Cristian Perianu, proprietar pepinieră plante ornamentale: ”Nu ne-am încadrat să accesăm niciun proiect european!„
Daniel Befu -Horticultorul brăilean Cristian Perianu, în cei 15 ani scurși de la aderarea României la UE, nu a reușit să obțină nici o finanțare nerambursabilă pentru pepiniera sa horticolă, unde produce plante ornamentale. Consideră că e timpul ca lucrurile să se schimbe și activitatea sa să devină eligibilă pe partea de finanțare a investițiilor ținând cont de importanța acestei ramuri mai ales în noul context al schimbărilor climatice.
Cristian Perianu (40 ani) este administratorul Silva Periland SRL, din Urleasca, județul Brăila. Inginer diplomat în cadrul Facultății de Horticultură a USAMV București, afacerea și-a pornit-o în 2003, inițial cu producerea de puieți forestieri destinați împăduririlor. Ulterior din 2007-2008, s-a axat pe producerea de plante ornamentale, reducând semnificativ suprafața de puieți forestieri din cauza reducerii suprafețelor împădurite și a programelor de împăduriri. În noul context de piață, opțiunea adaptativă pentru antreprenor a fost diversificarea.
”Nu mergem pe o specie anume, ci încercăm să avem o diversitate cât mai mare”, afirmă Cristian Perianu. Pariul s-a dovedit a fi unul câștigător și afacerea i-a fost în continuă creștere.
În prezent pepiniera Silva Periland are aproximativ 20 ha, funcționează cu 21 de angajați și tot atâția muncitori sezonieri. Investițiile efectuate atât în utilaje, cât și în înființarea culturilor, Cristian Perianu le evaluează ca fiind enorme.
Lovit din plin de lipsa accesului la programe de finanțare a investițiilor în pepinieră
Situațiile cu care s-a confruntat sunt comune întregului sector, însă popularizarea propriei experiențe e posibil să mobilizeze și restul actorilor economici din domeniul horticulturii plantelor ornamentale, pentru a-și apăra mai vocal interesele, în speranța că dacă își vor expune doleanțele cu un glas unitar, vor fi auziți.
”Ce pot să vă spun este că de când a intrat România în Uniunea Europeană, nu am reușit, ca și pepinieră, să accesăm nici un proiect european. Nu ne-am încadrat sub nici o formă, nu mai zic că inițial am avut cod CAEN principal 0210 (n.r. Silvicultura si alte activități forestiere), cauză din care, la un moment dat, deși noi produceam plante ornamentale, ne-au tăiat subvenția pe suprafață, pe motiv că am fi «fermier inactiv». Nu știu cum, dar ne-au asimilat cumva cu proprietarii de păduri. Oricum acest ajutor anual pe suprafață, care se dă și pentru cultura mare este foarte mic, comparativ cu cheltuielile care se fac într-o pepinieră. La fel ca și la cultura mare avem nevoie de utilaje performante pentru a putea concura cu pepinierele mari din Europa. Ulterior am modificat codul CAEN în 0130 (n.r. Cultivarea plantelor pentru înmulțire) ca să putem primi măcar această subvenție. Dar să primești câteva mii de euro pentru 20 ha este foarte puțin, ținând cont că la înființarea unui ha de plante dendrologice poți cheltui lejer peste 50.000 euro. Nu știu să vă spun de ce nu au fost lansate linii de finanțare de proiecte și pentru noi, producătorii de plante ornamentale, sau dacă nu au putut-o face, să găsească modalități ca să ni se acorde subvenții mai mari. A fost o perioadă de 3 ani, cred că între 2007 și 2009 OMADR 850/2006, când ne-au dat 5.000 lei/ha. Sumele primite atunci chiar ne-au ajutat să ne dezvoltăm în acea etapă a existenței pepinierei. Nu știu de ce nișa noastră de producție nu e susținută financiar. Probabil dacă ne-am dezvolta prea tare, am deranja pepinierele mari din țări ca Olanda, Belgia, Franța, Italia, Germania”, percepe producătorul problematica absenței sprijinului pentru breasla din care face parte.
Finanțare nerambursabilă pentru investițiile în utilaje și subvenție la hectar crescută de câteva ori
Soluțiile pe Cristian Perianu le vede pentru remedierea acestei nedreptăți făcute ramurii agricole al cărei exponent este sunt unele care nu exced ”drepturilor” de care se bucură restul producătorilor din agricultură.
”Cele mai importante forme de sprijin pe care statul român le poate lua în favoarea noastră sunt crearea de măsuri pentru înființarea și dezvoltarea pepinierelor de plante dendrologice și acordarea de subvenții al căror cuantum să fie de măcar 1.000 euro/ha/an. Altceva nu ne dorim. Nu vreau să fiu înțeles greșit. Eu, unul, nu vreau măsuri speciale cu dedicație pentru înființarea de pepiniere și achiziții de material dendrologic. Este de ajuns dacă în măsurile de finanțare care sunt lansate, să apară ca eligibil și CAEN-ul 0130 – Cultivarea plantelor de înmulțire. Durerea noastră este achiziția de utilaje, care sunt foarte scumpe, fiindcă sunt utilaje speciale. De exemplu, un utilaj de scos arbori la balot de pământ costă peste 80.000 euro cu accesorii, dar sunt multe alte utilaje care ne-ar ajuta în creșterea productivității. În plus, avem nevoie de fonduri pentru investiții în infrastructura, în spatii de producție sere, platforme betonate destinate producției de plante la ghivece, sisteme de irigații etc”, propune administratorul Silva Periland.
Privitor la cuantumul cofinanțării și al sumelor potențial accesabile de horticultori pentru investiții în infrastructura pepinierelor de plante ornamentale și în parcul aferent de utilaje, Cristian Perianu are și niște propuneri concrete, care, dacă ar fi acceptate de autorități, ar face diferența.
”O măsură de «Investiții în exploatații neagricole», dar în care să fie specificată și această activitate, ar fi bine să aibă un raport între finanțarea nerambursabilă și procentul de cofinanțare acoperit de agentul economic de 70%-30%, iar ca sume ce ar putea fi accesate în cadrul unei astfel de măsuri, am avea nevoie măcar de 300.000 euro pe proiect”, crede antreprenorul.