• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dan Motreanu, europarlamentar: Cultivarea carbonului, un nou model de afaceri ecologic pentru agricultori!

    Roxana Dobre -

    Cultivarea carbonului va contribui la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în sectorul agricol, prevăzut în revizuirea regulamentului LULUCF, pentru care sunt responsabil din partea grupului PPE în Parlamentul European, anunță eurodeputatul Dan Motreanu pe pagina sa de Facebook.

    Conform oficialului european, practic, prin cultivarea carbonului se vor recompensa practicile agricole care, fie reduc emisiile de gaze cu efect de seră (GES), fie le captează în solurile agricole, precum:

    -agrosilvicultura
    -perturbarea mecanică minimă a solului (reducerea aratului)
    -culturi de acoperire a solului sau culturi secundare (ce pot fi valorificate)
    -refacerea și reumidificarea turbăriilor
    -gestionarea carbonului din solul pajiștilor etc

    ”Estimările Comisiei Europene prevăd că, pentru fiecare tonă de GES redusă sau captată în sol, agricultorul primește 30-40 euro. Acești bani vor veni fie din fondurile Politicii Agricole Comune (PAC) – pentru statele membre care includ cultivarea carbonului în eco-scheme, fie de pe piețele voluntare de carbon – adică de la companiile private care vor să compenseze impactul negativ asupra mediului generat de GES pe care le produc”,  mai arată Motreanu.

    Dan Motreanu subliniază în final că cultivarea carbonului generează efecte pozitive asupra climei și mediului împreună cu numeroase beneficii conexe pentru agricultori. ”Mai exact, o acumulare de carbon în sol sub formă organică îl face mai fertil, mai biodivers și mai rezilient, necesitând o cantitate mai redusă de îngrășăminte, apă, pesticide și energie și producând în final o recoltă mai bogată și mai sănătoasă.
    Comisia Europeană lucrează în prezent la o propunere legislativă pentru certificarea cultivării carbonului care va fi înaintată Parlamentului European și Consiliului până la sfârșitul acestui an”, conchide oficialul.


    Te-ar mai putea interesa

    Un fermier produce mana cerească, alimentul biblic uitat de decenii Taxă eliminată pentru toți proprietarii de terenuri Cel mai mare producător de carne de porc din România și-a deschis primul magazin propriu

    Ultimele știri

    Febra aftoasă a apărut la o fermă ce luase toate măsurile de biosecuritate. Angajații se mutaseră la fermă pentru a nu aduce virusul Combaterea în preemergență și în postemergență timpurie a buruienilor din culturile de porumb și floarea soarelui – două soluții foarte eficiente oferite de FMC Fermierii au de unde alege. Agrii recomandă mai multe fungicide contra septoriozei la grâu