• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum a reușit Călin Muscă să evite la mustață impactul dur al scumpirii gazului și electricității

    Daniel Befu -

    Călin Muscă, tânărul administrator al grupului Porkprod din județul Arad, a încheiat contractul de furnizare pentru electricitate înainte de marea scumpire, ceea ce îl protejează pe moment de presiunea uriașă pe care o resimt alți producători.

    Grupul de firme Porkprod și Excelent Feed, controlate de investitorul arădean Călin Muscă, are 270 de angajați și deține mai multe ferme de vaci și suine, un abator ultramodern și o unitate de procesare hi-tech. Muscă livrează către abatorizare 50.000 de porci anual, a ajuns la un efectiv de 1.400 de capete de vaci din rasa Charolaise și operează un abator cu o capacitate de sacrificare și tranșare de 750 capete de porci pe zi, ceea ce înseamnă 187.000 de porci anual. Totodată, pe partea de procesare a cărnii, outputul fabricii este de 15 t/zi. În total, în cei 15 ani de când activează în domeniu, investițiile lui Călin Muscă se cifrează la 25 milioane euro.

    Printr-un concurs favorabil de împrejurări, dinamicul antreprenor este ferit de impactul major pe care creșterea explozivă a cotațiilor gazului și electricității le are asupra afacerilor din agricultură.

    ”La mine creșterea costurilor cu energia e mai temperată, fiindcă chiar înainte de valul ăsta de nebunie, prin iunie-iulie, nu mai știu exact când, am schimbat furnizorul. Am trecut pe Enel și am bătut în cuie un preț fix pe un an de zile. La acel moment îmi amintesc că deja era ceva ciudat în evoluția pieței, pentru că cei de la Getica 95 COM, furnizorul vechi cu care aveam contract, tot așa, cu preț fix pe un an de zile, m-au notificat că ei nu mai pot să-mi mai țină prețul și că la următorul contract vor trebui să-mi mărească tariful de la 240 lei/MW, la 345 lei/MW. Această creștere cu 50% a prețului m-a făcut să am cumva rezerve față de Getica, deși ulterior aveam să constatăm cu toții că acesta era trendul pieței. Așa că am decis să migrez la alt furnizor. Enel mi-a oferit direct 360 lei/MW energie activă. Eu nu vorbesc aici de taxe, TVA, accize și celelalte, ci prețul curat al energiei. Am acceptat să plătesc cu 15 lei în plus pe MW față de Getica, fiindcă cei de la Enel fiind un nume mai cunoscut, mi s-au părut mai stabili în momentul acela. Alegerea s-a dovedit o chestie câștigătoare cumva”, explică Călin Muscă.

    Pariul său pe Enel, parte a unui grup consacrat în piața energiei, cu o anduranță mai bună la astfel de șocuri, s-a dovedit a fi o alegere mai bună decât Getica 95 COM, care în ciuda staturii de lider de piață între furnizorii de pe piața energiei concurențiale, a făcut cerere de intrare în insolvență la jumătatea lui 2021. Însă Călin Muscă admite că evitarea la mustață a marii explozii de preț a electricității, care a survenit în a doua jumătate a anului, a fost ajutată enorm de timingul natural al reînnoirii contractului de furnizare a energiei.

    Pe partea de gaze, deși a avut, de asemenea, parte de o creștere de preț, aceasta nu e nicidecum comparabilă cu majorările de care au parte alți actori din agribusiness. ”La gaz am o creștere mult mai mică. Deși în contractul de furnizare a gazului sunt legat oarecum de bursă, prin faptul că eu nu utilizez gaz normal, ci am GPL, am fost menajat. La GPL, față de primele livrări din noiembrie-decembrie 2020, în momentul de față am o creștere de 62%”, declară antreprenorul.

    Din aceste motive, presiunea pe costurile de producție în cadrul grupului PorkProd este una temperată până la acest moment. ”La mine ponderea energiei în costurile de producție este infimă. Aș spune că e de 10% pe abator. Aici contează și modul în care am ales tehnologiile, partea de echipamente și optimizarea pe care am făcut-o din punct de vedere energetic, care face ca partea de abator și procesare să fie foarte economică. Pe fermă însă, consumul de energie mă lovește mai mult. Însă acest impact nu e doar cu consumul direct de energie, ci și indirect. Problema este pe tot lanțul. Noi de ce suntem loviți este prețul de vânzare a cărnii, comparativ cu prețul de producție a porcului. Costul de producție ne este afectat de scumpirea cerealelor. De aceea durerea mea nu este din energie, ci este din cereale. Dar nu e vorba doar de cereale. Impactul e foarte ciudat. A crescut prețul la tot ce înseamnă ingrediente și aditivi alimentari. Soia s-a dus în sus, la fel lizina, metionina și toți aminoacizii. Absolut tot ce băgăm în furaj a crescut foarte mult și cumva în partea asta de producție de aminoacizi și toți aditivii pe care-i folosim s-au scumpit deoarece ei sunt foarte loviți în costurile lor de producție de scumpirile de energie. De aceea spun că deși scumpirea energiei nu mă impactează foarte tare în mod direct, o resimt indirect. Per total am o creștere de 31-32% a costului de producție a cărnii de porc din cauza cotației cerealelor, a aditivilor și a scumpirii energiei, însă dacă mă refer doar la impactul direct al scumpirii energiei consumată efectiv în ferme, ea îmi crește costul de producție față de nivelul anterior, cu doar 2%”, detaliază antreprenorul.

    Deși e mai protejat decât alți operatori din branșă, de noile cotații ale energiei, Călin Muscă merge în pierdere cu fermele de suine ”În momentul de față prețul de tranzacționare la carcasă, pe partea de industrial vorbind, este de 8,5-8,7 lei/kg. În contextul prețurilor la cereale și energie, un preț real față de costul de producție, în care am rămâne cu zero profit, ar fi de aproape 10 lei/kg. A mai crescut un pic prețul la carne, dar nu cât să acopere creșterea asta. În continuare fermele de porci pierd bani. În decembrie 2020, știu că am dat porcul cu 7,6 lei/kg și eram pe pierdere. Iar de atunci prețul de vânzare a crescut cu un 15%, în contextul în care costurile ne-au crescut cu 30%”, trage un semnal de alarmă privind reziliența la pierderi cronice a nișei de producție în care activează.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români