• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OLAF: Falșii fermieri care au încasat ilegal subvenția de 850.000 de euro – acuzați oficial!

    Roxana Dobre -

    Fermierii ”falși” care au fraudat subvențiile pentru tomate, obținând ilegal 850.000 de euro vor fi judecați în România. Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a anunțat că în urma unei anchete comune pe care a condus-o, grupul de nouă persoane și companii din Italia și România urmează să fie judecat în România pentru acuzații de fraudare a fondurilor agricole UE.

    OLAF precizează într-un comunicat emis miercuri, 19 ianuarie, că ancheta s-a desfășurat în colaborarea cu Direcția Națională Anticorupție (DNA) și Parchetul din provincia italiană Enna.

    ”Nouă inculpați sunt acum acuzați oficial de schema de fraudă în România – cinci cetățeni italieni și patru entități române. Aceștia vor fi judecați sub acuzația de constituire a unui grup infracțional cu intenția de a obține ilegal fonduri agricole UE în România”, se arată în comunicatul OLAF.

    Directorul general OLAF, Ville Itälä, a apreciat modul în care au colaborat autoritățile române cu cele italieni pentru aducerea acuzaților în fața instanței.  „Salut cu căldură această evoluție, care este o continuare directă a muncii excelente desfășurate de anchetatorii OLAF în parteneriat cu autoritățile române și italiene. Misiunea OLAF este de a se asigura că finanțarea UE ajunge la destinatarii săi”.

    Schema prin care italienii au încasat ilegal un sfert din subvențiile care se cuveneau fermierilor români 

    Scandalul uriaș cu subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început în 2018 când o investigație jurnalistică realizată de reporterii VICE, preluată și de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, a dezvăluit cum mai mulți cetățeni italieni din Sicilia au arendat terenuri în Oltenia, declarând apoi la APIA că le cultivă cu tomate. Jurnaliștii au găsit însă pe acele terenuri numai buruieni. S-au plătit, în total, 850.000 de euro (3,9 milioane de lei) subvenții pentru culturi de roșii care, în realitate, nu au existat niciodată.

    Italienii au încasat banii pentru schemele pe suprafață dar și pentru subvenția cuplată de producție, Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) care necesită obligatoriu livrarea producției la o fabrică de procesare. Pe larg despre acest subiect aici: FRAUDĂ URIAȘĂ! FALSE CULTURI DE ROȘII, SUBVENȚIONATE DE APIA CU APROAPE UN MILION DE EURO!

    Investigația OLAF a început imediat după mediatizarea cazului și a fost înființată o Echipă Comună de Investigație (JIT) formată din OLAF, DNA și Parchetul Enna. Conform OLAF, echipa JIT a descoperit o serie de nereguli complexe și sofisticate legate de fraudă. Presupusul grup infracțional a înființat firme-fantomă cu sediul în România cu unicul scop de a primi subvenții UE și fără nicio intenție de a cultiva tomate.

    Falșii cultivatori au folosit documente falsificate, cum ar fi contracte de închiriere și facturi false, cu ajutorul cărora au reușit să obțină 850.000 de euro, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din totalul subvențiilor agricole din UE alocate României pentru producția de tomate în 2017. ”Totuși, nici măcar un cent din acești banii nu au fost cheltuiți în agricultură sau în România. De îndată ce a fost plătită subvenția, banii par să fi fost transferați în conturi bancare din Italia, de unde au fost retrași rapid și folosiți pentru finanțarea altor activități infracționale. De asemenea, a mai reieșit că același grup ar fi putut folosi tactici similare înainte în România”, mai precizează OLAF.

    OLAF a cerut ca banii să fie recuperați

    Conform sursei citate, OLAF și-a încheiat ancheta în octombrie 2020 cu recomandări judiciare pentru autoritățile judiciare române și italiene și o recomandare financiară către Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene de a recupera suma totală de 850.000 euro. Până în prezent autoritățile implicate au reușit să pună sub sechestru conturi bancare de 215.000 de euro, restul sumei rămânând nerecuperată.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!