• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ioan Flucuș, Asociația Forța Fermierilor: ”Fânețele sunt distruse de porcii mistreți, soluția este vânătoarea!”

    Angelica Lefter -

    Problemele pagubelor făcute de mistreți rămân și în 2022, mai ales că nimic nu s-a schimbat odată cu trecerea timpului și cu nenumăratele sesizări făcute de agricultori.

    Aceleași nemulțumiri stau pe buzele celor care-și lucrează pământul, iar recoltele distruse de porcii mistreți, în unele cazuri, nu au fost despăgubite nici până astăzi.

    Fermierul Ioan Flucuș în vârstă de 68 de ani, din satul Șinca Nouă, din comuna cu același nume, județul Brașov, membru al Asociației Forța Fermierilor, trage un nou semnal de alarmă. Bărbatul a renunțat demult la cultivarea porumbului tocmai din cauză că recoltele îi erau distruse de animalele sălbatice. Acum are 8 hectare de teren cu fânețe, însă n-a scăpat de problema porcilor mistreți, care-i distrug munca și uneltele pentru cosit. Așteaptă și acum rezolvarea a patru dosare, unele dintre ele ce datează din 2010, în speranța că își va recupera o parte din pagubele făcute de animale, însă autoritățile locale rămân surde la nevoile oamenilor din zonă.

    Ioan Flucuș a povestit pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că situația n-a stat la fel de-a lungul vremurilor. Totul era mult mai bine organizat, iar animalele, care s-au înmulțit acum excesiv, erau atunci vânate, tocmai pentru a nu distruge culturile oamenilor.

    ”Noi suntem în zonă de deal și de munte. Am avut terenuri intabulate de pe vremea austro-ungarilor. Nu am fost niciodată colectiv, nici pe vremea comuniștilor. După ce a venit comunismul, prin anii 1965, au început să se înmulțească porcii mistreți, să distrugă tot. Populația n-a mai făcut față. Au făcut garduri, erau puse cutii de conservă pe sârmă, pe pănuși, să sperie porcii…de unde? S-au învățat cu ele. Porcii rup tot! În fața sălbăticiunii nu stă nimic. Oamenii au făcut să facă garduri peste tot cu eforturi, oamenii au păzit, dacă aveam 6 terenuri cu cultură, eu am 13 hectare lăsate moștenire de la părinți, dar acum nu cultiv nimic. Am pus doar fân, că iau subvenții de la Uniunea Europeană, 8 hectare, dar răspândite, nu toate într-un loc. Fiecare familie mergea în câte un loc, se făcea o colibă din nuiele de alun îndoite, o acoperea ca noaptea să nu ne plouă, că ziua mergeam la muncă în câmp, mergeam acolo și cu câinii. Uite așa, lumea n-a mai făcut față. Păi să stai în câmp până în octombrie când culegi porumbul…să faci foc, să te plouă. Asta s-a întâmplat până prin anii 1970 – 1975. Apoi oamenii nu au mai făcut față. Gospodăria mea avea 60 de oi, 14 capete de vite, acum nu mai am nimic. Erau 750 de vite în ciurdă, acum nici nu mai e ciurdă. Din producători, oamenii au devenit consumatori. Porcii au stricat tot, până în grădina de lângă casă”, a povestit fermierul despre situația localnicilor din vremurile comuniste.

    În prezent, oamenii nu știu ce să mai facă pentru a scăpa de animalele sălbatice, în special porcii mistreți. Cu toate acestea, de când s-au dat subvenții pentru fânețe, oamenii au început să cosească terenurile pe care inițial le părăsiseră.

    Fermierul Ioan Flucuș, spune că singura soluție în prezent pentru a rări efectivele de mistreți din zonă este vânătoarea.

    ”Oamenii au venit să cosească numai pentru subvenție, atât. Nu mai rezistă nicio cultură, totul e râmat. Dacă mai ține omul cultură pentru o vacă, pentru lapte. Era bogăție, acum nu mai e nimic! Pe timpul monarhiei, știu de la mama, când apărea câte un porc din acesta umblau cu caii prin pădure după el câte 2 săptămâni ca să îl prindă, să nu distrugă la nimeni nimic. Acum e bătaie de joc, eu am 4 dosare de despăgubire, că am încercat să rezolv, am dosare din 2010, tot timpul am avut, am chemat comisie, am fost mai curajos. Am fost, s-a notat, cei din sat nici nu s-au deranjat. Autoritățile sunt niște dușmani ai țării, sunt rupți de asociație. Și în fruntea asociațiilor de vânătoare sunt dușmani, își iau banii pe munca oamenilor!” , a punctat fermierul brașovean

    Fermierul cosește fânețele pentru a obține subvenția, însă fânul este amestecat cu pământ și nu poate fi consumat de animale

    Ioan Flucuș spune că nu cunoaște câte exemplare de porci mistreți există în zonă, dar știe că sunt foarte multe. Asta a constatat după ce și-a găsit de nenumărate ori fânețele distruse, iar din cauză că au râmat, inclusiv utilajele i-au fost stricate.

    ”Mi-au distrus cositoarele. Eu merg acolo și cosesc, cei de la APIA se uită din satelit și văd că e cosit, dar cosesc pentru bani ca să iau subvenție. Pe cele 8 hectare iau peste 10.000 de lei. Cu aceștia acopăr o parte din cheltuieli, însă vaca nu mănâncă fânul cosit amestecat cug pământ din cauza râmăturilor. În Germania am fost și nu există așa ceva. Ar trebui împușcați, să nu existe un exemplar. Am făcut garduri plase, le-au rupt și pe acelea, au făcut găuri și au intrat cu turma pe fânețe”, spune fermierul Ioan Flucuș.

    Fermierul Ioan Flucuș: ”Porcii mistreți trebuie împușcați, gardurile nu rezistă în fața unui mistreț!”

    De la autoritățile locale nu mai are nicio speranță. Fermierul a specificat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că, de-a lungul timpului, indiferent cine a fost primar, nu a rezolvat și nu a fost interesat de problema porcilor mistreți.

    ”Autoritățile sunt lașe, de pe vremea comunismului sunt așa, nu de acum neapărat. Acestea sunt autoritățile, primarul care a fost, Dumitru Flucuș, fără a fi rude, acum e în Parlament, dar acel primar nu a făcut nimic. Acum este unul mai tânăr, Adrian Ciocan, dar fără experiență, ei se mulțumesc să își ia salariile, dar fără să aibă o misiune clară. Am o vacă și găini, dar acum 5 ani aveam 5 vaci. În ceea ce privește rezolvarea problemei porcilor, nimic nu îi sperie, ei trebuie împușcați. Am investit în garduri de plasă, dar și pe acela l-a desfăcut, am rămas șocat. În fața porcului mistreț nu rezistă nimic!”, spune săteanul Ioan Flucuș din Șinca Nouă, județul Brașov.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”