• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un bucureştean deschide SINGURUL abator de iepuri din România. Ultima unitate specializată s-a închis în 2008

    agrointeligenta.ro -

    În prezent, în România nu mai există niciun abator de iepuri. Crescătorii fie îi cresc pentru autoconsum, pentru vânzare în târguri sau îi livrează în viu către abatoare din ţări ale Uniunii Europene, în special către cele din Ungaria. Din acest an, situaţia pare că se va schimba:  un afacerist bucureştean a anunţat că va inaugura lângă Cluj, un abator pentru sacrificarea iepurilor, la sfârşitul lunii mai.

    Capacitate de 1.000 capete pe zi

    Sectorul de creştere al iepurilor pentru carne în România nu este foarte dezvoltat aşa cum este în ţările vecine. Creşterea iepurilor a fost privită mult timp ca un hobby, consideră Cornel Maghiaru, un antreprenor din Bucureşti care a avut ideea construirii unui abator pentru sacrificarea iepurilor lângă Cluj.

    rsz_photo2
    „Suntem în faza finală, pe ultima sută de metri. În luna mai vom deschide un abator de iepuri lângă Cluj, deocamdată singurul din ţară. Abatorul urmează să fie inaugurat în luna mai. Capacitatea de sacrificare şi prelucrare a unităţii va fi de 800-1.000 de capete pe zi. Ca încadrare, pentru început va fi o unitate de dimensiuni mici, dar avem în vedere să ne extindem”, a declarat, în exclusivitate pentru Agrointeligenţa, Cornel Maghiaru.

    În România, în ultimele decenii au mai existat câteva tentative de deschidere a unor abatoare de iepuri. Ultimul abator de iepuri, de la Floreşti (judeţul Cluj), închis în urmă cu patru ani din motive financiare, avea o capacitate de până la 5.000 de iepuri. Abatorul fusese deschis de un italian care deţinea şi o fermă cu 700 de femele din rasele Neozeelandez şi Californian. Capacitatea proiectată abatorului era însă cu mult peste capacitatea de producţie a fermei şi achiziţia de animale de la alţi crescători a fost o mare problemă din cauza legislaţiei sanitar-veterinare. Abatorul fusese contruit conform normelor europene, iar producţia era comercializată în special către restaurante.

    Doar trei mari crescători în ţară

    Iepurii de carne pentru sacrificarea la abatorul de lângă Cluj, care urmează să fie deschis în luna mai vor proveni de la micii crescători din ţară, însă se vor face achiziţii şi de la ferme din ţările vecine.

    SAMSUNG
    „În România sunt doar trei crescători de iepuri cu ferme mai mari. Restul sunt mici crescători. De aceea, pentru a putea asigura acoperirea capacităţii abatorului suntem în tratative cu fermieri din Republica Moldova şi Ungaria.
    Noi avem opolitică de încurajare a crescătorilor de iepuri. Nu ne restrângem doar la colectarea animalelor pentru sacrificare şi prelucrare. Pentru a-şi mări numărul de animale din ferme acordăm asistenţă veterinară, recomadăm concentrate şi facem tot ceputem pentru a le uşura munca şi a încheia contracte avantajoase pentru ambele părţi”, a menţionat Cornel Maghiaru.

    Abatorul de la Cluj va avea în total 20 de angajaţi, din care 10 vor fi implicaţi direct în activitatea de producţie (ceilalţi vor lucra în administraţie, transport şi achiziţie).

    Pentru început, desfacerea producţiei de carne de la abatorul de la Cluj se va face în magazinele şi unităţile de alimentaţie din România.

    Al doilea abator va fi lângă Bucureşti

    După inaugurarea abatorului de lângă Cluj, o altă unitate de sacrificare autorizată sanitar-veterinar va fi construită în zona de sud a ţării.

    „Tot în acest an avem în plan deschidera celui de al doilea abator, în zona de sud a ţării. Amplasamentul va fi lângă Bucureşti”, a menţionat Cornel Maghiaru.

    LAPINS MEYER
    Legislaţia sanitar-veterinară din România are anumite restricţii în ceea ce priveşte procesarea cărnii de iepure şi achiziţiile. Legislaţia în vigoare nu permite achiziţia în orice condiţii şi de oriunde. Crescătorul de iepuri care vinde trebuie să aibă autorizaţie şi acte pe animale. De asemenea, este necesar un vehicul special de transport compartimentat şi care să asigure anumite condiţii de ventilare.

    Iepurii de la ferma tradiţională se vând în viu cu 17 lei/kg şi cu 30 lei/kg în carcasă, la calitate premium. Vânzările cele mai mari sunt în lunile premergătoare Paştelui.

    Conform evidenţelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cei mai mulţi crescători de iepuri din ţară sunt înregistraţi în judeţul Harghita, urmaţi la mare distanţă de fermierii din Bacău şi Botoşani.

    Valorificare şi afacere

    Până în prezent, în lipsa unui abator, fermierii creşteau iepurii pentru autoconsum, puteau să îi vândă în viu în târguri,pieţe şi expoziţii. De asemenea, putea vinde în cantităţi reduse iepuri, ca animale de companie la magazinele specializate din marile oraşe. În evidenţele Ministerului Agriculturii, iepurii erau contabilizaţi la categoria animalelor de blană, deşi nici în acest domeniu nu există o tradiţie.

    rsz_gallery_527015ab203ec-business_large

    În afară de carne şi exemplare vii pentru reproducţie, în cadrul unei afaceri cu o fermă de creştere a iepurilor se pot valorifica şi blăniţele. „Fermierul poate învăţa cu timpul, să le prelucreze singur. Nu e dificil, citeşti câteva cârţi de specialitate, sau întrebi pe cei care se pricep. Nu e greu, există metode tradiţionale”, a preccizat Mariu Coblişan,proprietar de fermă de iepuri din localitatea Ruginoasa, din judeţul Cluj.

    În supermarket, carcasele de iepuri provenite din import Ungaria şi Cehia se vând cu 46 lei/kg, calitatea a III-a. Carcasele de calitatea a III a au sub două kilograme, la calitatea a II -a- greutatea este de 2-3 kilograme. Carcasele calitatea premium au peste 3 kg.

    Carnea de iepure însă este de o calitate foarte bună, recomandată de nutriţionişti şi cu o cantitate foarte mică de colesterol.

    Foto: Gaec de la Vieille Grange, La nouvelle republique, Asociaţia crescătorilor de iepuri de carne – RILA România, Ferme du lapin Malin.

    Citeşte şi:
    * Sfaturile unui mare crescător pentru cei care vor să își facă fermă de iepuri: ”Înmulţeşti zece iepuroaice cu doi iepuroi şi nu mai cumperi niciodată carne”;
    * Cum să faci profit dintr-o fermă de iepuri


    Te-ar mai putea interesa

    Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol