• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANSVSA: Document obligatoriu în fermele de animale care încasează subvenții de la APIA

    Roxana Dobre -

    Obligații pentru fermierii care dețin animale în ferme și primesc subvenții zootehnice pentru acestea. Medicii veterinari pot verifica exploatațiile de animale iar fermierii sunt obligați să dețină un document obligatoriu în care se înscriu date despre fermă și animalele care se află în ea. Mai mult, acest document este obligatoriu și pentru subvențiile APIA și este solicitat în cadrul controalelor tematice pentru subvenții efectuate pe funcționari.

    Registrul exploataţiei – actualizat în 2022, potrivit unui ordin emis de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Acesta conține datele în format de hârtie şi/sau electronic extras din Baza de Date Electronică – BDE care cuprinde informaţii despre animalele identificate din exploataţia respectivă şi despre evenimentele și mişcarea acestora, păstrată prin grija proprietarului/deţinătorului/utilizatorului/administratorului SNIIA – Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor, după caz, pentru o perioadă de minimum 3 ani de la data închiderii exploataţiei.

    Pentru a intra în vigoare Ordinul privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a porcinelor, ovinelor, caprinelor, bovinelor, camelidelor, cervideelor şi renilor publicat pe site-ul propriu marți – 25 ianuarie în dezbatere publică de ANSVSA trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial. ”La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 40/2010 privind aprobarea Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare si înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor și bovinelor, se abrogă”, notează Autoritatea.

    Registrul exploatației, obligatoriu dacă se preiau animale de la altă fermă sau vânzători 

    Conform ANSVSA, în cazul preluării animalelor de la o exploataţie comercială sau de la un mijlocitor de afaceri cu animale vii, noul deţinător actualizează registrul exploatației şi prezintă medicului veterinar de liberă practică împuternicit documentul de circulație în cel mult 7 zile de la intrarea animalelor în exploataţie. În plus, proprietarul exploataţiei are obligaţia de a actualiza în registrul exploataţiei datele pentru animalele care au fost şi/sau sunt în exploataţie.

    ”În cazul evenimentelor de tip sacrificare a animalelor pentru consum familial, tăiere de urgență, ucidere în focar, ucidere preventivă, moarte sau dispariţie a animalelor, pierdere a mijloacelor oficiale de identificare aplicate animalelor, precum şi regăsire a animalului, deţinătorul animalelor înregistrează în aceeaşi zi evenimentul în registrul exploataţiei şi are responsabilitatea pentru înregistrarea evenimentului în BDE pentru speciile bovine, ovine, caprine și porcine, în termen de cel mult 3 zile de la producerea lui”, atragea atenția ANSVSA.

    Informații minime conţinute de registrul exploataţiei

    Registrul exploataţiei trebuie să cuprindă următoarele informaţii, actualizate la zi:
    a) date referitoare la exploataţie:
    1. codul exploataţiei;
    2. adresa exploataţiei;
    3. numele şi adresa deţinătorului;
    4. tipul de producţie;

    b) date referitoare la animalele din exploataţie:
    1. codul unic de identificare al animalului;
    2. data naşterii;
    3. data identificării;
    4. sexul;
    5. rasa şi genotipul, dacă se cunosc sau culoarea și eventualele însemne particulare;
    6. ziua, luna şi anul în care animalul a decedat în exploataţie;
    7. informaţii despre orice înlocuire a crotaliilor auriculare;

    c) date referitoare la animalele nou-intrate în exploataţie:
    1. codul unic de identificare al animalului;
    2. codul exploataţiei de la care animalele au fost transferate;
    3. data intrării;
    4. seria şi numărul documentului de circulatie;
    5. cod de înregistrare al mijlocitorului de afaceri cu animale vii;

    d) date referitoare la animalele care părăsesc exploataţia:
    1. codul exploataţiei sau al abatorului de destinaţie;
    2. data plecării;
    3. seria şi numărul documentului de circulatie;
    4. numărul de înmatriculare al mijlocului de transport, inclusiv remorca;
    5. cod de înregistrare al mijlocitorului de afaceri cu animale vii;

    e) date referitoare la controlul autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente:
    1. registrul exploataţiei trebuie să prevadă şi o rubrica unde reprezentantul DSVSA consemnează data efectuării controlului, unde semnează şi aplică parafa/ştampila.

    Registrul exploataţiei – model 2022 

    În 2022 modelul pentru Registrul Exploatațiile va fi următorul:


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius