• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăierile de rodire pentru fiecare specie de pomi fructiferi. Tehnică de realizare

    agrointeligenta.ro -

    Principiile ale tăierilor de rodire la pomi în funcţie de specie şi de tipul ramurilor. Recomandări pentru începători pentru tăierile anuale de rodire a pomilor fructiferi.

    Direcţia Agricolă Judeţeană Teleorman a publicat o serie de sfaturi pentru tăierile pomilor fructiferi. Mai exact, este vorba despre tăierile de rodire, despre importanţa lor şi tehnicile ce se aplică în funcţie de fiecare specie pomicolă.

    Tipuri de ramuri

    Înainte de a începe tăierile, este important să analizați pomii pentru a identifica diferitele tipuri de ramuri. În funcție de acestea vor fi executate și tăierile de rodire.

    Ramurile de rod specifice pomilor fructiferi sunt:

    Tăieri la măr şi la păr

    Ramurile de un an care au crescut după tăierea de regenerare a semischeletului nu se scurtează. Formaţiunile de rod tinere, pintenii, ţepusele, bursele, nuieluşele nu se taie.

    Mlăditele se scurtează uneori la 1-2 muguri de rod, atunci când se impune o normare a rodului, vetrele de rod tinere nu se taie, ramificațiile de rod care au fructificat de mai multe ori se scurtează prin tăieri, p unei formațiuni apropiată de bază.

    Tăieri la gutui

    Ramurile anuale lungi care poartă muguri micști se scurtează cu 1/3 din lungime pentru a stimula formarea unor măciulii, viguroase, măciuliile slabe se elimină, iar cele viguroase rămân intacte pentru a rodi. Formațiunile “coarne de melc” se lasă întregi dacă sunt rare și viguroase.

    Tăieri la prun

    Ramurile de rod scurte, buchet și buchet ramificat nu se taie. Ramurile mijlocii de un an nu se scurtează prin tăieri, dar pot fi eliminate dacă sunt prea dese. Ramurile mijlocii și lungi în vârstă de peste doi ani pot fi scurtate prin tăieri cu scopul de a norma rodul și a stimula creșterea altor ramificații tinere.

    Tăieri la cais

    Ramurile buchet la cais nu se taie, pentru ramurile mijlocii, ramurile lungi și cele anticipate se impune reînnoirea lor permanentă prin tăieri aplicate semischeletului.

    Vara în cursul lunii iulie se face o rărire a lăstarilor, la 15-20 cm unul de altul cu eliminarea celor slabi și scurtarea lăstarilor viguroși, purtători de lăstari anticipați deasurpa a 3-4 lăstari anticipați, mai dezoltaţi.

    În anii fără rod se fac tăieri de reducere a scheletului cu 1 /4 din lungime și a semischeletului cu 1/ 3 – 1/ 2 pentru revigorarea vegetației și formarea de noi ramuri mijlocii, lungi și anticipate.

    Tăieri la piersic

    Ramurile mixte sunt cele mai valoroase. Acestea se răresc la 20-30 cm una de alta. Se scurtează dacă sunt mai lungi de 60 cm la pomii tineri și 30-40 cm la pomii în plină rodire, iar cele care trebuiesc eliminate pot fi tăiate în cepi că ramuri tinere de înlocuire.

    În general ramurile care au rodit trebuie înlocuite cu altele tinere de un an crescute din muguri vegetativi de la baza ramurilor mixte sau lungi, o ramură mixtă poate da 0,4-0,5 kg de fructe.

    Tăieri la cireş şi vişin

    Ramurile buchet au o pondere mare la cireș și vișin. Ele pot evolua prin mugurii vegetativi, din vârf în alte ramuri buchet iar uneori in ramuri mijlocii sau plete. Asupra ramurilor buchet nu se intervine cu tăieri.

    La unele soiuri ramurile lungi trebuie scurtate la 70—cm pentru a obține ramificarea la distanțe mai mici.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Ferma de sparanghel – afacerea cu care frații Toma au dat lovitura Preț miei de Paște vs. preț miei la export. Alegerea oierilor – dificilă! Fungicidul CUSTODIA a apărat de boli lanurile de grâu înființate de Mambet Nadir