• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gospodăria țărănească: înregistrare, acte necesare, scutiri de impozite

    Roxana Dobre -

    Gospodăria țărănească este cea mai veche și cea mai nouă formă de organizare din agricultura românească. Înregistrarea, funcționarea și beneficiile fiscale pentru Gospodăria Țărănească – GȚ – fac obiectul unei legislații speciale, actualizate în 2022.

    Legislație pentru gospodăria țărănească

    Legea gospodăriei țărănești în vigoare din 2022

    Gospodăria țărănească este, din acest an, strâns legată de cooperativa agricolă. O lege adoptată de Parlament în 2021 face posibilă recunoașterea gospodăriei țărănești și cu forme legale.

    Legea Gospodăriei Țărănești este integrată în Legea cooperativelor ca o completare la aceasta. Legea care reglementează explicit gospodăria țărănească este Legea nr. 6/2022 pentru modificarea art. 3 alin. (3) din Legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004. Actul normativ a intrat în vigoare pe 10 ianuarie după ce a fost publicat în Monitorul Oficial pe 7 ianuarie și permite ca gospodăria țărănească să poată deveni membru cooperator asociat în cooperativele agricole.

    Pentru prima dată, micii producători, gospodarii care produc, au la dispoziție o lege care le permite să înregistreze propria gospodărie țărănească (GȚ) la Primărie iar aceasta să devină și membru-cooperator astfel încât producătorii agricoli de la sate să își poată vândă animalele, fructele, legume și alte produse prin această formă de organizare.

    Gospodăria țărănească – definiție

    Gospodăria țărănească – definiție

    Definiția gospodăriei țărănești poate fi dată conform legislației în vigoare, prin Legea cooperației agricole.

    Gospodăria ţărănească este o exploataţie agricolă mixtă de culturi şi creşterea animalelor și poate face parte dintr-o Cooperativă Agricolă.

    Dimensiunea unei gospodării țărănești

    Dimensiunea unei gospodării țărănești

    Gospodăria țărănească este definită și prin dimensiunea sa economică. Există praguri maximale pe care exploatația de tip GȚ trebuie să le respecte pentru a fi recunoscută ca atare.

    Dimensiunile maxime obligatorii ale gospodăriei țărănești pentru sectorul vegetal, zootehnic și piscicol sunt definite în Legea 6/2022.

    Dimensiuni maxime pentru gospodăria țărănească din sectorul vegetal

    Pentru a fi recunoscută ca gospodărie țărănească, o exploatație vegetală care cultivă cereale, plante tehnice și medicinale trebuie să aibă o suprafață maximă de până la 50 ha pentru zona de câmpie și de până la 20 ha, pentru zona de deal.

    Dacă gospodăria țărănească are pajiști naturale cultivate și culturi furajere pentru zona de munte, suprafața nu trebuie să depășească 25 ha.

    Gospodăria țărănească în care se cultivă legume trebuie să aibă până în 2 hectare de cultură, iar în cazul plantațiilor de pomi și pepiniere pomicole, până la 5 hectare.

    Dacă gospodăria țărănească are plantație de căpșuni, suprafața nu trebuie să depășească un hectar, în timp ce pentru culturile de vii nobile, pepiniere și hamei, suprafața limită este de 5 hectare.

    În cazul solariilor și serelor, suprafața maximă pentru gospodăria țărănească este de 0,5 hectare.

    Dimensiuni maxime pentru gospodăria țărănească din sectorul zootehnic

    Gospodăria țărănească se încadrează dacă are până în 15 capete de vaci de lapte sau bubaline. Dacă se cresc taurine la îngrășat, pragul este de 50 capete.

    Gospodăria țărănească nu poate avea mai mult de 300 de oi sau capre și până la 15 cai de rasă.

    Creșterea porcilor în gospodăria țărănească se poate face până la 100 de capete, iar creșterea găinilor ouătoare până la 2.000 de capete, iar a păsărilor pentru carne până la 5.000 de capete. La alte specii de păsări, limita este de 1.000 de capete, iar la alte specii de animale, limita este de 100 de capete.

    Gospodăria țărănească cu albine nu trebuie să depășească 50 de familii, la struți, plafonul este de 15 capete, la iepuri de 500 de capete, iar la animale de blană, efectivul maxim este de 100 de capete.

    Dimensiuni maxime pentru gospodăria țărănească din sectorul piscicol

    Gospodăria țărănească din sectorul piscicol poate avea bazine amenajate pentru producerea puietului de pește până la 10 ha și bazine amenajate pentru producerea peștelui de consum până la 20 ha. Pentru păstrăvării, limita este de până la 1 ha.

    Înregistrarea unei gospodării țărănești

    Înregistrarea unei gospodării țărănești

    Înregistrarea unei gospodării țărănești începe cu înscrierea acesteia într-o cooperativă agricolă. Conform Legii nr. 265 din 20 noiembrie 2020 pentru modificarea şi completarea Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004 , ”contractele între cooperativa agricolă şi membri se încheie pe o perioadă de minimum 3 ani”.

    Micii gospodari care vor să își înregistreze gospodăriile trebuie să dețină în proprietate, în chirie, concesiune și/sau arendă, suprafețe de teren, efective de păsări, animale, familii de albine și bazine piscicole. Aceștia trebuie să ceară de la Cooperativa din care fac parte atestatul de gospodărie țărănească și carnetul de comercializare ce vor eliberate numai solicitanților care desfășoară activitățile enumerate mai sus.

    Gospodăria țărănească se autorizează pe persoană fizică, de către unitatea administrativ-teritorială, pe raza căreia solicitantul are gospodăria, prin vizarea anuală a atestatului de gospodărie țărănească, care este eliberat de Cooperativa agricolă din care face parte.

    În plus, gospodăria țărănească se înregistrează în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor ‒ SNIA care aparține de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), ca fiind deținută de persoane fizice, neînregistrate la Oficiul Registrului Comerțului (ORC).

    Documente necesare pentru a înființa o gospodărie țărănească

    Documentele obligatorii pe care micii fermieri trebuie să le obțină sunt atestatul de gospodărie ţărănească şi carnetul de comercializare, documente ce sunt eliberate de Cooperativa Agricolă din care face parte fermierul și ulterior vizate anual de Primărie. Modelul celor două documente mai jos:

    Funcționarea unei gospodării țărănești

    Funcționarea unei gospodării țărănești

    Funcționarea gospodăriei țărănești este strâns legată de cooperativa din care face parte. Gospodăria țărănească se autorizează și funcționează ca membru într-o cooperativă agricolă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 6/2022 pentru modificarea art. 3 alin. (3) din Legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004.

    Animalele vii și produsele de origine animală de la acestea, se comercializează numai către centrele de sacrificare, prelucrare, procesare, conservare, sortare, marcare și ambalare ale cooperativei agricole, în baza carnetului de comercializare.

    Gospodăria țărănească îndeplinește condiții minime de biosecuritate, nu se înregistrează sanitar-veterinar și comercializează pe piața națională animale vii și produsele de origine animală de la acestea, prin intermediul cooperativei agricole din care face parte.

    Scutiri de impozite pentru gospodăria țărănească

    Scutiri de impozite pentru gospodăria țărănească

    Gospodăria țărănească este scutită de plata impozitelor pe terenuri și clădiri dacă face parte dintr-o cooperativă agricolă.

    Prin Legea nr. 265/2020 se prevede ”scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe clădirile și pe terenurile utilizate pentru producția valorificată prin/către cooperativa agricolă, inclusiv pentru bunurile aflate în patrimoniul de afectațiune al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale definite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016”.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds