• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • A început împușcarea mistreților! Metoda este eficientă în stoparea pestei porcine africane!

    Angelica Lefter -

    Vânătorii au început eliminarea prin împușcare a porcilor mistreți depistați cu pestă porcină africană (PPA) și depistarea cadavrelor de suine sălbatice decedate pe fondurile cinegetice de pe rada județului Caraș-Severin. Vânătoarea la porcii mistreți s-a dovedit o metodă eficientă pentru a ține pesta porcină africană (PPA) departe de exploatațiile de suine și de gospodării.

    Este metoda care a dat roade în județul Caraș-Severin, după cum au apreciat deopotrivă vânătorii și specialiștii din zonă.

    Din cele 150 de cazuri de porci mistreți cu PPA depistate, 126 au fost exemplare vânate și doar restul de 24 fiind găsite decedate. În prezent, la nivelul județului evoluează 40 de focare de pestă porcină africană la mistreț, fiind diagnosticați pozitiv 163 de mistreți, potrivit resita.ro.

    Vânătoarea mistreților bolnavi – metoda folosită de autorități în județul Caraș-Severin pentru a ține PPA departe de gospodării

    Asociația Județeană Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) a comunicat că rolul jucat de vânători în limitarea răspândirii acestui virus este esențial, în condițiile în care au fost semnalate focare de pestă porcină africană în mai bine de jumătate dintre cele 76 de fonduri cinegetice din Caraș-Severin.

    Totodată, ca urmare a depistării unui focar de pestă porcină africană și în arealul Fondului cinegetic nr. 08 Delinești, a avut loc, marți – 25 ianuarie, o nouă ședinţă a Centrului Local de Combatere a Bolilor Caraș-Severin.

    Din iulie 2017, și până în prezent, au fost diagnosticate peste 6.000 de cazuri în 41 de județe din România, însă în județul Caraș-Severin nu a fost înregistrat niciun caz de PPA la suinele domestice, motiv pentru care Dumitru Dragomir, directorul AJVPS Caraș-Severin consideră că eforturile depuse de gestionarii fondurilor cinegetice din județ au dat roade.

    ”Datorită măsurilor de biosecuritate și eforturilor depuse de gestionarii fondurilor cinegetice pentru prevenirea pătrunderii pestei porcine africane pe teritoriul județului Caraș-Severin, exclusiv prin însemnate fonduri financiare proprii, acest virus nu a fost semnalat până în anul 2020, Caraș-Severin fiind ultimul județ din România în care a pătruns virusul PPA”, a menționat Dumitru Dragomir, directorul AJVPS Caraș-Severin.

    Asociația gestionează 40 de fonduri cinegetice pe teritoriul judelului și desfășoară acțiuni de combatere a virusului PPA ”prin metode legale cu respectarea tuturor măsurilor de biosecuriate aplicabile în timput partidelor de vânătoare în zona afectată”, precum și prin recoltări de probe și predarea acestora la Direcția Sanitară Veterinară în vederea efectuării examenului serologic și virusologic.

    Foto: realitateadedambovita.net

    Vânătorii efectuează acțiuni zilnice de patrulare pentru depistarea porcilor mistreți bolnavi și eliminarea lor prin împușcare

    Dumitru Dragomir a precizat că personalul angajat al asociației împreună cu membrii vânători, dotați cu echipament de protecție și dezinfectant, desfășoară acțiuni zilnice de patrulare în teren în vederea depistării porcilor mistreți găsiți morți sau bolnavi, exemplarele depistate pozitiv fiind neutralizate local conform dispozițiilor cuprinse în Planul de măsuri elaborat de Comitetul Local de Combatere a Bolilor Caraș-Severin.

    ”Faptul că pe raza județului nostru nu se înregistrează niciun focar activ de pestă porcină africană la porcii domestici dovedește eficiența măsurilor luate în împiedicarea răspândirii acestui virus”, a mai adăugat Dumitru Dragomir, directorul AJVPS Caraș-Severin.

    Din 150 de mistreți depistați cu PPA, 126 au fost împușcați, restul fiind găsiți morți pe fondurile cinegetice

    Directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin, Pavel Borchescu, a informat Prefectura că din cei aproximativ 150 de mistreți depistați cu pestă porcină, 126 au fost împușcați, restul fiind găsiți morți.

    Directorul AJVPS Caraș-Severin a mai precizat că în zonele afectate de PPA, vânarea mistreților se face prin metodele legale admise la vânătoare, stipulate în Legea vânătorii.

    ”În zonele afectate de PPA, vânarea integrală a mistreților se face prin metodele legale admise la vânătoare, stipulate în Legea vânătorii și în Planul de măsuri al Comitetului Local de Combatere a Bolilor Caraș-Severin, în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 987/2021 care stabilește cotele de recoltă aprobate pe fiecare fond cinegetic la specia mistreț, iar în zonele neafectate avem obligația de a reduce efectivele de mistreț până la 0,5 exemplare pe kilopetru pătrat. Acțiunile de combatere a răspândirii virusului PPA se desfășoară exclusiv în suprafețele productiv cinegetice din fondurile cinegetice, în extravilanul localităților și doar în afara zonelor din fondurile cinegetice cuprinse în parcurile naționale existente pe teritoriul județului”, spus șeful AJVPS, Dumitru Dragomir.

    Potrivit legii, vânătorii pot încasa prime dacă recoltează exemplare de porci mistreți bolnavi sau elimină cazurile deja decedate de porci mistreți, din cauza bolii. Bonusurile pleacă de la 450 de lei, dar pot atinge și 900 de lei.

    Neglijența umană, factorul care a dus la răspândirea PPA

    Conform celor menționate de doctorul Pavel Borchescu, răspândirea PPA are loc din cauza neglijenței umane.

    ”Se pare că răspândirea rapidă a bolii are loc, excluzând căile clasice de infecţie, mai ales prin neglijenţa umană, în ceea ce priveşte proasta manipulare a carcaselor şi produselor provenite de la porcii infectaţi şi manopera veterinară. Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul. Produce însă un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate, atât prin costurile cu eradicarea, cât şi prin restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci”, a specificat dr. Pavel Borchescu.

    Specialiștii cer ca verificările pentru depistarea mistreților bolnavi să fie intensificate

    Totodată, în cadrul ședinței din data de 25 ianuarie, dr. Pavel Borchescu a precizat că va solicita intensificarea patrulelor în fondurile de vânătoare în vederea depistării potențialilor mistreți morți și întreprinderii măsurilor imediate de intervenție.

    Crescătorii de porcine trebuie să știe că PPA este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând porcii domestici şi sălbatici. Această rezistenţă precum şi particularităţile biologice ale virusului au făcut imposibilă producerea unui vaccin eficient, până în prezent. Mecanismele modului de răspândire a acestui virus sunt încă neclare, spun specialiștii.

    Foto: depositphotos.com


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an