• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Paie în hrana vacilor. Când și cum folosim paiele la furajarea bovinelor

    agrointeligenta.ro -

    Paiele pot fi folosite în hrana vacilor, pentru furajarea bovinelor. Fără a reprezenta un furaj în sine, paiele pot fi utile în hrănirea vacilor de lapte pentru a le conferi sațietate.

    Paiele fac parte din subprodusele agricole pe care crescătorii de animale le utilizează în hrana bovinelor. Fără a oferi o mare valoare nutritivă, paiele pot fi utilizate pentru a dilua rația de furaj și pentru a ajuta bovinele să atingă starea de sațietate.

    Paiele nu pot constituie un furaj complet pentru vaci

    De ce paiele nu sunt un furaj pentru vite

    Paiele de cereale nu pot fi considerate furaj pentru animale întrucât au o valoare nutritivă scăzută. Problema nu este doar aceasta, ci și faptul că paiele incluse în alimentația vacilor au o consumabilitate mică.

    Paiele nu pot constitui un furaj pentru bovine pentru că nu pot aperi decât maxim 25-30% din necesarul pentru întreținere. Nu se poate vorbi astfel de o producție de lapte sau de carne obținută cu furajare din paie.

    Paiele, sursă de energie pentru vaci

    Paiele sunt cel mai important produs secundar rezultat din producția de cereale. Servesc ca sursă alternativă de energie și sunt o hrană importantă pentru animale.

    Conținutul ridicat de fibre, în special celuloză, este sursa de energie din paie. Enzimele bacteriilor din rumen descompun legătura dintre moleculele de glucoză din celuloză, iar glucoza fermentează în rumen. Celuloza digerată oferă la fel de multă energie ca amidonul digerat. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care s-au făcut mai multe produse pentru a descompune complexul lignină-celuloză prin procese de digestie și, astfel, crește digestibilitatea celulozei de la 50 la 70 la sută în mod natural.

    Consumul ridicat de paie poate fi periculos pentru vaci

    Consumul de paie poate fi periculos pentru vaci dacă este reprezentat de cantități prea mari. Efectul nociv al paielor asupra bovinelor este dat de faptul că paiele se digeră foarte greu, dar și din cauza conținutul mare de potasiu.

    Valoarea energetică a paielor per kilogram de substanță uscată (MS) este cuprinsă între 3,4 și 3,8 MJ energie netă de lactație (NEL) sau între 6,0 și 6,8 MJ energie convertibilă. Conținutul de proteine brute este practic irelevant în paie. Cu toate acestea, au un conținut relativ ridicat de calciu și mangan. Trebuie remarcat și conținutul ridicat de potasiu, paiele având în medie 10 până la 15 g per kg de substanță uscată. Așadar, cantități mai mari de paie pot conduce la apariția unor probleme de sănătate dacă conținutul de potasiu al rației totale este peste 12 g per kg de substanță uscată.

    Când și cum dăm paie vacilor

    Când și cum dăm paie vacilor de lapte

    Paiele pot fi incluse în furajarea vacilor cu rol de a dilua rația animalelor. Includerea paielor se face doar dacă restul componentelor de furaj au o înaltă valoare nutritivă și pot asigura nutrienții necesari.

    De regulă, paiele se dau vacilor dacă avem furajare cu sfeclă, nutrețuri concentrate sau nutrețuri fibroase, mai ales în ultima parte a lactației. Paiele vin să ajute animalele să atingă starea de sațietate, mai ales când producţia de lapte este în scădere, iar capacitatea de ingerare rămâne totuşi destul de mare. Acelaşi lucru se poate întâmpla în perioada repaosului mamar, pentru a preîntâmpina supraîngrăşarea vacilor în cazul când raţia este formată din fân sau semifân de cea mai bună calitate cu ingestibilitate mare şi nutreţ însilozat din porumb, plantă întreagă cu valoare energetică mare.

    În hrănirea practică a vacilor de lapte apar deci situaţii când sunt necesare şi paiele pentru a satisface senzaţia de sătul. Din aceste motive ele nu trebuie să fie total excluse din hrană, dar fără a se pune bază pe valoarea lor nutritivă. Într-un cuvânt, ele nu au ce să caute în ieslea vacilor cu producţie bună de lapte, dar este bine să fie puse lângă iesle pentru ca vaca, dacă simte nevoia, să poată să ia din când în când câte o gură din ele. Acest fapt oferă un plus de confort pentru vacă, dându-i tot timpul senzaţia de sătul şi, totodată, stimulând rumegarea, care are efecte favora¬bile asupra digestiei ruminale. Aceasta contribuie la menţinerea unui pH favorabil activităţii simbionţilor ruminali.

    Cum se pregătesc paiele pentru a fi date în hrana vacilor

    Paiele pot fi introduse în hrana vacilor după o pregătire. Primul lucru la care trebuie să fie fermierii atenți este lungimea paielor care trebuie să fie scurtate încât să aibă lungimi între între 3 și 5 cm. ”Doar paie cu lungimi cuprinse între 3 și maximum 5 cm sunt potrivite pentru hrănire. Cercetările științifice extinse și experiența practică au arătat că paiele cu lungimi scurte îngreunează hrănirea animalelor, astfel că se observă reduceri drastice ale consumului de furaj”, spun specialiștii consultați de publicația germană agrargheute.com.

    Toate tipurile de paie de cereale sunt potrivite pentru hrănire. După recoltare, paiele trebuie păstrate într-un loc uscat timp de cel puțin patru, sau chiar mai bine șase săptămâni, înainte de a putea fi incluse în hrana animalelor.

    Paiele furajere trebuie depozitate în mod corespunzător, având în vedere câteva aspecte importante:
    – conținutul de substanță uscată în timpul depozitării ar trebui să fie sub 84 la sută;
    – furajul nu trebuie să conțină mucegai, spori micotici sau drojdie (fără miros de mucegai);
    – de asemenea, printre paie nu ar trebui să existe și resturi de plante otrăvitoare;
    – paiele nu trebuie să conțină elemente anorganice grosiere, cum ar fi nisip sau pietriș. De asemenea, conținutul de praf trebuie să fie scăzut, iar conținutul de cenușă brută sub 100 g/kg de substanță uscată.

    Paiele, un așternut foarte bun

    Paiele sunt cel mai utile vacilor ca așternut

    Paiele sunt cele mai bune pentru vaci dacă sunt folosite ca așternut în adăpostul animalelor.

    Paiele asigură bovinelor un confort sporit care le crește bunăstarea și el ajută să se odihnească. În acest fel, paiele pot crește productivitatea animalelor chiar mai mult decât prin includerea lor în dieta vacilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Estimări privind suprafețele cu cereale anul viitor. Prețul cerealelor la zi Fermier cu 300 de vaci, fără niciun euro în cont din avansul APIA: Nimeni nu îmi poate da o explicație! Conferința națională organizată de Clubul Fermierilor Români, un eveniment de referință în agribusiness