Franța a recunoscut oficial cancerul de prostată ca o boală profesională a fermierilor
agrointeligenta.ro -În Franța, cancerul de prostată a fost recunoscut ca o posibilă boală profesională a fermierilor și lucrătorilor agricoli. Acest lucru este stipulat în cadrul unui decret publicat cu puțin timp înainte de sfârșitul anului 2021.
Includerea cancerului de prostată în lista bolilor profesionale din agricultură are o importanță majoră pentru fermieri. În acest fel, aceștia pot beneficia de sprijin în tratarea afecțiunii și de compensații. Mai exact, potrivit Ministerului Agriculturii de la Paris, includerea cancerului de prostată în lista bolilor profesionale permite compensarea foștilor muncitori agricoli care au fost expuși la ingredientul activ clordecon din insecticide în timpul activității lor.
Această decizie era așteptată în special în Indiile de Vest franceze. Acolo, clordeconul a fost folosit pentru a controla gărgărița în cultivarea bananelor. Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală (INSERM), într-un raport publicat în iunie anul trecut, a confirmat legătura dintre expunerea la clorodeconă și cancerul de prostată.
Ingredientul activ a fost interzis în Franța continentală în 1990. Cu toate acestea, în Antile, prin derogare scutirii, a fost folosit în plantațiile de banane până în 1993. Potrivit ministerului, victimele își pot contacta acum fondul de asigurări sociale și pot cere despăgubiri.
Departamentul Agriculturii a mai spus că intenționează să extindă sfera de despăgubire pentru victimele care au fost expuse la pesticide în scop de muncă, prin revizuirea listei de boli recunoscute. Accentul este pus pe boala Parkinson și pe limfomul non-Hodgkin.
În același timp, urmează să fie majorat Fondul de compensare pentru protecția plantelor (FIVP). Asociația Fermierilor Francezi (FNSEA) a salutat includerea cancerului de prostată în lista bolilor profesionale ca un progres real. Asociația a indicat că poziția a fost susținută de Comitetul pentru bolile profesionale din agricultură. FNSEA a criticat faptul că fermierii au finanțat ei înșiși despăgubirile pentru lucrătorii bolnavi.