• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ADS trece la inventarierea terenurilor neproductive ce vor fi utilizate pentru producția de energie

  Roxana Dobre -

  Agenția Domeniilor Statului (ADS) face un nou pas privind concesionarea terenurilor neproductive pentru proiecte de energie regenerabilă. Conform unui anunț al agenției, printr-o hotărâre a Guvernului s-a creat cadrul legal pentru utilizarea terenurilor neproductive/degradate proprietatea statului/UAT în scopul producției de energie verde, inclusiv crearea Registrului Unic Național al Terenurilor Neproductive.

  ”Se conturează primul dintre proiectele Agenției Domeniilor Statului sub reforma REPowerEU: Registrul Unic de Inventariere a Terenurilor Neproductive (RUITN). Se confirmă pas cu pas ceea ce directorul general al ADS, George Sava a anunțat și a sprijinit încă din anul 2022. Aceste măsuri din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR ) și REPowerEU sunt motorul de dezvoltare al ADS în următorii ani”, se arată în postarea făcută pe pagina de Facebook a ADS.

  Șeful ADS, George Sava, a vorbit pentru prima dată despre concesionarea terenurilor neproductive în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ediția din 15 decembrie 2022.

  ”Terenurile neproductive, degradate ale statului, care nu pot fi redate circuitului agricol, e un clișeu celebru, dar un clișeu care ne-a dat de gândit în ultimul an, și pe această inițiativă a Comisiei Europene, REPowerEU, se pare că o parte mare din terenurile degradate și neproductive ale Agenției Domeniilor Statului, își vor găsi întrebuințare”, a menționat directorul general adjunct al ADS, George Sava.

  Ulterior pe 7 februarie 2023, pe site-ul MADR, în secțiunea Transparență decizională, a fost postat, un proiect de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru realizarea investițiilor necesare dezvoltării infrastructurii energetice a României finanțate din fonduri alocate în cadrul capitolului REPowerEU, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

  Terenurile neproductive de la ADS vor fi concensionate și pentru proiecte de energie regenerabilă

  ADS intră în rândul agențiilor din subordinea MADR care pot atrage fonduri europene nerambursabile

  ADS a anunțat că în Ședința de Guvern din data 15 martie a fost aprobat memorandum cu tema: „Aprobarea demarării procesului de informare a Comisiei Europene şi consultare publică pe baza propunerilor de reforme şi investiţii din cadrul noului capitol REPowerEU al Planului naţional de redresare şi rezilienţă”.

  Conform sursei citate, prin actul normativ s-a aprobat un pachet de investiții ce conține un portofoliu de proiecte pregătite să primească finanțare prin Planul REPowerEU. Investițiile incluse pe această listă pun accentul asupra încurajării producerii energiei din surse regenerabile, dar și pe eficientizarea și modernizarea rețelei naționale de transport a energiei electrice și de gaze naturale.

  ”În cadrul acestui Memorandum, la Secțiunea Investiții este menționată „Reforma 1- Crearea cadrului legal pentru utilizarea terenurilor neproductive/degradate proprietatea statului/UAT în scopul producției de energie verde, inclusiv crearea registrului unic național al terenurilor neproductive” în valoare estimată de 15 milioane de euro, proiect ce vizează atragerea de fonduri europene nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliența pentru Agenția Domeniilor Statului”, mai precizează agenția.

  Prin acest proiect, menționează agenția, ADS intră în rândul instituțiilor aflate în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MAD) ce atrag și gestionează fonduri europene nerambursabile.

  Citiți și: Șoc pe piață: Statul va cumpăra teren agricol cu banii din regenerabile

  Care sunt reformele și investițiile din REPowerEU

  Potrivit unei informări a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Reformele și investițiile propuse pentru consolidarea rezilienței sistemului energetic național includ crearea cadrului legal pentru utilizarea terenurilor neproductive/degradate proprietatea statului/UAT în scopul producției de energie verde, inclusiv crearea registrului unic național al terenurilor neproductive (alocare 15.000.000 euro)

  Următoarele intervenții specifice sunt vizate a fi realizate ca parte a acestei măsuri:


  Te-ar mai putea interesa

  Cadastru gratuit 2024. Lista cu cele 498 de comune unde se fac lucrări gratuite de cadastrare Preț hectar pășune. Cât costă un hectar de pășune în funcție de județ Cărți funciare eliberate gratuit pentru locuitorii din sute de comune Cadastru gratuit în 2.356 de comune. Lista pe județe cu localitățile intrate în program Terenuri de la pentru tineri fermieri. ADS încheie noi contracte de concesiune cu atribuire directă

  Ultimele știri

  Prezentatorul TV Dan Negru, intrigat de prețul urzicilor românești. Val de comentarii pro și contra Fermieri obligați de APIA să dea subvențiile înapoi, altfel vor fi executați silit Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE