• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Florin Platon renunță la cultura de ceapă: ”N-am putut vinde din cauza concurenței neloiale, am rămas cu 35 de tone în depozit!”

    Angelica Lefter -

    Pierdere imensă pentru fermierul Florin Platon care va renunța anul acesta la cultura de ceapă pe care a introdus-o în fermă pentru prima dată anul trecut.

    Agricultorul din județul Vaslui, care este și Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor și Coordonator al Departamentului Ferma de familie, a rămas cu tone de ceapă pe stoc, în depozit, după ce a investit pentru această nouă cultură zeci de mii de euro, anul trecut.

    Florin Platon a cultivat 12 hectare cu ceapă pe raza localității Băcăuani, comuna Muntenii de Jos, din județul Vaslui, în speranța că va face astfel față noilor schimbări climatice, economice și sociale, iar investiția a depășit 35.000 de euro. Numai pentru sămânța achiziționată din Olanda, din soiul Stuttgart, a plătit 40.000 de lei.

    Fermierul acuză politicile comerciale neloiale pentru faptul că producătorii români nu au loc pe piață cu ceapa cultivată în țară

    După ce a recoltat ceapa, agricultorul, care se ocupă și cu cultura mare de cereale pe 180 de hectare, și-a dat seama că nu se vinde din cauza concurenței neloiale. În depozit are acum 35 de tone de ceapă, iar potrivit unui anunț făcut pe pagina sa de Facebook, vinde kilogramul cu 1,2 lei.

    ”Am făcut investiții enorme în depozitare ca să pot ține ceapa pe vremea aceasta, altfel nu ai cum să o ții. Acum am rămas cu o gaură de 35.000 de euro, pe lângă celelalte. După seceta din 2020, am zis să pun ceapă. Am zis că scoatem 20-30 de tone la hectar, am zis că o vindem și scoatem și noi ceva, cu 1,30 lei/kg, măcar, dar n-a fost așa din cauza politicilor agricole neloiale, de care domnul Oros (n.r. Adrian Oros, fostul ministru al Agriculturii). Cum să nu mă afecteze dacă tu aduci marfă în România din Ucraina și din Turcia cu preț la care noi nu putem produce, între 0,45 și 0,55 de lei pe kilogramul de ceapă?!”, a explicat agricultorul vasluian pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    În piețele de en-gros vin tiruri cu ceapă din străinătate care se vinde la prețuri mult mai mici decât ale producătorilor români

    Experiența lui Florin Platon întrece orice imaginație. Prezent într-o piață din România pentru a-și vinde ceapa, a constatat că veneau tiruri din străinătate cu tone de ceapă care se vindeau mult mai ieftin. Singura explicație a fermierului este că autoritățile nu iau măsuri, ba mai mult agricultorii străini sunt susținuți prin politici agricole care le sprijină activitatea, iar producătorii români nu le pot face față.

    ”Eu m-am dus la Iași, în piața de en-gros, să vând ceapă, cu o tonă. Am zis să o vând cu 0,80 de lei pe kilogram, maxim 1 leu. La ora 4 dimineața a venit un tir din Polonia. Bișnițarii din piață au descărcat un tir de marfă de ceapă. Eu dacă vindeam cu 1 leu, ei dădeau cu 0,80 de bani. Deci aveau mereu un preț mai scăzut. Am plecat acasă! Se pare că statul respectiv are grijă de fermierii lor. Turcia, Polonia, subvenționează legumicultura în câmp cu 100%, dacă exportă primesc și primă de transport.”, a spus dezamăgit producătorul, care a menționat că 8 hectare le-a arat deși a făcut un apel la donații, la centre de copii, bătrâni, penitenciare, care aveau nevoie, dar foarte puțin a reușit să și doneze.

    Reprezentant DGASPC Vaslui, care a venit să ridice ceapa donată de fermierul Florin Platon

    Fermierul a vrut să doneze ceapa, însă doritorii o voiau acasă, deja sortată și ambalată

    Florin Platon a menționat că pentru a scăpa de producție este dispus să doneze către cine dorește, deși a mai făcut acest lucru pentru câteva instituții, printre care și DGASPC Vaslui, dar culmea, mulți vor să le și aducă ceapa în poartă.

    ”Le-am spus celor de la penitenciare să vină să o ia pentru că era păcat să trec cu plugul peste ea, dar nu s-a concretizat. Am îngropat acum, în decembrie, 8 hectare de ceapă”, a spus agricultorul.

    Florin Platon: ”Nu mai pun ceapă, voi vinde și utilajele!”

    Mai mult, Florin Platon a menționat că nu va mai cultiva ceapă și are de gând să vândă și utilajele speciale pe care le achiziționase special pentru această cultură.

    ”A fost o tehnologie aplicată normal, să facem și noi bani, dar nu putem face bani din cauza politicilor comerciale neloiale. Se aduce marfă din extracomunitar și intracomunitar și noi nu putem vinde. Am vorbit și cu un market, mi-au spus că să pun 300 de tone, să am cantitate. Când să le-o dau, mi-au spus să o duc la Hunedoara că acolo au depozit central. Eu nu mai pun ceapă, voi vinde și utilajele. Nu mai vreau să aud, eu trebuia să o și sortez, să investesc în sortare, să mai pun bani la kilogram, ca să le-o dau lor degeaba!”, a conchis agricultorul vasluian Florin Platon pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Ceapă românească cultivată de fermierul Florin Platon


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fermierii olandezi își mută fermele în alte țări din cauza resctricțiilor de mediu din Olanda Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Carrefour a anunțat câștigătorii Premiilor Internaționale pentru Tranziție Alimentară