expoziția din Windsor, de crescătorului Joseph Tuley. Noua rasă a fost introdusă în expoziție cu numele de Marele York sau Yorkul Mare.

    Numele de Marele Alb sau Large White a fost dat acestor porci în 1868, când s-a stabilit și standardul rasei. Pe lângă încrucişare, la formarea acestor rase s-au utilizat selecţia şi chiar consangvinizarea.

    Porci Marele Alb în România

    Răspândirea porcilor Marele Alb s-a făcut rapid datorită însuşirilor rasei care s-a adaptat foarte bine în condiții diverse, având randament bun. Mai mult, Marele Alb a contribuit la formarea multor rase, din diverse ţări, cum ar fi: Landrace în Danemarca, Edelschwein în Germania, Chester-White în America, Alb ucrainian în Ucraina etc, şi stă la baza diverselor scheme de încrucişare pentru producerea de metişi industriali sau de hibrizi.

    Porcii din rasa Marele Alb au ajuns în România în mai multe etape. Este o rasă de porci importată. Primii porci Marele Alb au ajuns în România la o expoziție agricolă din Iași, în 1865, sub numele de Yorkul mare.

    Începând cu anul 1958, în ţara noatră, rasa a fost supusă unor încrucişări cu rasa Landrace în scopul îmbunătăţirii precocităţii, ducând în final la impurificarea rasei, ceea ce a necesitat noi importuri de reproducători din Anglia, în anul 1963.

    În prezent, Marele Alb este o rasă foarte prezentă în România având o pondere de aproape jumătate din efectivele de suine de rasă pură.

    Porc din rasa Marele Alb – caracteristici

    Marele Alb – rasă de porci: caracteristici

    Rasa de porci Mare Alb are o serie de caracteristici care o fac ușor de recunoscut.

    Aspectul porcilor Marele Alb este caracterizat de masivitate, iar exemplarele au părul și pielea de culoare albă. Talia suinelor este mare, cu masă corporală mare, deci cu o greutate mare.

    Înălţimea la grebăn, la animalele adulte, variază între 85-90 cm, iar greutatea corporală între 200-240 kg, putând ajunge însă până la 400 de kilograme, chiar și mai mult.

    Capul este potrivit de mare, cu profil uşor concav, iar urechile sunt de mărime mijlocie, purtate înainte şi uşor lateral. Trunchiul porcilor Marele Alb este lung, larg şi adânc, iar spinarea, şalele şi crupa sunt lungi, largi şi bine îmbrăcate în musculatură. La vârful cozii, formează un smoc care este mai pronunţat la exemplarele de rasă pură.

    Linia superioară a acestor suine este dreaptă, sau uşor lăsată la femele după multe gestaţii. Şuncile posterioare sunt bine dezvoltate, iar membrele sunt puternice şi fără defecte de aplomb. Membrele sunt puternice având osatură solidă.

    Creșterea porcilor din rasa Marele Alb

    Creșterea porcilor Marele Alb

    Creșterea porcilor din rasa Marele Alb nu pune probleme nici măcar crescătorilor mai puțin experimentați. Porcii au nevoie de adăposturi spațioase, în acord cu numărul de capete și cu greutatea animalelor.

    Marele Alb este un porc care are nevoie permanent de o sursă de apă curată, așa că zilnic, cel puțin o dată, trebuie schimbată apa din adăpost, iar vasul din care bea să fie menținut curat.

    Hrănirea porcilor Marele Alb se poate face cu legume, cu fructe sau cu cereale. Se pot folosi cu succes și plante furajere, dar și furaje verzi, suculente.

    Se recomandă introducerea în alimentația porcilor a zerului, a făinii din oase de pește. Sarea îi ajută să aibă un echilibru mineral.

    Greutate porc Marele Alb

    Greutate porc Marele Alb

    Greutatea porcilor din rasa Marele Alb este una superioară altor rase. În condiție normală de reproducție, scroafa poate ajunge la o greutate de 250-300 kg cu o înălțime la grebăn de 80 cm iar vierul ajunge la o greutate de 350 kg cu o înălțime la grebăn de 85 cm și o grosime medie a stratului de slănină de 2 cm. Există exemplare de Marele Alb care pot atinge greutatea de 400 de kilograme, chiar și mai mult.

    Câți purcei fată o scroafă Marele Alb

    Câți purcei fată o scroafă Marele Alb

    Prolificitatea rasei este foarte bună. În medie se obțin 10-12 purcei la o fătare. Este una dintre cele mai precoce rase, la vârsta de 7-8 luni scrofițele ating greutatea de 110-120 kg putând fi introduse la reproducție.

    Datele mai exacte indică o prolificitatea de 11 purcei cu greutatea medie la naştere de 1,250 kg. La noi în ţară prolificitatea medie la mai multe ferme de selecţie din cadrul a 12 ISCIP-uri a fost de 10,65 purcei, din care 9,57 viabili.

    În cazuri mai rare, scroafele de Marele Alb fată 15-20 purcei.

    Fecunditatea scroafelor de Marele Alb este bună, între 85-90%, iar capacitatea de alăptare foarte bună, între 40-50 kg, cu o medie de 42,5 kg în unităţile cuprinse în controlul oficial de producţie.

    Scroafele de Marele Alb sunt bune mame, ducând până la înţărcare 9,3 purcei, cu o greutate medie de 4,56 kg (vârsta de 35 zile). Precocitatea este de asemenea foarte bună; tineretul de prăsilă atinge greutatea corporală corespunzătoare pentru reproducţie (110-120 kg) la vârsta de 8-9 luni. La aceeași vârstă, sau mai devreme, animalele se pot valorifica pentru sacrificare (la 105-111 kg).

    Performanțe de creștere la porcii Marele Alb

    Performanțele de creștere la rasa Marele Alb

    Purceii la îngrășat pot să realizeze un spor mediu zilnic de circa 623 grame/zi cu o grosime medie a stratului de slănină dorsal de 2 cm. Cu un consum specific de furaj pe perioada de îngrășare de circa 3 UN/kg spor.

    În perioada de testare (91-182 zile), tineretul realizează un spor mediu zilnic cuprins între 620-660 g, cu un consum specific de concentrate situat între 2,9-3,2 kg.

    Randament carne în carcasă la Marele Alb

    Randament de carne la carcasa de porc Marele Alb

    Randamentul de sacrificare la porcii Marele Alb este foarte bun, de regulă în jurul procentului de 70%.

    Porcii din rasa Marele Alb ating greutatea de 100 de kilograme la vârsta de 180 de zile.

    Proporţia de carne în carcasă, la indivizii sacrificaţi la vârsta de 182 zile, este de 70% (inclusiv oasele).

    De obicei, la porcii Marele Alb, grosimea stratului de slănină  este de 25–30 mm, lungimea carcasei – 93cm, iar masa jambonului de 10kg.

    Specificare Marele Alb
    Proporția de carne (%) 67,58
    Grosimea medie a slăninii dorsale (mm) 25,93
    Proporția jamboanelor (%) 8,88
    Proporția cotletului (%) 7,08
    Proporția șuncilor anterioare (%) 5,50

    Sisteme de creștere a porcilor Marele Alb

    Rasa se pretează foarte bine atât la creșterea în sistem intensiv de tip fermă cât și în sistem gospodăresc, valorificând bine atât furajele concentrate cât și cele verzi și suculente.

    Hrănirea suinelor Marele Alb

    Hrănirea porcilor din rasa Marele Alb nu pune probleme crescătorilor întrucât suinele sunt omnivore și pot fi crescute inclusiv pe pășune.

    Alimentația porcilor se poate face pe bază de cereale – porumb, mai ales, dar și șroturi sau uruială. Marele Alb valorifică bine și lucerna, frunzele de varză sau legume precum sfecla, cartofii, topinamburul, morcovii, napul sau dovlecii.

    Rația porcilor Marele Alb se poate suplimenta cu zer de lapte, dar și cu furaje speciale și cu premixuri ce conțin vitaminele și mineralele necesare suinelor în diferitele lor faze de creștere.

    Pentru echilibrul mineral, un porc are nevoie de 20-30 de grame de sare pe zi. Sarea nu trebuie să fie iodată.

    Porcii Marele Alb au nevoie să aibă o sursă permanentă de apă curată, care să fie schimbată de minim o dată pe zi. Pe timp de iarnă, aveți grijă ca sursa de apă să nu înghețe.

    Condiții de creștere pentru suinele Marele Alb

    Condițiile de creștere pentru suinele Marele Alb trebuie să țină cont de numărul de capete, de vârsta și de greutatea acestora. Fiecare porc trebuie să beneficieze de un spațiu de minim 3 metri pătrați. Scroafele gestante au nevoie de un spațiu mai mare – 4 metri pătrați, iar după fătare ele trebuie izolate cu purceii în minim 6 metri pătrați.

    Adăpostul porcilor trebuie să îi protejeze de frig iarna, să nu fie expus curenților de aer și să beneficieze de lumină – preferabil naturală, minim 8 ore pe zi. Pe timp de vară, dacă sunt lăsate pe pășune, animalele trebuie să aibă umbră pentru a nu fi expuse direct razelor solare ce le pot provoca arsuri la nivelul pielii.

    Porci și purcei Marele Alb – prețuri la vânzare

    Rasa de porci Marele Alb: vânzare purcei și prețuri

    Purceii de Marele Alb au prețuri bune, ceea ce face ca rasa să fie una rentabilă inclusiv pentru micii crescători care țin scroafe. În funcție de județ, dar și de genetica folosită, un purcel din rasa Marele Alb este de vânzare la prețuri între 200 și chiar 300 de lei la o greutate între 40 și 50 de kilograme, gata crotaliați.

    Un vier din rasa Marele Alb se vinde cu 1.800 – 2.000 de lei, iar la porcii Marele Alb îngrășați, prețul este între 8 și 15 lei, în funcție de greutate, de localizarea exploatației.

    Porcii Marele Alb: avantaje și dezavantaje

    Rasa de porci Marele Alb: avantaje și dezavantaje

    Porcii din rasa Marele Alb prezintă o serie de avantaje care îi fac să fie atractivi pentru crescători. Aceste suine specializate pentru producția de carne au un randament foarte bun al carcasei și sunt ușor de procurat pe piața din România. Porcii Marele Alb se pot crește cu rezultate bune atât în sistem industrial, cât și în sistem gospodăresc.

    Marele Alb este o rasă care se pretează foarte bine la încrucișări cu alte rase performante.

    Porcii Marele Alb sunt rezistenți, nu au sensibilități la boli și iau ușor în greutate, valorificând foarte bine hrana ce li se oferă. Porcii sunt omnivori, așa că pot fi hrăniți atât cu cereale, cât și cu legume sau plante furajere – napi, sfeclă sau topinambur, dar și cu fructe.

    Dezavantajele rasei de porci Marele Alb nu sunt semnificative. Animalele prezintă o oarecare sensibilitate la temperaturile extreme – nu pot sta în soare din cauza pigmentului deschis și a părului scurt și rar, iar iarna au nevoie să fie protejați de ger.

    Un dezavantaj al creșterii porcilor Marele Alb este stratul mai mare de grăsime pe care aceste suine tind să îl acumuleze. Animalele au nevoie de mișcare, iar dacă sunt ținute doar în adăpost, au tendința să se îngrașe repede și să devină obeze.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Când achită APIA Ajutoarele Naționale Tranzitorii pe hectar și animale Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    PROTESTE. Fermierii francezi au blocat camioanele străine la graniță: „Vrem să provocăm haos și penurie de alimente” Taxa pe moștenire i-a scos pe fermierii britanici în stradă, la protest România rămâne cel mai mare exportator de grâu al Uniunii Europene. Ultimele cifre!