• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șoc pe piață: Statul va cumpăra teren agricol cu banii din regenerabile

    Roxana Dobre -

    Statul român, prin Agenția Domeniilor Statului (ADS) va putea cumpăra printr-un Fond național care urmează să fie înființat, terenuri agricole, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență. Banii investiți vor proveni din concensionare terenurilor neproductive pentru proiecte de energie regenerabilă.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat Agenția Domeniilor Statului va putea concesiona terenurile statului și pentru proiecte de energie regenerabilă. Legislația va fi modificată printr-o Ordonanță de Urgență, privind unele măsuri pentru realizarea investițiilor necesare dezvoltării infrastructurii energetice a României finanțate din fonduri alocate în cadrul capitolului REPowerEU, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, document ce a fost publicat de Ministerul Agriculturii în dezbatere publică.

    Proiectul nu este încă în vigoare ci are nevoie de aprobarea în ședință de Guvern și publicarea în Monitorul Oficial pentru a-și produce efectele.

    Statul poate cumpăra teren cu banii strânși din fotovoltaice

    Prin schimbarea legislației, ADS va putea concesiona terenuri și pentru proiecte de energie regenerabilă. De precizat că în documentul menționat se arată că arendarea se va putea face prin atribuire directă sau licitație, pe maxim 49 de ani.

    ADS va putea să concesioneze doar terenurilor agricole degradate din clasa a V-a de calitate, a terenurilor neproductive și a terenurilor categoria de folosință curți-construcții, inclusiv canale, din domeniul public sau privat către persoane de drept public sau privat în scopul producerii de energie din surse regenerabile precum: hidro, solară, biomasă, geotermală și eoliană necesară inclusiv creșterii productivității agricole.

    Cu banii din arendă, statul va putea să cumpere terenuri, printr-un Fond național unde vor fi virate sumele obținute din concesionarea suprafațelor. ”La dispoziția Agenției Domeniilor Statului se constituie Fondul național pentru achiziția terenurilor, constituit din sumele provenite din valorificarea prin concesiune a terenurilor. Sumele prevăzute se colectează într-un cont de disponibil deschis pe seama Agenției Domeniilor Statului la unitatea trezoreriei statului prin care această instituție efectuează operațiunile de încasări și plăți. În termen de 5 zile lucrătoare de la încasarea sumelor acestea vor fi virate în conturi de venituri ale bugetului de stat conform codurilor clasificației economice corespunzătoare și vor majora veniturile bugetului de stat”, se precizează în proiectul de Ordonanță de Urgență.

    În același text se arată că Ministerul Finanțelor se autorizează să introducă, pe tot parcursul anului bugetar, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale modificările în volumul și structura creditelor de angajament și al creditelor bugetare aprobate prin legile bugetare anuale, până la concurența maximă a sumelor virate ca venituri ale bugetului de stat din Fondul național pentru achiziția terenurilor.

    ”Creditele de angajament și creditele bugetare aprobate în bugetul ordonatorului principal de credite și al Agenției Domeniilor Statului vor fi utilizate exclusiv în scopul achiziționării de noi terenuri cu destinație agricolă, a operațiunilor necesare realizării unor astfel de activități și pentru finanțarea cheltuielilor curente ale Agenției Domeniilor Statului. Sumele din Fondul național pentru achiziția terenurilor nu pot face obiectul niciunei executări silite”, se mai precizează în proiect.

    Arenda pentru fotovoltaice va fi încasată doar în contul Fondului național pentru achiziția terenurilor

    În proiectul publicat de MADR în dezbatere publică se mai arată că redevențele rezultate din exploatarea terenurilor cu destinație de producere a energiei verzi, cât și sumele provenite din activități rezultate din accesarea de proiecte europene vor fi încasate și virate în proporție de 100% de către Agenția Domeniilor Statului în contul destinat Fondului național pentru achiziția terenurilor.

    ”Redevențele rezultate din exploatarea terenurilor cu destinație agricolă din administrarea Agenției Domeniilor Statului, vor fi încasate și virate în proporție de 100% de către Agenția Domeniilor Statului și se constituie venit la bugetul de stat.  Terenurile cu destinație agricolă achiziționate se înscriu în domeniul public al statului și administrarea Agenției Domeniilor Statului și nu pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate”, se mai precizează în document.

    Citiți și: Piața terenurilor agricole în 2023 – prețuri. Suprafață de 100 ha, vândută cu 12.000 euro/ha


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius