• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ionel Bursuc, Timac Agro, despre piața îngrășămintelor: ”Până în luna martie lucrurile nu se vor schimba fundamental”

    agrointeligenta.ro -

    Lunile care vor urma nu vor aduce schimbări semnificative pe piața îngrășămintelor agricole, anunță Ionel Bursuc, director executiv Timac Agro pentru România și Republica Moldova.

    ”Anul 2021 a fost un an care, din fericire pentru toți, a fost mai bun decât 2020, un an care a debutat cu o pandemie extrem de prezentă peste tot în lume și în România cu o secetă care a afectat probabil mai mult de o treime din țară. Timac, însă, și-a păstrat optimismul și încrederea în tot ceea ce înseamnă piața agri, și aici mă refer deopotrivă la fermieri și la furnizori (…). Pe de o parte avem creșteri de preț la materiile prime, care implicit înseamnă creșteri de preț pentru fertilizați, lucru pe care îl știe toată lumea, nu mai e ceva necunoscut, dar nu mai puțin adevărat, ca și contrapondere este faptul că prețurile la produsele finale nu sunt, totuși, de neglijat și sunt relativ mai bune, dacă nu foarte bune față de anul trecut și față de, dacă nu mă înșel, ultimii 10 ani, (prețurile – n.r.) au mers la un nivel maxim”, a declarat Ionel Bursuc.

    Timac Agro România, la fel ca majoritatea companiilor din agribusiness, încheie un an foarte bun. ”Timac, probabil, va încheia 2021 ca cel mai bun an din cei 15 ani pe care noi îi avem deja în România, ceea ce e un lucru bun. Sigur că lucrul acesta nu se putea întâmpla fără implicarea și colaborarea cu cei peste 2.500 de fermieri clienți pe care deja îi avem anul acesta, ceea ce înseamnă un plus față de 2020 deja cu 22% și încă anul nu este încheiat. Le mulțumesc încă o dată clienților noștri fermieri pe de o parte și distribuitorilor care n e-au fost alături în acest an în care, repet, contextul a fost unul să-i spunem, destul de interesant. Sigur că toată lumea se așteaptă acum de la noi, care suntem parte a business-ului de fertilizanți, să le spunem ce se întâmplă mâine. Acum sfatul meu pe care îl dau fermierului, de fapt sunt două lucruri pe care vreau să le spun: primul – să își asculte instinctul, și al doilea – să fie totuși atenți la știrile și la predicțiile și previziunile care vin din piață, pentru că așa cum s-a discutat, se prefigurează o criză de fertilizanți în România, iar criza aceasta probabil că nu se va sfârși mâine”, a mai spus Ionel Bursuc.

    Fermierii trebuie să își asigure un minim de fertilizanți pentru campania de primăvară

    Despre criza de pe piața îngrășămintelor, veștile ce vin din plan mondial nu sunt deloc liniștitoare. ”Predicțiile sunt ca până în luna martie lucrurile să nu se schimbe fundamental. Atunci, le urez fermierilor să fie la fel de inspirați, să ia deciziile cele mai bune, așa cum au făcut deja, pentru că au fost ani complicați în ultima vreme în România. Dincolo de secetă au fost ani în care prețurile au fost la produsele finale jos, deci au această experiență să gestioneze lucrurile. Dar, repet, predicțiile sunt ca în următoarele 2-3 luni, lucrurile să nu se schimbe fundamental. Probabil că fertilizanții vor fi mai greu de găsit, și atunci probabil că lumea trebuie să se gândească cumva cum să-și securizeze un minim de fertilizanți pentru primăvara anului 2022”, a mai spus oficialul Timac Agro.

    Cultură de grâu fertilizată cu Eurocereal

    Prețul produselor agricole, factor esențial

    Timac Agro, o companie care oferă fermierilor soluții se nutriție vegetală, recomandă ca în această perioadă fermierii să investească în produse de calitate. ”Pe măsură ce inputurile și lucrurile pe care le folosesc în fermă sunt mai scumpe, fermierii trebuie să fie foarte atenți să vadă pe ce dau banii, iar orientarea trebuie să fie către lucruri de calitate și cu o valoare adăugată foarte mare, cum sunt produsele noastre. Noi vedem 2022 un an chiar mai bun decât anul acesta, care repet, e maximul pentru noi, pentru că culturile de toamnă arată bine. E o oarecare apăsare, e un lucru care-i preocupă pe fermieri: prețul la inputuri, mai ales la fertilizanți, dar pe de altă parte…întrebarea eternă este care sunt prețurile anul viitor, în vară? Eu cred că atât timp cât inputurile vor rămâne la un nivel destul de înalt, probabil că și prețurile la produsele finale nu vor scădea brusc față de tendința acestor inputuri”, consideră Ionel Bursuc.

    Astelis, un produs lansat de Timac Agro în 2021

    ”Noi suntem optimiști pentru anul viitor, așa cum suntem de 15 ani de când suntem prezenți pe piața din România. Fără optimism nu am fi unde suntem astăzi. Timac este o companie care își păstrează optimismul și orientarea spre client, concomitent cu preocuparea permanentă pentru inovație, lucru care se întâmplă și anul viitor. Deja am lansat două noi produse în anul acesta, un an complicat, produse pe care le-am vândut în peste 250 de ferme, mă refer la InFolen și Astelis. Sunt produse cu rezultate extrem, extrem de bune. O să continuăm să inovăm și o să continuăm să oferim soluții adaptate și justificate economic„, a mai precizat, în final, managerul Timac Agro pentru România și Republica Moldova.


    Te-ar mai putea interesa

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Teren de aproape 4.000 de hectare, scos la licitație în Ucraina. Prețul de pornire Subvenții APIA 2025. Data la care începe depunerea cererilor pentru plata pe hectar și animale

    Ultimele știri

    De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume Calendar AFIR 2025. Primele fonduri UE din acest an: procesare, micii fermieri și fermierii peste 40 de ani Precizări de la Finanțe despre impozitarea salariilor din agricultură