Când se fac tăieri la pomi. Perioada optimă în funcție de specie
agrointeligenta.ro -Când se fac tăieri la pomi – perioada optimă de tăieri la pomii fructiferi depinde de condițiile din fiecare an. Momentul când se fac tăierile în livadă ține și de speciile pomicole și de condițiile de vreme.
În acest articol:
Când se tăieri la pomii fructiferi – o întrebare pe care mulți pomicultori și-o pun din dorința de a nu începe tăierile prea devreme sau, dimpotrivă, de a face tăieri prea târziu.
Tăierea este o operațiune traumatizantă pentru pomi și procedura se asemeană mult cu o operație la om. Și ca și la om, pomul trebuie să fie adormit când se fac aceste tăieri, spune pomicultorul Roberto Marius Popa într-o postare pe grupurile de specialitate de pe Facebook.
Când se fac tăieri la pomii fructiferi
Tăierile la pomi se execută în perioada repausului vegetativ. Adică în intervalul de timp din noiembrie până în martie, în funcție de condițiile dintr-un an. Sunt ani în care toamna lungă face ca pomii să intre paus mai târziu, iar o iarnă scurtă face ca primăvara să vină mai devreme.
De ce trebuie să fie pomul adormit, tot specialistul ne explică: tăind mugurii apicali, pomul primește comandă să producă material vegetal de înlocuire a ramurilor tăiate. Dacă ne apucăm prea devreme de tăieri când încă seva circulă noile creșteri rezultate nu vor avea timp să se matureze până în iarnă și vor degera. Scurtări de ramuri nu e bine să facem nici prea târziu în martie după ce a început seva brută să circule deoarece aruncăm la gunoi substanțele acumulate în timpul anului și care au fost chemate de mugurele apical în partea de sus a ramurilor.
Perioada optimă de tăieri la pomii fructiferi
Perioada optimă de tăieri la pomii fructiferi, este de la sfârșitul lunii noiembrie și până la începutul lunii martie.
Există însă câteva condiții obligatorii pentru a putea începe tăierile. Temperatura de aerului de afară trebuie să fie peste 5 grade Celsius întrucât, la temperaturi mai mici, lemnul devine casant și crapă.
Tăierile de iarnă, când pomii sunt în repaus vegetativ, sunt tăierile de bază. În afară de acestea, tăieri de întreținere se pot face tot timpul anului. Adică lemn uscat, mort, rupt, bolnav,lăstari lacomi, drajoni orice ne deranjează în coroana pomilor.
Pe lângă aceste tăieri în uscat cum se zice , se mai fac ,la aceeași pomi pe care i-am tăiat în iarnă și tăieri în verde, de stimulare a mugurilor de rod și la pomii tineri de formare a coroanei.
Perioade de tăieri în funcție de specia pomilor
Există și tăieri care se execută în funcție de specia pomilor, acestea fiind realizate în special de către cunoscători – fie de pomicultori cu studii sau doar de pasionați care au studiat și s-au specializat.
Pomii se taie diferit în funcție de specie, ne spune și Roberto Marius Popa. Conform acestuia, speciile pomicole semințoase – măr, păr sau gutui, se taie în repausul vegetativ.
Pentru sâmburoase, cireș, vișin sau prun, perioada optimă pentru tăieri este imediat după recoltare. Acum se fac tăierile mai mari, mai puțin normarea rodului care se face facem în martie.
Tăieri la prun – ghid complet. Calendar, scheme de tăieri la pruni
Speciile timpurii de pomi, de vară, e bine să se taie după recoltare deoarece nu are rost să ținem material inutil pe pom, pentru a stimula și diferențierea mugurilor de rod. În acest fel, pomul are timp suficient timp până in iarnă că eventualele creșteri să se matureze. ”Neapărat tăieri la cep și stropit după tăieri cu substanțe cuprice pentru evitarea infectării cu monilinia”, încheie Roberto Marius Popa.