• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier despre prețul la gaze și electricitate: ”Am primit de la furnizori oferte de 6-7 ori mai mari!”

    Angelica Lefter -

    Fermierii au primit notificări din partea furnizorilor de energie electrică sau gaz cu noile tarife. Majorările sunt uriașe, de 6-7 ori mai mari decât prețurile achitate până în decembrie, inclusiv.

    După ce Asociația Forța Fermierilor a tras un semnal de alarmă cu privire la majorările care lovesc fermele românești din industria creșterii porcului și a păsărilor, Agrointeligența – AGROINTEL.RO demarează un serial de articole în care vă vom prezenta situația mai multor fermieri care sunt puși, la începutul anului, în cea mai dificilă situație: aceea de a decide dacă merg sau nu mai departe în contextul noilor majorări de prețuri la gaz și electricitate. Campania pe care o demarăm se numește NU ASASINAȚI FERMELE ROMÂNEȘTI! și vă rugăm să ne sprijiniți cu informații și opiniile dumneavoastră pe care le așteptăm la adresa de e-mail redactia@agrointel.ro sau la telefon 0744.311.359 (inclusiv prin Whatsapp).

    Una dintre fermele afectate de majorările la gaze și electricitate va fi Kosarom. Grupul de firme ieșene reprezintă unul dintre cei mai mari producători de carne de porc și de pasăre din România, exploatațiile și liniile de procesare de aici beneficiind  în ultimii ani de investiții enorme pentru a pune pe piață produse de o calitate premium asigurată mai ales prin bunăstarea animalelor,

    În acest moment, însă, situația este una delicată pentru brandul iesean. Președintele Kosarom, Lucian Apostol, ne-a declarat să activitatea tuturor fermele depinde de o intervenție a Guvernului pentru salva zootehnia românească.

    Lucian Apostol – Kosarom

    Pentru că are nevoie de căldură pentru a-și ține în viață puii, crescătorul de animale a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că și consumul de gaz și energie electrică este pe măsură.

    ”Folosesc gazul la încălzitul halelor și la pui și la porci, mai mult la partea de pasăre se folosește. Trebuie să încălzești halele, la puiul mic trebuie să ai 33 de grade Celsius în hală. Acum, în general sunt temperaturi negative, mai ales în partea de noapte, dar și ziua. Trebuie temperatură constantă la puiul mic. La curentul electric nu este numai vorba de iluminat. Într-o hală ai și partea de lumină, dar ai și partea de ventilație, hrănire, adăpare, tot ce implică funcționarea echipamentelor din hală”, a explicat antreprenorul.

    Ofertele furnizorilor de energie sunt la prețuri de 6-7 ori mai mari decât anul trecut

    Fermierul Lucian Apostol spune că ultima factură i-a venit pe vechiul tarif, însă are mari îngrijorări pentru viitor în ceea ce privește prețul raportat la consum.

    ”Ultima factură a venit pe tarife vechi și așteptăm să vedem ce va fi anul acesta. Noi sperăm că la nivel de guvern, la ministere, să se ia decizii pentru că nu este normal să fie creștere așa de mare. Eu înțeleg o creștere de 10% – 20% – 30%, dar nu e normal să fie prețurile, cum am auzit în piață de 6-7 ori mai mari. Furnizorii ne-au trimis mai multe oferte, urmează să decidem ce facem. Ce am consumat până acum o să plătim factura de la furnizor pe prețul vechi. Vor veni prețurile vechi practicate până la 31 decembrie 2021, urmează de acum să decidem ce facem”, a menționat crescătorul de animale.

    Scumpirea energiei îi afectează pe fermierii români care riscă să nu mai fie competitivi

    Lucian Apostol este de părere că o majorare a prețurilor la energie va determina producătorii români să nu mai fie competitivi cu cei din Uniunea Europeană, iar ca urmare vor predomina importurile pe piața din România.

    ”Noi, ca fermieri, nu mai suntem competitivi cu cei din Uniunea Europeană, nu mă refer numai la firma noastră, mă refer la toată țara. Ofertele primite sunt cele cu prețuri de 6-7 ori mai mari, să vedem ce negociere poate să fie și cu cine poți reînnoi contractul. Nu știu dacă cei din țară au primit noile facturi, noi deocamdată nu le-am primit, dar o să vedem ce va fi la finalul lunii ianuarie când tragem linie, să vedem ce prețuri, să vedem poate se iau unele măsuri la nivelul de Guvernului”, a mai precizat Lucian Apostol pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”