Reţete de marketing

Cum a ajuns telemeaua de Ibănești prima brânză românească recunoscută în UE: ”Folosim saramură naturală și lapte de la crescători locali cu cel mult trei vaci”

Începând cu finele anului trecut, telemeaua de Ibănești este al doilea produs românesc ce a obținut certificare în Uniunea Europeană, după magiunul de Topoloveni. Producătorul care a reușit să pună brânza autohtonă pe masa europenilor spune că elaborarea documentației a durat un an și jumătate și că singurul lucru care l-a costat au fost analizele de laborator ale produsului, obligatorii a fi atașate dosarului pentru Bruxelles.

Situată pe valea Gurghiului din județul Mureș, comuna Ibănești, alături de alte localități, a fost atestată documentar din secolul XV, iar ocupațiile locuitorilor din zonă au fost mereu cele legate de lemn și de creșterea animalelor. Era firesc, astfel, ca produsul care să ducă numele Ibăneștiului mai departe să fie o brânză locală.

”Telemeaua de Ibănești, la fel ca și celelalte brânzeturi pe care le producem, conține doar lapte provenind de la fermele din zonă. 70% din acest lapte este cumpărat de la crescători mici de lapte, fermieri care au cel mult trei vaci. Saramura este și ea specială: este o saramură naturală, din fântâna cu apă sărată de la Orșova, județul Mureș”, a declarat pentru Agrointeligența Nicu Bumb, inginer șef la Mirdatod, firma care produce faimoasa brânză.

DSC_0175Saramura extrasă din fântâna de la Orşovaa fost mereu folosită de localnici pentru conservarea tradițională a brânzei sau a cărnii și se caracterizează printr-o cantitate mai mare de calciu şi magneziu faţă de saramura obţinută din dizolvarea sării în apă, explică reprezentantul Mirdatod.

Utilaje cumpărate prin fonduri SAPARD

Înfiinţată în anul 1994, fabrica de procesare lapte îşi colectează laptele, materie primă, de la crescătorii de vaci de lapte din zona de deal şi munte a Văii Gurghiului, zonă nepoluată, lucru care contribuie la gustul şi calitatea laptelui. Pentru buna desfăşurare a procesului tehnologic fabrica dispune de un personal calificat, are în dotare instalaţii şi utilaje care corespund cerinţelor de procesare şi de siguranţa alimentului, achiziţionate prin proiecte SAPARD.

Fabrica de procesare este dotată cu un laborator, în care se efectuează determinarea parametrilor fizico-chimici şi bacteriologici pentru fiecare lot de produs finit pentru a confirma calitatea produselor şi salubritatea acestora.

Producătorii de materie primă pentru obţinerea produsului alimentar telemea de Ibăneşti sunt grupaţi în asociaţii ale crescătorilor de taurine. Fiecare asociaţie este constituită în jurul punctelor de colectare autorizate a laptelui în cele trei comune ale judeţului Mureş: Ibăneşti, Hodac şi Gurghiu. Aceste comune aparţin Văii Gurghiului şi fac parte din arealul geografic delimitat pentru obţinerea produsului alimentar. Un anumit număr de producători sunt în curs de atestare ecologică a exploataţiilor pe care le deţin.

DSC_017940.000 de litri de lapte prelucrați pe zi

Eticheta de produs tradițional atestat în UE a adus avantaje producătorului care este invitat și participă la toate târgurile importante de produse naționale și produse ecologice. Timid la început, în forță în ultima perioadă, notorietatea brânzei telemea de la Ibănești a început să se simtă și în vânzări, românii fiind curioși să descopere ce are special brânza care i-a dat pe spate pe europeni. Astfel, fabrica de procesare a laptelui a ajuns să angajeze 97 de localnici și să prelucreze 40.000 de litri de lapte pe zi.

”Pentru zona noastră, certificarea a fost o investiție în viitorul comunității și ne mândrim cu un produs al nostru ce primește recunoaștere în afară. Noi știam că avem o brânză specială, bună, iar demersul făcut la Bruxelles a fost să le arătăm și altora că avem produse tradiționale mai bune decât ale lor”, a mai spus Bumb. Chiar dacă pe piață există foarte mulți producători de telemea, inginerul șef de la Mirdatod spune că este important să ieși în față. ”Degeaba știi să parchezi mașina la milimetru în parcarea din fața blocului dacă nu ai carnet de șofer. Certificarea la Bruxelles este acel carnet de conducere pentru producția de brânză de la Ibănești”, explică Nicu Bumb. DSC_0170Ovidiu Todoran (stânga), administrator Mirdatod și Nicu Bumb, inginerul șef al fabricii din Mureș


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

 1. Va rog din suflet luati urgent masuri asupra angajatei d-voastre de la punctul de lucru din Piata Dambu. Are un comportament urat cu clientii si emana o duhoare de alcool.Mentionez ca ne-am lovit de acest comportament ciudat in repetate randuri.Multumim de intelegere.

 2. Este bucuria tuturor romanilor ca produsele noastre traditionale patrund pe piata europeana, fiind apreciate la modul superlativ. Implicit este meritul incontestabil al acestor oameni (adevarati si patrioti romani), care fac astfel incat despre ROMANIA, sa se vorbeasca ca despre un partener adevarat, credibil si care ofera pietei U.E. produse de o calitate exceptionala, unice in Europa.
  Felicitari domnului inginer NICU PLUMB si domnului administrator al societatii muresene domnul OVIDIU TODORAN.
  Cu aleasa consideratie,
  prof. Mircea PELEA
  JURNALIST
  JURIST
  [email protected]

  1. Suntem specialisti la ametit opinia publica, si coafam realitatea precum politicienii. Noi am pledat pentru informare corecta, ceea pentru Agrointel nu este atita de important. Telemeaua de Ibanesti nu a fost recunoscuta de UE, este o licenta jurnalistica din categoria Click. Doar a mers dosarul in etapa urmatoare de evaluare pentru obtinerea marcii de calitate IGP. Iar Telemeaua nu poate fi comparata cu gemul de Topoloveni, sunt in alte categorii.

 3. Felicitari pentru efort si pentru viziune din partea miscarii Slow Food in Romania si a Grupului de Initiativa Radu Anton Roman. Insa atentie la documentare, echipa Agrointel. Inexactitatile fac rau si superficialitatea dauneaza. Verificati si pe surse documentare conceptele, ca altfel distrugem fenomenul. Telemeaua de Ibanesti nu are “certificat de produs traditional recunoscut in UE” pentru simplul motiv ca o astfel de certificare nu exista. Cel mult s-ar putea vorbi despre STG, dar nu s-a depus dosar la Bruxelles pentru asa ceva. S-a depus dosar pentru pentru certificare PDO. Pentru autorul articolului si compania care se ocupa de certificarea produsului: magiunul de Topoloveni este certificat PGI, nu PDO si nici STG. De aceea titlul articolului este inexact, deocamdata a fost depus dosarul la Bruxelles. Deci inca NU s-a obtinut certificarea. Mai dureaza. Cand o sa fie obtinuta, ce veti mai scrie? Sursa DG Agri pentru cei interesati si ptr. autor: http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html?&recordStart=0&filter.dossierNumber=&filter.comboName=&filterMin.milestone__mask=&filterMin.milestone=&filterMax.milestone__mask=&filterMax.milestone=&filter.country=RO&filter.category=&filter.type=&filter.status=

Scrie un comentariu