• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Criza energiei a lovit în fermele lui Iosif Pazuric: A redus la jumătate producția de porc după ce anul trecut a închis fermele de pui!

    Daniel Befu -

    Criza energiei a lovit puternic în ferma lui Iosif Pazuric din județul Bihor, unde producătorul s-a văzut nevoit să reducă dramatic turația motoarelor înjumătățind producția de porc și nutreț combinat, după ce în 2021 a fost nevoit să închidă exploatațiile de creștere a puilor pe care le deținea. Compania Nutrientul Grup, administrată de Pazuric, producea înainte de criza energiei în jur de 140.000 de porci și peste 100.000 tone de nutreț combinat.

    În cadrul campaniei NU ASASINAȚI FERMELE ROMÂNEȘTI! tragem un semnal de alarmă cu privire la efectul dazastruos pe care îl au scumpirile la furnizarea de gaze și electricitate pentru sectorul agroalimentar românesc. Astăzi vă aducem în atenție situația dramatică a unui important producător din nord-vestul țării.

    Citiți și: Fermier despre prețul la gaze și electricitate: ”Am primit de la furnizori oferte de 6-7 ori mai mari!”

    Inginerul Iosif Pazuric a fondat Nutrientul Grup, din Oradea, județul Bihor, la începutul anilor ’90, conglomerat cu 430 de angajați, activ în segmente cheie ale agribusiness-ului, de la producția de nutreț combinat, până la ferme de pui și suine. Valoarea investițiilor în companii depășește la acest moment 50 milioane de euro. Anul trecut a fost unul dificil și plin de provocări pentru antreprenor, care a luat decizia dureroasă de a pune lacăt pe producția din fermele avicole în primele 3 trimestre, din cauza dezechilibrelor din piață, care au făcut nerentabilă creșterea puilor de carne. Omul de afaceri comprimă experiența din anul care tocmai s-a încheiat într-o notă extrem de pesimistă. ”Avem ani mulți, dar așa an prost ca anul trecut n-am avut niciodată”. În ciuda climatului economic tensionat, în 2021 Iosif Pazuric a investit 12 milioane de euro în upgrade-ul facilităților de producție ale grupului.

    Ce așteptări are de la anul 2022 fermierul Iosif Pazuric

    Anul 2022, în loc să fie unul al recuperării forțelor, este unul care începe cu probleme majore pentru nișa de business al cărei exponent este antreprenorul orădean, din cauza unor forțe ce sunt în afara controlului său.

    ”Scumpirea energiei ne afectează extraordinar de mult. Ne scoate din joc, efectiv, pe partea de creștere a animalelor. Gazul s-a scumpit fantastic de mult. Noi am semnat o prelungire a termenului de expirare a contractului la energie electrică mai devreme decât alții, undeva prin septembrie-octombrie. După aceea a urcat foarte mult cotația la energia electrică. Dar gazul ni s-a scumpit de 5 ori. De la 81 lei/MW cât aveam, am ajuns la 511 lei/MW. În comparație cu gazul, electricitatea care s-a scumpit «doar» de 3 ori, nu are un impact atât de drastic. Acest aspect ne impactează enorm”, declară Pazuric, care, pentru a-și proteja afacerea, a decis închiderea cât mai multor robinete prin care Nutrientul Grup pierde bani.

    Nutrientul Grup producea 1 milion de pui de carne pe serie

    Una dintre deciziile adaptative a fost închiderea fermelor avicole, unde producea 1 milion de pui de carne pe serie, respectiv 7 milioane de pui anual, destinați exportului în țara vecină, Ungaria. ”În urmă cu un an am închis fermele de pui din cauza prețurilor de cost versus prețul puiului în piață, însă am reluat producția în octombrie. Acum din păcate a trebuit să închidem din nou toate fermele, pentru că din cauza scumpirilor de energie, nu ne încadrăm în costuri. Am făcut în aceste zile o analiză privitoare la impactul energiei în producția de pui. În urmă cu un an energia reprezenta 6% din costul de producție, iar în urma creșterilor cotațiilor la gaz și electricitate, am ajuns ca ponderea energiei să reprezinte 25% din prețul de cost. Energia nu e însă unicul factor de presiune major asupra costului de producție. Prețul cerealelor oricum a ajuns anul trecut foarte sus și este și în momentul de față undeva la 1200 lei/t un preț mediu per total cereale, cu grâul mult mai scump decât această medie, ceea ce impactează și mai mult costul final. De aceea nu ne-am stabilit un termen de reluare a producției, ci așteptăm să vedem ce se întâmplă. Poate, poate, totuși cei din Guvern vor lua o măsură de protejare a producției interne”, declară acesta.

    De o manieră ceva mai limitată a acționat și în privința fermelor de suine, unde de asemenea încearcă din răsputeri să păstreze sub control cuantumul pierderilor.  ”La porc nu ne permitem să închidem fermele. Pe lângă faptul că am avut și blocaje cu pesta porcină, mai vin colac peste pupăză și creșterile de preț la energie. Am încercat să menținem matca și un efectiv mai restrâns, dar nu se poate să rezistăm prea mult. Ieșim din costuri. La porc pierdem în jur de un leu și ceva la kilogramul de carne livrată. Înainte, în fiecare lună produceam în jur de 10-12.000 de porci, însă acum am redus la jumătate, la 6500-7000 de porci lunar și probabil că o să reducem și mai mult efectivele”, prezintă Iosif Pazuric o altă măsură luată pentru ținerea sub control a situației.

    În aceste timpuri furtunoase, omul de afaceri e însă mirat de un paradox. Nu înțelege ce se întâmplă cu carnea ieftină care vine de afară. ”E un fenomen inexplicabil. Producătorii de afară nu au subvenții. Orice calculații am face vis a vis de prețul materiilor prime, nu au cum să producă atât de ieftin. Probabil energia e mai ieftină la ei, dar nu, nici asta nu se poate, fiindcă toată vara, pe când energia încă nu se scumpise, au avut prețuri derizorii la carnea de porc”, atrage atenția Iosif Pazuric.

    Și fabrica de nutreț combinat și-a redus producția

    Nici cea de-a treia ramură de activitate a Nutrientul Grup nu a fost menajată de criza energiei. ”La fabrica de nutreț combinat nu avem ce face. Ne-am dimensionat producția în funcție de efectivele de animale pe care le avem în fermele de suine și în funcție de cererea de afară, pentru cine-și permite să plătească prețurile actuale. La FNC consumăm și curent și gaz, deoarece pentru granulare e nevoie de abur și se consumă și gaz. Cu producția suntem undeva la 5.000 tone/lună, la jumătate față de producția noastră normală. Înainte făceam peste 100.000 tone de nutrețuri combinate anual”, explică omul de afaceri.

    PNRR, o speranță

    În prezent Iosif Pazuric explorează deja variante care pe viitor să funcționeze ca un scut protector pentru afacerea în care și-a investit întreaga carieră profesională. ”Avem contracte la energie pentru încă 6 luni de zile. Să vedem ce se întâmplă, poate rușii ne dau gaz până la urmă, se împacă cu Europa și o să fie o abundență de gaz și să se regleze prețurile la energie. Dar oricum, este nevoie de investiții în energie regenerabilă, pentru a rezista, fiindcă nu știi niciodată ce se întâmplă cu energia. De aceea, avem în plan să facem niște parcuri fotovoltaice. Așteptăm PNRR, ca să vedem dacă putem accesa finanțare pentru niște facilități de producție a energiei fotovoltaice cu capacitate instalată de 4-6 MW”, speră în vremuri tulburi antreprenorul orădean.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații