Dan Motreanu, eurodeputat: Președinția franceză a Consiliului UE pune importanță pe finalizarea Planurilor Strategice PAC
Angelica Lefter -Agricultura, una dintre principalele priorități ale președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene. Potrivit vicepreședintelui Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, eurodeputatul Dan Motreanu, care a participat în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a PE (AGRI), la schimbul de opinii cu ministrul agriculturii și alimentației din Franța, Julian Denormandie, președinția franceză a Consiliului UE și-a propus consolidarea durabilității și a suveranității europene, ca priorități pentru agricultura europeană.
Într-un mesaj transmis de oficialul român pe contul său de Facebook a explicat care sunt obiectivele și prioritățile pe termen lung.
”Președinția franceză a Consiliului UE vizează amprenta durabilității și suveranității europene în agricultură. Am participat săptămâna aceasta, în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a PE (AGRI), la schimbul de opinii cu ministrul agriculturii și alimentației din Franța, Julian Denormandie, privind prioritățile Președinției franceze a Consiliului UE în domeniul agriculturii. Președinția franceză și-a propus consolidarea suveranității și securității europene, un nou model de creștere și construirea sentimentului de apartenență la proiectul european. Aceste obiecte se reflectă și în prioritățile pentru agricultură:
- suveranitatea alimentară
- producția agroalimentară și sistemele durabile
- consolidarea identității europene prin produse agricole”, a arătat eurodeputatul român.
De asemenea, Dan Motreanu a menționat că a fost abordată și latura care ține de contribuția agriculturii la îndeplinirea obiectivelor Pactului Verde.
”În discuția cu ministrul francez, noi, eurodeputații, am ținut să abordăm contribuția agriculturii la îndeplinirea obiectivelor Pactului Verde, iar printre elemente importante punctate au fost:
- îmbinarea armonioasă a producției durabile cu siguranța alimentară
- menținerea standardelor la importuri
- realizarea tranziției la o agricultură nepoluantă
- efectuarea de evaluări de impact mai bune
- evitarea transferului de emisii în țări terțe
- Strategia de la fermă la consumator
În acest sens, președinția franceză pune importanță pe finalizarea Planurilor Strategice PAC, cu respectarea dimensiunilor sociale și de mediu, și pe susținerea punerii în aplicare a clauzelor în oglindă în relațiile comerciale în vederea protejării mediului și a climei”, a opinat oficialul.
Eurodeputatul Dan Motreanu a mai arătat că președinția franceză pune accent pe partea de nutriție, investițiile în protejarea solului și adaptarea la noile schimbări climatice.
”În plus, presedinția franceză a creat un grup de lucru din 7 state membre pentru dezvoltarea unei etichete nutriționale transparente. Franța a dezvoltat primele metodologii pentru captarea carbonului în solurile agricole și captarea carbonului de la fermele zootehnice, proiecte care au contribuit la crearea etichetei de carbon pentru produsele alimentare. Acest sistem va fi prezentat Comisiei Europene în cel mai scurt timp. În Franța se va investi mult în îngrășăminte, în special acelea care nu generează protoxid de azot sau alte gaze cu efect de seră, model care ar trebui urmat de către UE, susține președinția franceză. În ceea ce privește adaptarea la schimbările climatice, ministrul francez a menționat că noile tehnologii genetice sunt foarte importante pentru a obține culturi rezistente la boli, dăunători și condiții climatice pledând, totodată pentru continuarea luptei împotriva despăduririi”, a notat eurodeputatul Dan Motreanu.