• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Agro IMM Invest 2022: beneficii, fermieri eligibili, acte necesare, sume sprijin

  agrointeligenta.ro -

  Agro IMM Invest – condiții, sume alocate, fermieri eligibili. Pașii pe care trebuie să îi urmeze fermierii pentru a beneficia de schema de ajutor de stat, dar și care sunt băncile la care fermierii pot apela în acest an pentru a-și securiza sau dezvolta afacerile.

  Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii SA-IFN a elaborat un ghid pentru fermierii care doresc să acceseze programul Agro IMM Invest în 2022.

  Ce este Agro IMM Invest

  Ce este Agro IMM Invest

  Programul Agro IMM Invest reprezintă răspunsul guvernului la criză sanitară și economică, în contextul pandemiei COVID-19.

  IMM INVEST ROMÂNIA este destinat susținerii mediului antreprenorial, facilitând accesul IMM-urilor la finanțare, pentru asigurarea lichidităților necesare în vederea continuării activității economice, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele și contul statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice.

  Agro IMM Invest 2022: beneficii

  Agro IMM Invest 2022: Beneficii

  La fel ca la IMM Invest, și la Agro IMM Invest, beneficiarii au o serie de beneficii importante în cadrul programului. În primul rând, statul poate garanta pana la 90% din valoarea creditelor pe care le accesați la una din băncile partenere.

  Un alt beneficiu este că fermierii nu plătesc dobândă, comision de garantare sau alte costuri de acordare. Din ajutorul de stat se acoperă plata dobânzii datorate de beneficiarii Programului opt luni de la data acordării credituluiiar comisionul de administrare și comisionul de risc vor fi subvenționate integral pe toată durata de derulare a creditului garantat în cadrul Programului. 

  Mai mult, fermierii nu plătesc comision de rambursare anticipată.

  Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru.

  Agro IMM Invest 2022:  Cuantum ajutor de stat

  Agro IMM Invest 2022:  Termene și cuantum ajutor de stat

  Dobânzile vor fi subvenționate integral pe o perioadă de 8 luni de la data primei utilizări a creditului dar numai târziu de 30 iunie 2023.

  Comisionul de garantare datorat FNGCIMM și comisionul de risc datorat Ministerului de finanțe vor fi acoperite printr-o schemă de ajutor de stat, pe durata valabilității acesteia.

  Cuantumul maxim al ajutorului de stat prin Agro IMM Invest nu poate depăși:
  • 345.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii;
  • 290.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole;
  • 2.300.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar

  Agro IMM Invest 2022: Fermieri eligibili

  Fermierii eligibili sunt în primul rând producătorii agricoli. Programul Agro IMM Invest este dedicat afacerilor care își desfășoară activitatea în domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

  Agro IMM Invest 2022: Condiții de eligibilitate

  Agro IMM Invest 2022: Condiții de eligibilitate

  Condițiile de eligibilitate pentru Agro IMM Invest sunt important de știut și foarte clare. Beneficiarii trebuie să fie organizați sub forma SRL, S.A., II, IF, PFA sau societăți agricole și să îndeplinească cumulativ câteva condiții:

  Agro IMM Invest: Coduri CAEN eligibile

  Codurile CAEN pentru care se solicită finanțare în cadrul Programului pot fi coduri principale sau secundare, însă în ambele situații aceste coduri trebuie să fie autorizate și eligibile în cadrul programului, conform legislației și procedurilor în vigoare.

  În cazul creditelor de investiții, beneficiarii prezintă băncii garanții colaterale care, împreună cu garanția de stat și ipoteca legală imobiliară și/sau mobiliară asupra activelor finanțate din credit, acoperă în proporție de cel puțin 100% valoarea finanțării.

  Beneficiarii Programului vor trebui să îndeplinească în plus şi condițiile de eligibilitate cerute de banca cu care au decis să lucreze.

  Agro IMM Invest: Documente necesare

  Agro IMM Invest: Documente necesare

  La cererea de înregistrare de pe portalul imminvest.ro se vor atașa următoarele documente:

  În declarația de IMM datele financiare trebuie menționate în mii lei/mii EUR, calculate la cursul BNR din anul financiar pentru care situațiile financiare sunt aprobate.

  Buget alocat Agro IMM Invest în 2022

  Pentru anul 2022, plafonul total al garanțiilor ce pot fi acordate este în valoare de 10 miliarde lei, din care 5 miliarde lei este alocat programului AGRO IMM INVEST. Vă reamintim că perioada până la care se pot face înscrieri este 30 iunie 2022.

  Ce oferă Agro IMM Invest fermierilor

  Ce oferă Agro IMM Invest fermierilor

  Programul Agro IMM Invest oferă fermierilor:

  Agro IMM Invest 2022: Accesarea programului

  Agro IMM Invest 2022: Accesarea programului

  Primul pas pentru accesare Programului constă în înscrierea pe portalul www.imminvest.ro

  1. Creați-vă cont în aplicația disponibilă pe site-ul www.imminvest.ro. Dacă aveți deja cont creat pentru accesarea programului IMM Invest, folosiți aceleași date de logare.
  2. Completați online cererea de înscriere și atașați documentele necesare. Codul CAEN solicitat la înscriere trebuie să fie eligibil în cadrul Programului.
  3. Alegeți banca cu care doriți să lucrați, bifați componenta de grant nerambursabil 10% și confirmați cu DA accesarea finanțării în cadrul AGRO IMM Invest, în rubrica aferentă.
  4. După verificarea datelor introduse și a documentelor atașate, FNGCIMM va emite acordul de principiu privind eligibilitatea în cadrul programului și-l va transmite împreună cu solicitarea dumneavoastră către Banca aleasă. Dumneavoastră veți primi un mail de notificare automat.
  5. Banca analizează solicitarea de credit și dacă o aprobă solicită și garanția FNGCIMM.
  6. FNGCIMM aprobă garanția și transmite băncii contractul de garantare și acordul de finanțare

  Agro IMM Invest 2022: Informații utile

  În cadrul portalului www.imminvest.ro nu pot fi depuse simultan mai multe cereri.

  Dacă aveți deja o solicitare în analiză la Bancă și doriți să înregistrați încă una, platforma va permite înregistrarea unei noi solicitări, doar când solicitarea anterioară a fost procesată integral de către Bancă fie prin aprobare, fie prin respingere.

  După trecerea solicitării în una dintre cele două stări Aprobat sau Respins, veți putea înregistra o nouă solicitare, logându-vă în cont și completând din nou formularul de înregistrare.

  Agro IMM Invest 2022: Bănci partenere

  Agro IMM Invest 2022: Bănci partenere

  Băncile partenere ale programului Agro IMM Invest sunt numeroase și au răspândire la nivel național.

  Lista băncilor partenere Agro IMM Invest 2022:

  Banca Transilvania
  BCR
  CEC Bank
  Raiffeisen Bank
  BRD
  Unicredit Bank
  Alpha Bank
  Intesa Sanpaolo Bank
  Exim Bank
  OTP Bank
  Banca Românească
  First Bank
  Credit Agricole Bank
  Patria Bank
  Libra Internet Bank
  Procredit Bank
  Vista Bank
  Garanti Bank

  Important de știut – se poate schimba banca pentru care s-a optat inițial?

  Solicitările care au primit avizul FNGCIMM și au fost deja transmisee la Bancă nu mai pot suferi modificări. Schimbarea băncii va fi posibilă în cazul în care Banca selectata inițial soluționează cu Refuz solicitarea și operează respingerea cererii în aplicație.

  După trecerea unei solicitări în starea “Respins de bancă” aplicantul va putea înregistra o nouă solicitare în platforma IMM Invest, pentru un alt Finanțator.


  Te-ar mai putea interesa

  Cea mai scumpă brânză din lume! Este produsă în brânzăria unui fermier și s-a vândut cu 30.000 de euro Analiză: Porumbul pleacă din Ucraina cu 120 euro/tonă și se vinde în România cu 200 euro/tonă Haos cu rezultatele de la teledetecție! Fermierii sunt chemați de urgență la APIA!

  Ultimele știri

  Transmisie LIVE: Agrointeligența SUMMIT 2023 de la MoldAgro Expo! Oierii din toată țara se reunesc duminică, 24 septembrie, la Țurcana – Regina Munților 2023! Ziua Zootehniei la MoldAgro Expo – vineri, 22 septembrie, în coordonarea dr. ing. Gheorghe Vaida