• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Programul Legume 2022 – propunerile transmise de Asociația Forța Fermierilor: 3.500 kg la tomate, 4.000 kg la castraveți. Vinetele și gogoșarii, la plată!

    agrointeligenta.ro -

    Propunerile Asociației Forța Fermierilor de modificare a proiectului de Hotărâre pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022. Organizația a înregistrat astăzi, vineri – 7 ianuarie, amendamentele propuse pentru modificarea draftului de act legislativ pus în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și prin care producătorii români de legume urmează să beneficieze în acest an de un sprijin anual de până la 4.000 de euro/beneficiar.

    ”În urma consultărilor din cadrul Asociației Forța Fermierilor, acțiune la care au participat membri ai organizației noastre în calitate de reprezentanți forme asociative cu activitate agricolă în cele mai importante bazine legumicole din România, vă rugăm să aveți în vedere propunerile venite din partea fermierilor cultivatori de legume membri ai AFF. Menționăm că sugestiile de modificare a proiectului de act normativ au la bază experiența profesională a cultivatorilor de legume în spații protejate, dar și experiența accesării măsurilor de sprijin alocate sectorului legumicol până în prezent din bugetul național și/sau fonduri europene”, se arată în adresa înregistrată la MADR.

    Legume 2022: Care sunt propunerile Asociației Forța Fermierilor

    Noi legume propuse pe lista de culturi eligibile

    Pe partea de legume eligibile, Asociația Forța Fermierilor a propus introducerea în lista de culturi eligibile și A ardeiului gogoșar, a ardeiului lung, dar și a culturii de vinete pentru ciclul II de cultură.

    Conform adresei, legumele propuse pentru completarea schemei sunt:

    Ardeiul gogoșar – care în programul trecut pentru legume nu s-au încadrat la categoria ardei. Exemple de soiuri românești de ardei gogoșar: Traian, Vlad, Splendid, Lider sau Creola.

    Ardeiul lung (poate fi iute sau nu), ce se cultivă inclusiv din soiuri autohtone precum Dracula, Pintea, Sahem, Iancu. ”Menționăm că atât ardeiul gogoșar, cât și ardeiul lung sunt Capsicum annuum L. și reprezintă culturi importante în bucătăria românească, cu mențiunea că, la acest moment, o mare parte din conservele comercializate pe piață – gogoșari și ardei lungi în oțet, reprezintă importuri”, explică AFF.

    Cultura de vinete. ”Legume importante pentru bucătăria românească, vinetele sunt la acest moment în declin pentru că nu există susținere pentru această cultură. Includerea vinetelor pe lista legumelor eligibile va permite producătorilor o varietate mai mare în solar și pe piață, diminuând riscul unor supraproducții și inundarea pieței doar cu anumite legume, cum s-a mai întâmplat în trecut”, se arată în argumentația Asociației Forța Fermierilor.

    Producții minime propuse pentru accesarea ajutorului Legume 2022

    Pe partea de producții minime pentru accesarea ajutorului de minimis, Asociația Forța Fermierilor a subliniat că actuala propunere pentru tomate, castraveți și spanac nu este una realistă în condițiile unor culturi extratimpurii sau de toamnă, în majoritatea solariilor din România, mai ales în cele care nu sunt poziționate în sudul țării.

    Privind modificarea propusă la articolul 5, aliniatul (3), producțiile minime propuse sunt următoarele:
    a) 3.500 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate;
    b) 2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras și/sau lung-kapia și/sau lung-kapia și/sau ardei gogoșar și/sau ardei lung.
    c) 4.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveți;
    d) 1.500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole păstăi;
    e) 3.500 bucăți/1.000 mp pentru cultura de salata;
    f) 400 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac;
    g) 6.000 legături (4-5 fire)/1000 mp pentru cultura de ceapă verde;
    h) 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de vinete.

    Producție minimă tomate: 3.500 kg/1.000 mp

    Menționăm că propunerea are în vedere și producția minimă solicitată de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură la plata sprijinului cuplat pentru cultura de tomate în spații protejate și care este stabilită la 3.200 kg/1.000 mp.

    Reducerea cantității minime la 3.500 kg/ha, peste minimul de la sprijinul cuplat, are în vedere aspectul legat de genetica folosită pentru cultura de tomate din Ciclul I care este una extratimpurie și timpurie unde productivitatea este mai scăzută.

    Stabilirea unei cantități minime rezonabile protejează piața de invazia roșiilor slab calitative, coapte forțat și nesănătoase. Mai mult, o cantitate prea mare solicitată pentru plată va genera facturi fictive și statistici umflate, fără legătură cu realitatea.

    Producție minimă castraveți: 4.000 kg/1.000 mp

    Având în vedere calibrul mai mic al castraveților cultivați toamna, apreciem că o producție minimă de 4.000 kg/1.000 mp este una realistă.

    Producție minimă salată: 3.500 bucăți/1.000 mp

    Având în vedere că vânzarea salatei se face la bucată și nu la kilogram, propunem o cantitate minimă de 3.500 de bucăți de salată la 1.000 de metri pătrați.

    Producție minimă spanac: 400 kg/1.000 mp

    Cultura de spanac prezintă un volum mare, însă este un produs ușor și cu un grad mare de perisabilitate, astfel că realizarea și comercializarea unei producții minime este realistă la un nivel de 400 de kilograme la o suprafață de 1.000 mp.

    Producție minimă ceapă verde: 6.000 de legături kg/1.000 mp (o legătură din 4-5 fire)

    Comercializarea cepei verzi se face la legătură, iar o producție minimă rezonabilă o propunem la nivel de 6.000 de legături la suprafața minimă de 1.000 mp, cu mențiunea că o legătură este formată din 4 sau 5 fire de ceapă, în funcție de calibru.

    Producție minimă vânătă: 3.000 kg/1.000 mp

    O producție realistă comercializată în Ciclul II la cultura de vinete este de 3.000 kg/1.000 mp„, se arată în adresa AFF.

    Cea de-a treia modificare importantă propusă de Forța Fermierilor este avansarea termenului limită de comercializare a legumelor din ciclul I până la 30 iunie.

    ”Termenul de 30 iunie pentru valorificarea producțiilor din ciclul I de producție are în primul rând în vedere perioadele diferite de coacere cauzate de relieful și poziționarea geografică a bazinelor legumicole. Mai mult, termenul de 30 iunie va proteja piața de produse slab calitative, permițând o coacere în condiții normale, precum și generarea unui exces de producție în luna iunie, iar apoi un vid de producție pe lunile de vară, situație cu care România s-a mai confruntat în urmă cu doi ani. Pentru programele următoare de sprijin, vă rugăm să aveți în vedere o susținere suplimentară, respectiv un stimulent pentru producătorii care au făcut investiții în sisteme de încălzire și ale căror costuri sunt considerabil mai mari. În acest fel vor fi încurajați și alți producători să facă investiții în încălzire și pună pe piață o producție timpurie în perioadele în care acum se comercializează cu precădere importuri”, se arată în adresa AFF care prevede ca după noul termen, data limită de depunere a documentației de valorificare să fie 20 iulie.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare